Hormonii si problemele pielii

Specialistii considera ca in afara de procesul natural de imbatrinire si de daunele cauzate de razele solare, nimic nu poate crea probleme la fel de grave ale pielii precum hormonii… ELLE investigheaza…

Hormonii si problemele pielii

Ce se intimpla cu tenul tau? A fost intrebarea care mi-a fost adresata la ultima sesiune de make-up. In timp ce ma demachia, eu ii po­ves­team make-up artistului despre cum m-am trezit peste noapte cu acnee si chisturi sub piele (pe care nu le-am avut nici in perioada de pubertate), asociate cu pete pigmentare accentuate pe frunte, pometi si deasupra buzei superioare. In ciuda tuturor asteptarilor, faptul ca am acces la cele mai inovatoare tratamente faciale si creme miraculoase nu imi garanteaza un ten perfect. Da, draga mea… Si eu, ca orice femeie, am probleme cu tenul.

„Sintem cu totii constienti de efectele negative ale soarelui asupra pielii. In plus, toate pacientele mele considera ca tratamentele faciale si produsele cosmetice sint arme suficiente pentru a pastra supletea pielii. In realitate, exista alte cauze care pot determina imperfectiuni si hiperpigmentari: hormonii, imi spunea Dr. Fredric Brandt nu de mult, intr-un interviu telefonic.

Confruntindu-ma de ceva vreme cu aceasta problema, m-am hotarit sa o vizitez pe Dr. Dana Popoiu, medic dermatolog, pentru a afla ce e de facut. „Melanina este responsabila pentru culoarea pielii, iar atunci cind melanocitele produc melanina in exces rezulta hiperpigmentarile sau melasma. Melasma este o afectiune dermatologica ce poate sa apara la oricine, fiind insa mai frecventa la persoanele care au tegumente mai inchise la culoare. E adevarat ca una din cauzele principale ale acestor pigmentari este expunerea neprotejata la soare, dar hormonii sint principalii factori care pot cauza astfel de probleme', imi confirma Dr. Popoiu. Pacientii prezinta macule hiperpigmentate (pete colorate), culoarea putind varia de la maro deschis pina la brun inchis, chiar neagra, uneori cu tente albastrui, de dimensiuni si forme variate, izolate sau/si confluate, localizate in principal la nivelul fetei.

Exista trei tipare de distributie la nivelul fetei: centro-facial (cel mai frecvent), malar si mandibular. Chiar daca esti aproape obsedata de rutina ta zilnica de curatare si infrumusetare a pielii, se pare ca dereglarile hormonale pot cauza astfel de eruptii si hiperpigmentari indiferent de virsta si de produsele folosite. Hormonul dominant in organismul femeii este estrogenul, dar exista nivele fluctuante de alti hormoni, ca pro­ges­teronul sau (in cantitati mai mici) hormonii androgeni. Acestia din urma (ca testosteronul, spre exemplu) produc pilozi­tate excesiva sau voce ingrosata in cazul femeilor, dar au un rol pozitiv in sustinerea masei musculare, sanatatii sistemului osos si a libidoului.

In perioade de stres sau atunci cind stilul de viata sau dieta este precara, pot exista mici tulburari ale nivelului hormonal care pot duce la o productie accentuata a hormonilor androgeni, ceea ce atrage dupa sine si o secretie crescuta de sebum la nivelul pielii. Sebumul in exces, impreuna cu celulele moarte de la suprafata pielii, astupa porii, acestia devenind mediul perfect pentru dezvoltarea acneei vulgaris si a punctelor negre. I

n ceea ce priveste hiperpigmentarea sau melasma, hormonii joaca un complet alt rol. O cantitate excesiva de estrogen in organism (de regula, cauzata de pilulele anticonceptionale, sarcina sau dereglare hormonala) atrage dupa sine o accele­rare in productia de melanina, rezultind pete maronii pe frunte, pometi sau barbie (melasma). Oamenii de stiinta au studiat indeaproape felul in care hormonii afecteaza frumusetea pielii, dar rezultatele inca nu sint concludente. Dupa nenumarate cercetari, s-a descoperit ca hormonul stre­sului, cortizolul, este responsabil pentru eruptiile acneice la nivelul pometilor si de-a lungul maxilarului, dar este strins legat si de aparitia petelor pigmentare.

„Studiile au demonstrat ca hormonul stresului cauzeaza cresterea nivelului de hormoni androgeni in singe. Acestia pot fi convertiti in estrogen in tesuturile superficiale ale pielii, ceea ce inseamna ca stresul poate cauza atit eruptii acneice, cit si pete pigmen­tare', considera Dr. Popoiu. Toate aceste studii nu ma vor consola insa, problema mea devenind din ce in ce mai vizibila si mai stresanta. Dupa mai multe analize, medicul endocrinolog mi-a recomandat sa incep tratamentul prin suprimarea nivelului hormonilor androgeni din singe cu ajutorul unui medicament contraceptiv, care imbina doi hormoni, pentru a scapa de problemele legate de acnee. „Contra­ceptivul perfect pentru problemele tale va fi foarte greu de gasit, imi explica Dr. Codrut Munteanu, medic primar chirurg si doctor in stiinte medicale. „Asadar, fii pregatita sa incerci mai multe formule, pina cind me­dicul va gasi combinatia perfecta de hormoni pentru tine.'

