Poti sa-ti creezi propriul regim de infrumusetare, care sa fie aliatul tau impotriva ridurilor, insa acorda atentie ingredientelor active. Unele produse suprapuse pot face mai mult rau decat bine...
Cind vrei sa cistigi lupta impotriva timpului poti fi tentata sa folosesti tot arsenalul de produse cosmetice, pentru a fi sigura ca ai acoperit intreg necesarul de ingrediente active si vitamine care previn aparitia ridurilor (recunosc, si eu mai fac asemenea greseli din exces de zel). „Este important sa stii ce si cum amesteci. Unele substante active din creme pot face minuni daca sint folosite pe o piele curata. Daca insa aplici imediat peste ele o alta crema care contine o substanta incompatibila cu prima, poti face mai mult rau decit bine', imi explica Dr. Fredric Brandt intr-un interviu. „Trebuie sa stii citeva ingrediente de baza si felul in care acestea actioneaza pentru a nu face combinatii gresite care te-ar putea costa si astfel sa risti sa-ti apara iritatii, roseata sau chiar hipersensibilitate', continua medicul dermatolog.
La inceputul drumului meu de beauty adventurer am testat tot ce se putea testa pe propria mea piele. De unele produse am fost multumita, de altele mai putin, iar unele chiar mi-au provocat arsuri si iritatii (s-a intimplat de citeva ori sa ajung la birou rosie sau chiar cu pielea gata sa se descuameze, iar colegele mele se intrebau la ce oare ma mai supun in numele frumusetii). Discutind cu specialistii, am aflat, de exemplu, ca doua produse acide ca retinolul si AHA-ul nu sint compatibile, provocind chiar mici arsuri daca sint folosite in acelasi timp. Asadar, am pregatit un mic ghid de compatibilitate intre produsele si ingredientele cosmetice, ca sa intelegi mai bine pe care le poti folosi simultan si pe care nu trebuie sub nici o forma sa le amesteci. In fond, ideea e sa potentezi cit mai mult activitatea unui serum sau a unei creme cu ingrediente antiaging si nu sa iti provoci arsuri sau iritatii.
Este foarte simplu. Daca inveti citeva ingrediente de baza din produsele cosmetice, vei deveni o adevarata beauty guru si vei sti ce si cum sa combini…
Retin A este un tratament topic care are ca ingredient principal un derivat al vitaminei A, folosit in tratarea acneei. In anii ‘80, specialistii au observat ca pacientii tratati cu acest produs au constatat si o diminuare semnificativa a ridurilor. Ingredientul activ din crema Retin A este tretinoinul, recunoscut de specialistii in dermatologie drept ingredientul activ antiaging principal si unul dintre putinele substante care pot repara daunele produse in timp asupra pielii de expunerile la soare. Retinoizii sint cunoscuti pentru proprietatile lor de a preveni si trata pierderile de colagen din tesuturi. Expunerile la razele UV duc la diminuarea colagenului de tip I si III in 24 de ore, dar tratarea pielii cu acid retinoic previne diminuarea sintezei de colagen. Este bine sa stii ca o crema pe baza de acid retinoic trebuie folosita doar seara, inainte de culcare (poate cauza fotosensibilitate) si ca trebuie sa eviti folosirea unei creme cu vitamina C imediat dupa cea cu retinol, pentru ca impreuna pot cauza iritatii grave.
Crema hidratanta este extrem de importanta pentru regimul tau de infrumusetare. Fie ca aceasta contine ingrediente naturale precum extractul de unt de shea, lanolinul sau vitamina E, beneficiile pe care le aduce pielii sint foarte importante. Contrar miturilor, aplicarea unei creme hidratante inainte de folosirea unui autobronzant, insa, nu va garanta un bronz mai uniform sau natural. Autobronzantul se aplica pe pielea curata pentru a obtine rezultatul dorit. In cazul in care tenul este mult prea uscat, specialistii recomanda folosirea unei creme hidratante cu o seara inaintea aplicarii autobronzantului. Daca vrei sa obtii doar o tenta usor aramie, poti amesteca un strop de crema hidratanta cu putin autobronzant si apoi aplica produsul pe piele. Rezultatul este subtil, dar de efect.
Alfahidroxiacidul (include acidul glicolic si acidul lactic) a fost descoperit in 1974 de catre doi oameni de stiinta, ca un potential tratament impotriva pielii foarte uscate, avind ca rezultat o exfoliere eficienta a stratului superior al dermului, fara sa contina ingrediente abrazive. De asemenea, studiile au demonstrat ca acest ingredient reface daunele cauzate de expunerile la soare (functioneaza ca o masina a timpului: readuce pielea la starea si calitatea ei dinaintea expunerilor la soare), curata porii, hidrateaza pielea si stimuleaza productia de colagen si elastina. Este important sa stii ca nu trebuie sa amesteci, sub nici o forma, un produs cosmetic pe baza de AHA cu unul care contine acid retinoic, deorece poate provoca arsuri si roseata. De asemenea, poate cauza fotosensibilitate, asadar foloseste crema doar seara, inainte de culcare.
