Ghid de descifrare a limbajului cosmetic

Ai incercat vreodata sa descifrezi ingredientele de pe crema ta preferata, dar fara niciun rezultat? Nu te descuraja, nu este vina ta! Jargonul folosit de laboratoarele de frumusete si explicatiile stiintifice te pot invalui intr-un nor de confuzie.

Ghid de descifrare a limbajului cosmetic

Noi am realizat un scurt ghid care-ti va permite sa decodifici complicatul limbaj al cosmeticii, la fel ca o profesionista.

Pielea noastra se mentine in forma datorita retinolului, polizaharidelor si antioxidantilor. Aceste ingrediente sunt vedetele care isi etaleaza minunatele proprietati in creme si cu al caror nume se lauda toate brandurile importante. Dar stim, oare, ce inseamna si cum actioneaza aceste ingrediente? Noi iti oferim cateva ponturi pentru a afla raspunsul la aceste intrebari si mai important, pentru a sti cum sa alegi cea mai buna crema pentru pielea ta.

Vitamina C

Este o vitamina care se gaseste in multe alimente, printre altele si in castravete. Lumineaza pielea si actioneaza asupra microcirculatiei, oferindu-i tenului un aspect sanatos. De asemenea, este un excelent antioxidant. Efectul cel mai spectaculos este stimularea productiei de colagen, in straturile cele mai profunde ale pielii.

Pentru ce tipuri de piele?
Se recomanda pielii sensibile sau afectate de poluare, dar si tenului lipsit de elasticitate.

Vitamina A

Vitamina A favorizeaza repararea celulara, iar celulele noi sunt un sinonim al tineretii. Exista doua forme sub care vitamina A isi manifesta proprietatile anti-imbatranire: vitamina A pura sau retinol, care se gaseste in produsele cosmetice, si vitamina A acida, sau acid retinoic, care se poate elibera doar cu reteta de la medical dermatolog.

Prima varianta a vitaminei A, mai putin activa si mai bine suportata de catre piele, se transforma in vitamina A acida odata ajunsa in inima celulelor cutanate, in urma unui process natural. Cea de-a doua varianta a vitaminei A, incepe sa actioneze imediat dupa ce este aplicata pe piele. Utilizand o concentratie mai mare, are un efect mai puternic, dar poate fi si mai iritanta.

Pentru ce tipuri de piele?
Pentru pielea care are nevoie de tratament anti-rid si pentru corectia petelor. Varsta ideala pentru folosirea vitaminei A este intre 30 si 35 de ani. De asemenea, este ideala in refacerea pielii afectate de expunerea exagerata la soare.

Peptide

Se gasesc in produsele de inalta tehnologie. Peptidele cosmetice sunt replica artificiala a peptidelor naturale care se regasesc in piele, a caror functie este aceea de a controla celulele: a imbatrani mai lent, refacere celulara, mai multa vitalitate. Munca laboratoarelor de frumusete consta in identificarea peptidelor implicate in procesul de anti-imbatranire si apoi replicare lor cu succes.

Pentru ce tip de piele?
Se recomanda pielii mature, peste 40 ani, care necesita tratamente mai complexe decat alte tipuri de piele mai tinere. Corecteaza ridurile si lipsa de elesticitate.

Zaharuri

Daca pe lista ingredientelor pe care le contine crema ta gasesti termeni care contin gluco sau glico inseamna ca rezultatele acelui produs sunt strans relationate cu cele ale zaharurilor. Cercetatorii au descoperit ca celulele de zaharuri mentin nivelul de apa, ceea ce inseamna ca zaharurile au rol in hidratarea profunda a pielii.

Pentru ce tip de piele?
Pentru pielea uscata – daca textura produsului este densa, si pentru pielea deshidratata, chiar daca este mixta – daca produsul are o textura lejera.

Formule anti-glicatie

Glicatia este una dintre cauzele imbatranirii, al carui principal vinovat este zaharul iar victima este colagenul. Nu este vorba despre zaharurile din cremele hidratante, ci despre zaharul pe care il consumam si care se depune pe fibrele de colagen din epiderma. Pentru a combate acest fenomen, anumite marci au incorporate in produsele lor diferite produse care inhiba depozitarea zaharului si ajuta la eliminarea lui.

Pentru ce tip de piele?
Se recomanda in cazul pielii trecute de 40 de ani.

Complexul anti-poluare

Cei mai periculosi contaminanti sunt fumul de la fabrici si masini si particulele suspendate in aer (plumb, zinc, aluminiu si mercur). Nu trebuie uitat tutunul, care duce la formarea de radicali liberi, ce produc moartea celulelor cutanate. Pentru a combate aceste efecte negative, produsele cosmetice folosesc un amestec de antioxidanti, izolatori si filtre protectoare ale luminii. Antioxidantii au multiple origini: vitamina E si C, ceaiul verde, samburii de struguri si betacarotenul.

Pentru ce tip de piele?
Pentru toate tipurile de piele si in special pentru fumatoare.

4 intrebari – cheie pentru a te transforma intr-o experta in cosmetica

1. Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt agentii distrugatori ai celulelor sanatoase, ce duc la imbatranirea pielii. Sub efectul soarelui, al luminii zilei, al poluarii sau al fumului de tutun, aceste molecule de oxigen se destabilizeaza si pierd un electron. Pentru a inlocui electronul lipsa, celula va lua un alt electron de la cea mai apropiata celula, rezultand astfel un cerc vicios ce are ca rezultat afectarea intregului organism. Impotriva acestui efect lupta produsele cosmetice ce contin antiradicali si antioxidanti.

2. Care este diferenta dintre lipozomi, nanosfere si nanocapsule?

Toate sunt componente transportatoare a caror misiune este transportarea diferitelor ingrediente in diverse straturi ale pielii. Lipozomii, lansati in 1986 de catre Lancome in crema Niosome si de catre Dior cu Capture, asigura transportul ingredientelor hidratante. Nanosferele si nanocapsulele ajuta la transportul ingredientelor uleioase. Nanosferele sunt asemanatoare buretilor, avand mici orificii prin care trec substantele uleioase, in timp ce nanocapsulele sunt asemenea unor mici compartimente ce stocheaza uleiurile.

3. Este nevoie de un procentaj minim al ingredientelor pentru ca acestea sa aiba efectul scontat?

Pentru ca un produs cosmetic sa fie eficient nu este nevoie de o doza mare de ingrediente, ci de un echilibru intre acestea. De exemplu, oligoelementele si vitaminele actioneaza indiferent de cat de mare este doza. Astazi, extractele de plante pot fi de pana la zece ori mai eficiente decat acum zece ani, deoarece laboratoarele sunt capabile a extrage doar partea activa a acestor plante. Ceea ce inseamna ca o doza minima poate fi la fel de eficienta ca o doza mai mare.

4. Isi poate pierde eficacitatea un anumit ingredient, daca este folosit in mod exagerat?

Pielea reactioneaza mai bine la o stimulare noua. De aceea, este bine sa variem tratamentul. A folosi aceeasi crema antirid timp de trei luni poate fi eficient deoarece piela devine mai receptiva, dar, odata depasit acest interval, rezultatele se stabilizeaza, au demonstrat numeroase studii. In cazul unei creme cu acizi din fructe, ideal ar fi sa nu o folosesti mai mult de trei saptamani consecutiv, in cure de cate doua ori pe an.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty