În ciuda tendințelor de beauty bizare sau chiar periculoase pe care le-a generat TikTok-ul, există și câteva practici care s-au dovedit a fi chiar utile. Iar una dintre ele este skin cycling-ul. Pe scurt, conceptul se referă la alternarea ingredientelor active (AHA, BHA, retinol) cu unele hrănitoare (acid hialuronic, ceramide) pentru a proteja bariera pielii și a evita exfolierea tenului sau iritațiile. Cum ideea chiar funcționează, fiind aprobată inclusiv de medicii dermatologi, a fost implementată rapid și în rutina de îngrijire a părului, dând astfel naștere noțiunii de hair cycling. În realitate, doar numele este nou, fiindcă principiul de bază e o chestiune destul de banală, pe care sunt convinsă că ai pus-o în aplicare fără măcar să îți dai seama. De exemplu, dacă ai alternat un șampon pentru mătreață sau unul pentru păr vopsit cu unul hidratant, te poți alătura liniștită comunității #haircycling.
Dar să aprofundăm subiectul. Practic, hair cycling-ul înseamnă să variezi produsele de îngrijire în funcție de necesitățile părului, de textura sa și de modul în care îl coafezi, de schimbările climatice ori hormonale, de carențele nutriționale sau chiar de nivelul de stres cu care te confrunți. Așa că, oricât de mult ai iubi un șampon sau o mască, ar trebui să nu le folosești obsesiv.
Dacă în cazul skin cycling-ul putem vorbi de o formulă clară (o noapte exfoliere, o noapte retinol și două nopți hidratare), când vine vorba de îngrijirea părului abordarea e mult mai personală, neexistând o soluție magică care să funcționeze pentru toată lumea. Există însă câteva reguli de care ar trebui să ții cont.
În primul rând, pentru a-ți da seama care sunt nevoile părului tău, ia o pauză pentru câteva săptămâni de la produsele de styling. De multe ori, poți crede că te confrunți cu un păr uscat sau gras, însă aceste probleme pot fi generate exclusiv de produsele de styling (șampon uscat, ulei de păr etc.) nepotrivite sau folosite în exces. Apoi, pentru a-ți construi o rutină, trebuie să iei în calcul câteva lucruri esențiale. De exemplu, în timpul verii, din cauza căldurii și a umidității, e posibil ca părul tău să fie mai frizzy sau mai uleios. De aceea, ar fi util să alternezi șamponul hidratant cu unul anti-frizz ori cu unul care îndepărtează eficient toate reziduurile. La polul opus, în sezonul rece, ar trebui să adaugi în rutina de îngrijire șampoane și măști hidratante și hrănitoare. Asta nu înseamnă, însă, că trebuie să renunți la produsele pe care le folosești pentru a trata o problemă anume (mătreață, scalp iritat etc.). Ci doar să le alternezi. În egală măsură, hair cycling-ul poate fi dictat și de modul în care vrei să-ți stilizezi părul sau de textura naturală a acestuia. Dacă ai chef să experimentezi cu o coafură à la Farrah Fawcett, atunci folosește un șampon pentru volum și nu folosi o mască mult prea densă, mai ales dacă ai un păr subțire. Părul creț, în schimb, are nevoie de o hidratare profundă. Așa că la prima spălare din săptămână poți utiliza un șampon fără sulfați, care să îndepărteze toate impuritățile, iar la a doua să apelezi la un produs hrănitor, special conceput pentru acest tip de păr.
Dacă ideea de a-ți crea singură o astfel de rutină ți se pare prea complicată, poți pune în aplicare o variantă generală. Bref, un hair cycling eficient și ușor de implementat ar arăta în felul următor. Prima spălare: detox și curățare. Folosește un șampon care să îndepărteze eficient toate reziduurile, și continuă apoi cu o mască light și cu un produs leave-in. A doua spălare: repară. De data aceasta alege un șampon și o mască care să repare, să hrănească și să fortifice firul de păr. A treia spălare: personalizează. Folosește produse în funcție de problema cu care se confruntă părul tău, de textura sa sau de modul în care vrei să-l stilizezi (șampon pentru volum/păr creț/vopsit/mătreață etc.).
Citește și:
Trucuri folosite de toate femeile care arată perfect, indiferent de vârstă
Foto: Arhiva ELLE