In ceea ce priveste hiperpigmentarea insa, lucrurile stau altfel. „Daca alegi un tratament cu pilule contraceptive combinate, acestea de regula contin un estrogen, care te poate ajuta intr-adevar in cazul acneei, imi explica Dr. Popoiu. „In acelasi timp, acestea sint considerate responsabile pentru aparitia hiperpigmentarilor si a melasmei. Multi medici recomanda pilulele contraceptive care contin doar progesteron, pentru ca nu a cauzat hiperpigmentari la unele paciente, dar la altele nu s-a dovedit eficient. In cazul hormonilor, e ca si cum te-ai plimba pe un teren minat', conti­nua Dr. Popoiu. „Nu stii exact ce ar putea functiona si cum reactioneaza fiecare organism in parte. Stilul de viata, predispozitia genetica, virsta, dieta, starea de sanatate, toate joaca un rol extrem de important in nivelul hormonal al pacientului.'

Industria cosmetica este de-a dreptul inundata de creme si serumuri care vizeaza problemele de pigmentare ale pielii. Insa, atunci cind dezechilibrele hormonale cauzeaza pe linga melasma si eruptii acneice, trebuie sa alegi produse cosmetice care sa trateze ambele probleme. „In acest caz, exfolierea este foarte importanta, deoarece stimuleaza re­innoirea celulara a pielii, estom­pind petele pigmentare (atentie mare insa, o exfoliere prea agresiva poate traumatiza suprafata pielii, accentuind fotosensibilitatea) si indepartind celulele moarte care pot incarca porii si pot duce la aparitia acneei', confirma Dr. Howard Murad, celebrul dermatolog. „Totodata', continua doctorul, „trebuie sa acorzi atentie deosebita protectiei impotriva razelor solare. Alege intotdeauna o crema de fata care sa contina antioxidanti (protejeaza pielea de radicalii liberi care pot cauza o superproductie de melanina pe zonele sensibile) si un factor de protectie de minimum 30, indiferent de anotimp.'

Dermatologii sint de acord ca cel mai eficient tratament pentru melasma sint cremele depigmentante care contin hidrochinona (inhiba secretia de tirosinaza, ducind la incetinirea productiei de melanina pe zonele aplicate). Este important ca aceste creme sa fie aplicate zilnic, concomitent cu cremele de protectie solara. Mai sint si alte substante care au efect in tratamentul melasmei, precum acidul glico­nic, acidul azelaic, tretinoinul si corticosteroizii. Peeling-ul chimic, microdermoabraziunea si laserul chirurgical pot ame­liora leziunile de melasma, dar rezultatele sint temporare. Aceste metode terapeutice pot produce iritatii la nive­lul pielii, care pot agrava melasma.

„Eu recomand pa­cien­telor cu melasma o crema care sa combine hidrochinona si Retin-A (acid tretinoic, ce stimuleaza regenerarea celulara si limi­teaza transferul melanozomilor in keracinocite) si, in unele cazuri, adaug in formula si hidrocortizon pentru ameliorarea iritatiei. Din experienta mea, este singura formula care chiar functioneaza, iar in 2-3 luni, cu conditia ca pacienta sa se protejeze de soare, petele pigmentare se pot ameliora semnificativ', imi spune Dr. Fredric Brandt. Retin-A este totodata cel mai des recomandat medicament topic pen­tru acneea vulgaris. De asemenea, suplimentele cu antioxidanti pot intari bariera de protectie a pielii si, prin urmare, aceasta devine mai putin fotosensibila. Melasma este foarte greu de tratat, iar rezultatele se vad gradual in timp.

„Peeling-urile chimice foarte light, sedintele de microdermoabraziune pot ameliora semnificativ melasma, inhibind melanogeneza. In cazul petelor pigmentare care nu se datorea­za dezechilibrelor hormonale, tratamentele cu laser pot functiona de minune, in cazul melasmei, insa, nu am observat rezultate satis­fa­catoare decit in cazul folosirii lase­relor cu lumina fractionata', adauga Dr. Fredric Brandt. Cu aceasta idee este de acord si Dr. Mihaela Leventer: „Fisiile de lumina intra in piele ca niste coloane, pina in profunzime, in stratul in care se afla celulele stem responsabile cu re­pa­rarea tesutului cutanat. Laserul Fraxel folo­seste un manunchi de raze luminoase dintr-un fascicul fractionat care patrunde prin piele si produce microzone de incalzire termica sub forma unor coloane fierbinti, asemanatoare unor ace virtuale extrem de fine. Tesutul neincalzit din jurul zonei tratate se contracta instantaneu si celulele cutanate stem sint stimulate. Incepe astfel un proces fiziologic de regenerare cutanata prin formarea de celule noi care repara, punct cu punct, tesatura cutanata deteriorata, imbunatatind considerabil melasma si acneea, stimulind autoregenerarea pielii'.

Cred ca va trebui sa ma inarmez cu multa rabdare si perse­verenta pentru a-mi recapata supletea si frumusetea tenului. Este cit se poate de evident ca, pe linga tratamente cosmetice, trebuie sa abordez problema si holistic, imbunatatindu-mi stilul de viata si eli­minind factorii de stres. Ce-mi ramine de facut? Urmez cu strictete tratamentele prescrise de catre medicii dermatologi (formule ma­gice depigmentante, combinate cu peeling-uri chi­mice usoare) si incerc sa privesc lucrurile dintr-o alta perspectiva. Sint convinsa ca putina rabdare si mai multa pofta de viata imi vor reda frumusetea tenului in timp record.

Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty