In pielea copilului tau

Atunci cand vine vorba despre sanatatea copiilor nostri, dictonul „Din greseli se invata“ isi pierde cu totul farmecul. Ca parinti, transformati peste noapte in creaturi hiperprotectoare, avem nevoie de un plan riguros de actiune care sa ne ajute sa ii tinem pe cei mici la adapost de agresiunile mediului.

In pielea copilului tau

Imi amintesc cum fiecare dintre vacantele petrecute in copilarie, la mare, se termina invariabil cu o compresa rece cu iaurt pe care mama mi-o aplica cu grija pe spate – un remediu bio care putea doar sa domoleasca din usturimea aceea agasanta, nicidecum sa repare daunele pe care i le provocasem pielii. Era vremea in care cremele cu factor de protectie erau o adevarata bizarerie, cand plajele nu erau dotate nici cu sezlonguri si nici cu umbrele, vremea in care unica protectie impotriva soarelui o reprezentau camasile albe din bumbac, palaria si stratul obligatoriu de lapte „Doina' pe care mama mi-l aplica constiincios de cateva ori pe zi.

La 25 de ani dupa aceea, intr-o perioada in care avem acces la o multitudine de metode de prevenire, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii trage semnale de alarma cu privire la pericolul expunerii prelungite la soare si influenta lui directa asupra riscului de aparitie a celui mai frecvent tip de cancer, cel de piele, obiceiurile proaste par sa nu ne dea pace.

Conform unui studiu initiat in 2011, de La Roche-Posay Romania, numai 20% din copii sunt protejati intotdeauna de soare: un procent absolut ingrijorator, daca luam in considerare avertizarile specialistilor – Skin Cancer Organisation atentioneaza ca un singur episod de arsura solara severa, in perioada copilariei, dubleaza riscul de melanom in a doua jumatate a vietii. Primul gand, dupa ce am citit aceste statistici alarmante, a fost sa imi doresc ca proverbialul glob de sticla sa se fi inventat. In absenta lui insa, am decis sa alcatuim un ghid riguros care sa ne dicteze, pas cu pas, ce trebuie sa facem atunci cand vine vorba de protejarea pielii celor mici.

Prima misiune dificila: alegerea corecta a produselor de ingrijire pentru copii. Cum pielea acestora nu si-a dezvoltat inca un mecanism propriu de aparare si trebuie protejata si hranita in mod constant, este nevoie ca parintii sa aleaga acele produse special create pentru ei.

„Pielea copiilor, spre deosebire de cea a adultilor, este mai subtire, copilul fiind astfel mai predispus la leziuni si infectii ale pielii. PH-ul pielii nou-nascutilor este aproape neutru, apoi cu timpul devine acid, asemenea celui al adultului. Tocmai de aceea nu sunt recomandate produsele pentru adulti, ci sapunurile si cremele speciale pentru copii care nu distrug bariera naturala de aparare a pielii, cu pH neutru, singurul neagresiv pentru piele, recomanda Monica Darmanescu, medic dermatolog la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central.

Apoi, este important sa triem produsele, in functie de ingredientele inscrise pe etichete (citirea acestora ar trebui sa devina o obisnuinta pentru mamici): numai asa putem urmari acele substante periculoase pentru pielea bebelusilor. Atentie: pe langa blamatii parabeni, exista o intreaga lista de substante care ar trebui sa lipseasca cu desavarsire de pe etichetele acestor produse: „triclosan, sodium lauril sulfat (SLS) si sodium laureth sulfat (SLES), propilenglicol (PG), butilenglicol, polietilenglicol, ulei mineral (e bine de stiut ca toate uleiurile pentru copii sunt 100% ulei mineral), parfumuri, coloranti, izopropilalcool, ne avertizeaza medicul dermatolog. „Curatarea pielii trebuie sa fie blanda, cu sapunuri delicate, neutre, fara substante toxice, parfumuri, coloranti, parabeni, ftalati, SLS (sodium lauril sulfat). De asemenea, trebuie evitata folosirea servetelelor umede care contin parfumuri si propilenglicol (substanta toxica, continuta in antigel) si a sapunurilor antibacteriene.


