Oricine și-a vopsit măcar o dată părul blond știe că această nuanță necesită o rutină specială de îngrijire. Tocmai de aceea, am stat de vorba cu Șandor Betai, Ambasador LOréal Professionnel, care ne-a povestit în detaliu cum îți poți menține părul sănătos chiar și după ce l-ai decolorat sau vopsit, care sunt produsele de care ai nevoie pentru a menține nuanța obținută la salon, dar și care sunt factorii care duc la deteriorarea sau ruperea firelor de păr.
Rutina de îngrijire
Primul lucru pe care îl subliniază Șandor e „că un păr corect spălat înseamnă și un păr sănătos’. Oricât de banal ar suna, curățarea eficientă a părului reprezintă un pas esențial, ce te va ajuta să îl stilizezi mult mai ușor, dar și să previi deteriorarea sau ruperea firelor de păr. Astfel că, ori de câte ori îți cureți părul, nu uita să pui în aplicare câteva reguli simple: folosește șamponul de două ori, nu agresa scalpul, și cu atât mai puțin lungimea firelor de păr, și clătește-l cu apă călduță din abundență, preț de cinci minute.
Apoi, un alt truc important pe care Șandor îl menționează este ideea de hair cycling. Pe scurt, conceputul înseamnă să variezi produsele de îngrijire în funcție de necesitățile părului, de textura sa și de modul în care îl coafezi, de schimbările climatice ori hormonale, de carențele nutriționale sau chiar de nivelul de stres cu care te confrunți. Astfel că, dacă ai părul vopsit blond, dar te confrunți cu anumite afecțiuni la nivelul scalpului, este necesar să folosești două tipuri diferite de șampon. „Prima spălare ar trebui făcută cu un șampon ce tratează problemele de la nivelul scalpului (mătreață, exces de sebum, iritații etc), iar pentru cea de-a doua spălare ar trebui să folosești un șampon nuanțator, special pentru părul blond', spune Șandor, care mai adaugă și că femeile care au părul vopsit într-o nuanță de blond ar trebui „să evite spălarea zilnică, fiindcă acest lucru duce la subțierea firului de păr și la pierderea uleiurile naturale, extrem de benefice, pe care scalpul le oferă’.
După cele două șamponări, „tapotează bine părul cu un prosop, iar apoi aplică tratamentul sau masca pe lungimi și vârfuri. Dacă părul tău este foarte degradat, îți poți înfășură părul într-un prosop cald. Astfel vei spori efectele măștii. La final, nu uita să îți clătești părul extrem de bine, timp de cinci minute’.
După ce ai urmat toți aceșți pași, Șandor îți recomandă să folosești un ulei pentru păr și o cremă cu protecție termică și solară. Cele două produse te vor ajuta nu doar să îți stilizezi părul mai ușor, dar îl și vor proteja împotriva căldurii emanată de instrumele de styling, de razele soarelui, și în același timp, vor face ca nuanța părului tău să reziste mult mai mult timp. Un alt lucru important pe care Ambasadorul LOréal Professionnel îl punctează e că această cremă cu protecție termică și UV trebuie folosită în fiecare zi, nu doar atunci când mergi la mare sau la piscină.
Decolorarea părului
Primul lucru de care ar trebui să ții cont atunci când te-ai decis să îți decolorezi părul? „Nu face asta acasă!’, spune Șandor, care îți recomandă să apelezi întotdeauna la ajutorul unui specialist. „Atunci când decolorăm trebuie să avem în vedere foarte multe aspecte: grosimea firului de păr, nivelul de hidratare, baza din care se pornește. Sunt extrem de multe detalii pe care doar un specialist le cunoaște. Tocmai de aceea, nu recomand ca această procedură să se facă acasă’.
Apoi, un alt aspect important, care vine de cele mai multe ori la pachet cu procesul de decolorare, îl reprezintă deteriorarea podoabei capilare și ruperea firelor de păr. Șandor explică că aceste două probleme sunt determinate de metalele depozitate în interiorul firului de păr. Deși nu sunt nocive pentru sănătatea noastră, trebuie să știi că acestea facilitează ruperea părului și chiar obținerea unei alte nuanțe, diferită de cea pe care ți-o doreai. Mai exact, în timpul procesului de colorare, balayage și decolorare, metalele din interiorul firului de păr interacționează cu compușii oxidanți din vopsea și cauzează ruperea firului de păr, influențând în egală măsură și culoarea obținută.
Metalele din apă
Tocmai pentru a preveni aceste situații, LOréal Professionnel Paris a lansat gama Serie Expert Metal Detox. Toate produsele gamei sunt bogate în glicoamină, o moleculă extrem de puternică, care reușește să neutralizeze metalele din interiorul firelor de păr. Glicoamina nu este doar puternică, ci și extrem de mică, fiind astfel singura moleculă capabilă să penetreze firul de păr în profunzime. Odată ce a intrat în firul de păr, molecula cuprinde întreaga cantitate de metal din acesta și o neutralizează, asigurând un proces de proces de colorare, balayage și decolorare reușit.
Șandor îmi explică că protocolul Metal Detox poate fi făcut la salon și constă în câțiva pași simpli. Primul îl reprezintă aplicarea Spray-ul Pre-Tratament, care trebuie folosit înainte de a începe procesul de colorare, balayage sau decolorare. Apoi urmează folosirea șamponului cremă de curățare Metal Detox, care are rolul de a-i oferi părului detoxul de care are nevoie și de a înlătura într-un mod blând metalele depozitate în interiorul firelor.
Cel de-al treilea pas îl reprezintă folosirea măștii de protecție împotriva acumulării de metal în păr, care are rolul de a proteja fibra de păr și de a preveni depozitarea de noi metale.
Iar ultimul pas constă în folosirea cremei profesionale fără clătire Metal Detox, ce îi oferă părului protecție termică și UV, și care acționează împotriva ruperii firelor de păr.
Cum părul vopsit are nevoie de o îngrijire specială în mod constant, nu doar atunci când mergi la salon, toate cele patru produse, exceptând Spray-ul Pre-Tratament, sunt disponibile și pentru uzul personal. Astfel că, pentru a preveni ruperea și deteriorarea părului, Șandor îți recomandă să continui protocolul și acasă. Pentru rezultate optime, poți alterna aceste produse cu cele concepute special pentru părul blond.