Pielea nu oglindeste doar lumina, ci ne reflecta si virsta, starile sufletesti sau preocuparea pentru frumusete. Iar fondul de ten in forma lui actuala ar parea un vis devenit realitate pentru multe generatii de femei care au visat sa atinga perfectiunea. Lavinia Gogu cerceteaza tainele acestui produs indispensabil.
Pe vremea cind aveam pielea perfecta, mi-am jurat solemn sa nu ajung sub nici o forma sa folosesc fondul de ten… Acel impostor care dorea sa imite pielea, dar intotdeauna era mai deschis sau mai inchis decit gitul, pe care il remarcam in straturi groase, ca o tencuiala mesterita in graba, pe chipul doamnelor mai in virsta. Insa mi-am dat seama ca unele juraminte sint facute pentru a fi incalcate, pentru ca acum nici nu-mi mai concep forma (fetei) fara fond (de ten).
Am descoperit ca, atunci cind este aplicat cu maiestrie, devine pinza pe care ne exersam talentul estetic si pe care ne pictam in culori optimiste o fata mai odihnita, mai vesela si mai atragatoare. Poate il blestemi citeodata, pentru ca pateaza hainele, prosoapele, cearceafurile si camasile iubitului atunci cind te rezemi tandra pe umarul lui. Dar, crede-ma, aceste sacrificii sint insignifiante pe linga cele pe care le-au facut femeile de-a lungul istoriei de dragul unui ten frumos, fara sa obtina nici pe departe aceleasi efecte ca azi.
Fascinatia pielii perfecte
Imi este greu sa imi imaginez cit de obsedata era femeia antichitatii sau cea a Evului Mediu de rozacee, cearcane, pori dilatati sau acnee (ma intreb si daca exista atunci aceasta afectiune, din moment ce cauzele dezechilibrelor hormonale erau reduse), insa este documentat faptul ca isi doreau o piele mai alba. In Grecia antica, femeile foloseau pudra de plumb sau de creta pentru albire, in timp ce la Roma se folosea o pasta alba din plumb care, in timp, putea sa provoace desfigurarea sau chiar moartea.
Aceeasi reteta letala a fost adoptata si de-a lungul Evului Mediu pentru infrumusetarea tenului. Produsul a cauzat multe decese la nivel inalt, pentru ca machiajul era considerat apanajul claselor sociale privilegiate. In timpul epocii elisabetane, nobilimea isi aplica ceruza, o mixtura compusa din otet si pudra alba de plumb. In secolul al XIX-lea, sacrificiile in numele frumusetii s-au redus, pentru ca regina Victoria a abolit machiajul, proclamind-ul un obicei rezervat actorilor si femeilor usoare. Cu toate astea, la sfirsitul secolului XIX, femeile au ajuns instare sa manince creta si sa bea iod pentru a-si accentua paloarea pielii.
In jurul acelei perioade, Carl Baudin, un actor care a jucat pe scena teatrului Leipziger Stadt din Germania, a creat strabunicul fondului de ten modern. El si-a dorit sa obtina o substanta care sa micsoreze diferenta de culoare dintre piele si peruca si a obtinut-o combinind praful de zinc cu cel de ocru, legate cu untura animala. Si acesta a ramas standardul in materie de machiaj al pielii pina in 1914, cind legendarul make-up artist Max Factor a creat fondul de ten Pan-Cake. Formula care combina fondul de ten cu pudra de talc a fost initial dezvoltata pentru uzul cinematografic, insa actritele au fost atit de incintate de rezultat incit au inceput sa il foloseasca si pentru uzul personal.
Astfel, in 1937, Max Factor a patentat formula Pan-Cake, iar acesta a devenit primul fond de ten care a fost pus la dispozitia femeilor de rind – desi cosmeticele precum lacul de unghii, fardul de obraz sau rujul erau deja foarte populare. Cu toate ca, la baza, majoritatea fondurilor de ten moderne ramin fidele retetei originale care combina un tip de ulei cu pigmentul, formulele sint astazi atit de avansate incit pot reflecta lumina, matifia, acoperi si rezista in timp, toate acestea nu doar fara a ne face nici un rau, ci din contra, rasfatindu-ne pielea si protejind-o de factorii de agresiune ai mediului. Deci sintem cele mai norocoase femei din istorie din acest punct de vedere, pentru ca perfectiunea pielii a devenit un vis tangibil datorita tehnologiilor de ultima ora. Insa, pentru a ne fructifica la maximum avantajul de a ne fi nascut in aceasta epoca, ar trebui sa stim cum sa ne alegem culoarea si textura fondului de ten in functie de particularitatile pielii noastre. Citeodata abundenta optiunilor mai mult ne zapaceste decit ne face viata mai usoara…
Decizii, decizii…
Primul criteriu de care ar trebui sa tii cont atunci cind iti alegi fondul de ten este tipul pielii tale, deoarece textura potrivita ii confera epidermei un plus de confort si ingrijire. De exemplu, daca ai tenul gras, alege produsele care sint etichetate drept „oil-free', „matifiante', „anti-shine', „cu efect pudrat' sau fondul de ten mineral, sub forma de pudra, care absoarbe excesul de sebum. Iar daca tenul tau este mixt, selecteaza un fond de ten ultra-hidratant si tamponeaza-ti zona T cu un voal de pudra sau foloseste un fond de ten sub forma de stick. Cind ai tenul uscat, opteaza pentru cremele colorante sau cauta pe ambalaje cuvintele-cheie „hidratant'si „iluminator'. Iar cind iti doresti un aspect mai tinar, alege fondurile de ten care contin silicon si care umplu ridurile sau formulele pe care se specifica proprietatile „firming' si „antiwrinkle'.