Odata invatata lectia citirii etichetelor, urmeaza vizita in farmacie: in fata raftului de produse pentru copii, insa, oricat de pregatite am fi, multitudinea optiunilor ne impinge adeseori sa plecam acasa cu zeci si zeci de produse inutile. „Unele mamici fac o selectie extremista de produse bio, desi uneori acestea nu provin din surse sigure, altele aplica in exces produse emoliente, fara a citi etichetele, altele apeleaza la metode din popor care doar uneori sunt valabile (cum ar fi masajul cu ulei de masline – eficient doar cand este aplicat pe o piele sanatoasa), spune dermatologul Monica Darmanescu.

Pentru a nu da gres, trebuie sa urmam trei reguli simple: sa evitam folosirea in exces a produselor, sa respectam ritualul baii zilnice cu sapunuri sau texturi speciale pentru bebelusi si sa evitam lotiunile cu parfumuri sau substante toxice.

Din dulapiorul cu produse de ingrijire a copilului nu ar trebui sa lipseasca: sapunul, obligatoriu cu pH neutru, un sampon delicat, o crema pentru zona scutecului si o crema emolienta cu care sa il masam delicat, imediat dupa baia de seara. „Deodorantul poate fi folosit doar de la varsta de 12-15 ani, adica in perioada prepubertara si pubertara, iar parfumurile, exclusiv cele destinate celor mici, se pot folosi rar, ca gest de imitare a adultilor, ne recomanda Monica Darmanescu, medic dermatolog.

Daca parfumurile ar putea fi considerate achizitii optionale, exista totusi o categorie de produse de la care nu trebuie sa facem rabat: produsele fotoprotectoare. „Fotoprotectia este o masura importanta in protejarea pielii copilului, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Doar asa putem micsora dramatic riscul aparitiei unor cancere cutanate la varsta adulta cauzate, de cele mai multe ori, de arsuri cutanate in copilarie, avertizeaza medicul dermatolog.

Skin Cancer Foundation recomanda ca in primele sase luni de viata sa se evite sub orice forma chiar si cea mai scurta expunere la soare: in aceasta perioada, pielea bebelusului produce extrem de putina melanina si este mult prea sensibila pentru a suporta cremele cu protectie solara. Incepand cu varsta de sase luni, se recomanda folosirea cremelor cu fotoprotectie SPF 30+, care sa protejeze impotriva razelor UVA, cat si a celor UVB.

Euro Melanoma sfatuieste sa le aplicam copiilor crema cu fotoprotectie, cu o jumatate de ora inainte de expunerea la soare, dupa fiecare baie in mare sau piscina si chiar si atunci cand copilul sta doar sub umbrela – razele UV patrund chiar si prin materialul acesteia, agresand pielea si cauzand arsuri. Acelasi lucru este valabil si in zilele innorate – pana la 80% din razele solare UV pot penetra norii si agresa pielea, iar ceata poate chiar sa creasca expunerea la razele solare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda aplicarea produselor fotoprotectoare pentru copii pe tot parcursul anului, chiar si iarna, atunci cand zapada reflecta razele UV.

Un rol extrem de important il au si metodele fizice de fotoprotectie: copiii trebuie sa poarte imbracaminte deschisa la culoare, cu maneci, pantaloni lungi, numai din materiale naturale (bumbacul pastreaza constanta temperatura corpului si este confortabil). Poti cauta in magazinele de specialitate haine dotate cu factor de protectie impotriva ultravioletelor (UPF mai mare de 30). De asemenea, micutii trebuie sa poarte palarii cu boruri largi sau caciulite cu protectie pentru urechi si frunte (acestea sunt zonele cele mai expuse) si ochelari de soare cu protectie solara ridicata – poti investi in modele colorate sau cu personaje din desene animate pentru a-i convinge pe cei mici sa ii poarte tot timpul.

Expunerea la soare a bebelusilor si copiilor trebuie evitata cu precadere in intervalul orar 11-18 si este interzisa la orele amiezii, atunci cand razele UVA sunt mai puternice. De asemenea, atunci cand vine ora distractiei, asigura-te ca micutul tau se joaca in spatiile umbrite din parcurile special amenajate pentru copii.

Text: Alice Bursuc
Foto: Guliver

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty