Ce se intimpla cu tenul tau? A fost intrebarea care mi-a fost adresata la ultima sesiune de make-up. In timp ce ma demachia, eu ii povesteam make-up artistului despre cum m-am trezit peste noapte cu acnee si chisturi sub piele (pe care nu le-am avut nici in perioada de pubertate), asociate cu pete pigmentare accentuate pe frunte, pometi si deasupra buzei superioare. In ciuda tuturor asteptarilor, faptul ca am acces la cele mai inovatoare tratamente faciale si creme miraculoase nu imi garanteaza un ten perfect. Da, draga mea… Si eu, ca orice femeie, am probleme cu tenul.
„Sintem cu totii constienti de efectele negative ale soarelui asupra pielii. In plus, toate pacientele mele considera ca tratamentele faciale si produsele cosmetice sint arme suficiente pentru a pastra supletea pielii. In realitate, exista alte cauze care pot determina imperfectiuni si hiperpigmentari: hormonii, imi spunea Dr. Fredric Brandt nu de mult, intr-un interviu telefonic.
Confruntindu-ma de ceva vreme cu aceasta problema, m-am hotarit sa o vizitez pe Dr. Dana Popoiu, medic dermatolog, pentru a afla ce e de facut. „Melanina este responsabila pentru culoarea pielii, iar atunci cind melanocitele produc melanina in exces rezulta hiperpigmentarile sau melasma. Melasma este o afectiune dermatologica ce poate sa apara la oricine, fiind insa mai frecventa la persoanele care au tegumente mai inchise la culoare. E adevarat ca una din cauzele principale ale acestor pigmentari este expunerea neprotejata la soare, dar hormonii sint principalii factori care pot cauza astfel de probleme', imi confirma Dr. Popoiu. Pacientii prezinta macule hiperpigmentate (pete colorate), culoarea putind varia de la maro deschis pina la brun inchis, chiar neagra, uneori cu tente albastrui, de dimensiuni si forme variate, izolate sau/si confluate, localizate in principal la nivelul fetei.
Exista trei tipare de distributie la nivelul fetei: centro-facial (cel mai frecvent), malar si mandibular. Chiar daca esti aproape obsedata de rutina ta zilnica de curatare si infrumusetare a pielii, se pare ca dereglarile hormonale pot cauza astfel de eruptii si hiperpigmentari indiferent de virsta si de produsele folosite. Hormonul dominant in organismul femeii este estrogenul, dar exista nivele fluctuante de alti hormoni, ca progesteronul sau (in cantitati mai mici) hormonii androgeni. Acestia din urma (ca testosteronul, spre exemplu) produc pilozitate excesiva sau voce ingrosata in cazul femeilor, dar au un rol pozitiv in sustinerea masei musculare, sanatatii sistemului osos si a libidoului.
In perioade de stres sau atunci cind stilul de viata sau dieta este precara, pot exista mici tulburari ale nivelului hormonal care pot duce la o productie accentuata a hormonilor androgeni, ceea ce atrage dupa sine si o secretie crescuta de sebum la nivelul pielii. Sebumul in exces, impreuna cu celulele moarte de la suprafata pielii, astupa porii, acestia devenind mediul perfect pentru dezvoltarea acneei vulgaris si a punctelor negre. I
n ceea ce priveste hiperpigmentarea sau melasma, hormonii joaca un complet alt rol. O cantitate excesiva de estrogen in organism (de regula, cauzata de pilulele anticonceptionale, sarcina sau dereglare hormonala) atrage dupa sine o accelerare in productia de melanina, rezultind pete maronii pe frunte, pometi sau barbie (melasma). Oamenii de stiinta au studiat indeaproape felul in care hormonii afecteaza frumusetea pielii, dar rezultatele inca nu sint concludente. Dupa nenumarate cercetari, s-a descoperit ca hormonul stresului, cortizolul, este responsabil pentru eruptiile acneice la nivelul pometilor si de-a lungul maxilarului, dar este strins legat si de aparitia petelor pigmentare.
„Studiile au demonstrat ca hormonul stresului cauzeaza cresterea nivelului de hormoni androgeni in singe. Acestia pot fi convertiti in estrogen in tesuturile superficiale ale pielii, ceea ce inseamna ca stresul poate cauza atit eruptii acneice, cit si pete pigmentare', considera Dr. Popoiu. Toate aceste studii nu ma vor consola insa, problema mea devenind din ce in ce mai vizibila si mai stresanta. Dupa mai multe analize, medicul endocrinolog mi-a recomandat sa incep tratamentul prin suprimarea nivelului hormonilor androgeni din singe cu ajutorul unui medicament contraceptiv, care imbina doi hormoni, pentru a scapa de problemele legate de acnee. „Contraceptivul perfect pentru problemele tale va fi foarte greu de gasit, imi explica Dr. Codrut Munteanu, medic primar chirurg si doctor in stiinte medicale. „Asadar, fii pregatita sa incerci mai multe formule, pina cind medicul va gasi combinatia perfecta de hormoni pentru tine.'
Page: 1 2