Toti dermatologii recomanda folosirea unei creme cu factor de protectie in orice anotimp. Daca folosesti o astfel de crema si ai un fond de ten care contine si el un factor mediu de protectie, nu trebuie sa-ti faci griji pentru compatibilitatea celor doua. Ceea ce trebuie sa stii este ca, din pacate, o crema cu SPF 30 si un fond de ten cu SPF 15, spre exemplu, nu iti vor garanta o protectie mai buna. Indicele celor doua produse nu se cumuleaza (nu obtii o protectie SPF 45). Daca fondul de ten contine un factor mai ridicat, trebuie sa stii ca nu ofera o protectie la fel de buna ca o crema.
Organismul nostru se apara de efectul radicalilor liberi cu ajutorul antioxidantilor. Betacarotenul, vitamina C, vitamina E pot stopa actiunea radicalilor liberi asupra moleculelor de proteine. Corpul nostru nu produce destui antioxidanti pentru a neutraliza actiunea lor, acestia provenind atit din interiorul organismului, prin metabolizare, cit si din exterior (poluare, radiatii UV etc.). Tocmai din aceasta cauza, specialistii recomanda folosirea unei creme care contine antioxidanti impreuna cu o crema cu factor de protectie ridicat, pentru a preveni daunele induse de radicalii liberi.
Ar fi ideal sa obtii de la o singura crema atit un efect de lifting imediat si de fermitate, cit si unul de umplere a ridurilor fine. Este cu atit mai greu cu cit textura filler-ului trebuie sa fie ultrafina si hidratanta, pe cind cea a cremei pentru fermitatea tenului, de regula, are o consistenta mai lichida, gelatinoasa. Pentru a obtine totusi toate aceste beneficii, specialistii recomanda folosirea a doua produse astfel: intii se aplica filler-ul, pentru a umple ridurile, si se lasa sa actioneze circa 10 minute. Apoi se poate aplica crema pentru fermitatea pielii, care are efect de tightening si lifting imediat. Ingredientele celor doua creme sint diferite, dar prin aceasta metoda nu se suprapun si astfel se obtine un efect spectaculos.
Multe dintre noi devin confuze cind trebuie sa aleaga intre un produs pentru estomparea cearcanelor si un iluminator. Ambele produse se aplica pe aceleasi zone (sub ochi, pe pleoape, la baza narilor), dar anticearcanul se foloseste o singura data pe zi, pentru a estompa cearcanele sau micile imperfectiuni, pe cind iluminatorul se poate reaplica pe aceleasi zone (de cite ori e nevoie), pentru a reflecta lumina si pentru a da prospetime tenului. Make-up artistii sustin ca cele doua produse se pot folosi simultan. In cazul in care nu ai cearcane adinci (sau hiperpigmentari), poti folosi doar un iluminator pe zonele recomandate. Produsul reflecta lumina si astfel diminueaza imperfectiunile.
Toti esteticienii folosesc acest truc: aplica un serum antiaging pe tenul curat, apoi folosesc o masca pentru a optimiza efectul serumului. Cele mai eficiente masti sint cele sub forma de patch-uri, aplicate peste un serum care contine o concentratie ridicata de ingredienete active. Acest truc este folosit si de catre dermatologi, iar studiile au demonstrat ca, astfel, agentii activi din serum patrund mult mai repede in piele.
Hidrochinona este o substanta folosita frecvent pentru tratamentul petelor solare, al pistruilor si al melasmei. Aceasta inhiba activitatea tirosinazei, o enzima care contribuie la productia melaninei, crescind citotoxicitatea melanocitelor (celulele care produc melanina). Totusi, in unele tari ca Franta sau Africa de Sud, acest ingredient este interzis, datorita temerilor legate de faptul ca ar putea creste riscul de cancer sau hiperpigmentarea. Cu toate acestea, hidrochinona este substanta cea mai des recomandata de catre medicii dermatologi pentru efectele de albire a petelor. Dr. David J. Goldberg, profesor in dermatologie la scoala de Medicina Mount Sinai, sustine ca „peste 100 de studii stiintifice confirma faptul ca hidrochinona este o substanta sigura pentru aplicarile topice si nu exista articole care sa confirme contrariul'. Formulele cu retinol (sau AHA) si hidrochinona sint foarte eficiente, pentru ca imbunatatesc absorbtia acesteia. Cele care contin hidrocortizon reduc inflamatia, insa pot cauza deshidratarea excesiva a pielii sau chiar iritatii si roseata.
Adevaratele beauty addicted stiu ca aplicarea unei creme antirid si a unei lotiuni cu protectie solara este un must pentru a mentine sanatatea si supletea pielii. Ce nu stiati e ca o crema antirid aplicata inainte de cea cu protectie solara diminueaza eficacitatea indicelui SPF. Pentru a beneficia de proprietatile ambelor produse de skincare, specialistii recomanda sa amesteci in palma un strop de crema antirid cu un strop de crema cu SPF si apoi sa aplici totul pe fata si decolteu. Un serum cu antioxidanti folosit inaintea cremelor va oferi un plus de protectie impotriva radicalilor liberi.
Arhiva revistei ELLE