In zilele in care nu ai timp de retusuri si la ocaziile speciale, bucura-te de proprietatile fondului de ten rezistent la transfer, care ii asigura pielii un aspect impecabil ore in sir. Desigur, exista si fonduri de ten care le au pe toate, asa ca textura potrivita nu este foarte greu de identificat.
Insa alegerea nuantei ideale poate fi o provocare pentru oricare dintre noi, deoarece culoarea din tub poate fi mai inchisa sau mai deschisa decit va aparea pe piele, iar bejul mediu de la un brand de fond de ten poate fi extrem de diferit de bejul mediu de la un altul.
Deci cum ne lamurim care este nuanta cea mai apropiata de culoarea noastra naturala? Cea mai simpla metoda este sa observi cum reactioneaza tenul tau la soare. Daca acesta capata tuse de roz, probabil are subtonuri reci, asa ca incearca nuantele cu denumiri de genul „porcelain', „ivory', „rose', iar daca ai tendinta sa te bronzezi sau sa iti apara pistrui, inseamna ca tenul tau are o nuanta calda (deci nuantele tale se pot numi „golden', „honey' sau „beige').
Cind testezi un fond de ten in magazin, alege din ochi trei produse care iti dau impresia ca ar fi potrivite pentru tine si traseaza cu degetul trei dungi pe pielea curata, in zona maxilarului. Apoi iesi afara din magazin si compara nuantele privindu-le cu ajutorul unei oglinzi de mina la lumina naturala. Vei recunoaste culoarea potrivita imediat deoarece iti va da impresia ca se topeste in piele. Iar daca nu te poti hotari intre doua tonalitati, alege-o pe cea mai inchisa, pentru ca nuanta se mai deschide un pic atunci cind iti aplici crema de zi, o baza de machiaj, sau daca folosesti un praf de pudra iluminatoare. In cautarea perfectiunii, poti incerca sa-ti combini si singura nuantele de fond de ten, atita timp cit le amesteci in palma si nu pe fata.
Cheia aplicarii fondului de ten
Indiferent de cit de performant ar fi un fond de ten, daca nu este aplicat corespunzator poate avea un aspect fals. Si de fiecare data cind vad o femeie cu fondul de ten pe post de masca, simt o nevoie acuta sa o alerg cu un buretel din celuloza in mina si sa ii estompez delimitarea dintre fata si git. Sint convinsa ca mi se intimpla adesea sa fiu chiar eu acea femeie fara sa imi dau seama, mai ales daca ma machiez la becul din baie, apoi ies pe strada in lumina cruda a diminetii. Ca sa eviti asemenea situatii, cind te machiezi trebuie sa tii cont de genul de lumina la care te vei expune. Ziua aplica-ti fondul de ten la lumina naturala, iar pentru machiajul de seara, incearca sa afli daca te vei expune la lumina calda sau rece. Tonurile calde au tendinta sa iti indulceasca trasaturile si incurajeaza un machiaj mai puternic, iar lumina cu subtonuri reci evidentiaza fiecare imperfectiune si cred ca i-ar diminua farmecul chiar si lui Venus din Milo. De aceea, in asemenea contexte, machiajul trebuie sa fie discret si in culori luminoase.
Cind iti aplici fondul de ten toarna o cantitate mica in palma, incalzeste-l cu degetele si incepe cu acoperirea zonelor cu probleme (cearcane, cosuri, roseata). Dupa ce se fixeaza pe aceste puncte, mai adauga putin fond de ten pe centrul fetei si intinde-l din interior spre exterior cu miscari circulare. Nu uita sa acorzi o atentie sporita liniei maxilarului si estompeaza cu grija delimitarea dintre fata si par. Apoi fixeaza fondul de ten cu miscari descendente, pentru a aranja firisoarele de puf de pe piele in asa fel incit sa devina insesizabile. Acestea sint regulile de baza ale fondului de ten, indiferent de instrumentele pe care le utilizezi.
Insa retine ca aplicarea cu degetele este cea mai rapida, dar buretelul din celuloza te ajuta sa controlezi mai bine cantitatea de fond de ten pe care o dispui pe fata si confera un finish impecabil, mascind porii mariti. Iar cind te machiezi cu pensula, pielea capata un aspect foarte natural. Un alt truc demn de retinut este sa folosesti fondul de ten treptat, putin cite putin. Daca iti aplici prea mult din prima, va trebui sa te demachiezi pentru a scapa de efectul de masca. Insa daca este prea putin, poti sa mai adaugi pina obtii efectul dorit.
Tehnologiile noilor fonduri de ten
Formulele noilor fonduri de ten se imbunatatesc exponential in fiecare an si nu m-ar surprinde deloc sa devina la un moment dat suficient de inteligente incit sa se aplice singure, sa imprumute culoarea tenului sau sa isi schimbe componenta chimica ad-hoc pe piele, pentru a deveni compatibila cu ea. Insa deocamdata putem sa ne bucuram de tehnologiile prezentului, care, trebuie sa recunoastem, sint destul de ofertante. Gamele isi inmultesc mereu nuantele, formulele ofera beneficii pielii intocmai ca niste produse de ingrijire, iar texturile sint suficient de evoluate incit sa reziste ore in sir si sa creeze in acelasi timp atit efecte de matifiere, cit si de stralucire. Deci care sint cele mai incitante fonduri de ten? Am facut o mica selectie a celor mai complexe formule disponibile.
Diorskin Forever Fluid de la Dior este un fond de ten rezistent imbogatit cu SPF 25, ce dispune de o textura delicata care da impresia ca se topeste instantaneu in piele. Laboratoarele de cercetare ale casei Dior au creat Skincare Essence, o formula unica pentru ingrijirea pielii, capabila sa identifice la aplicare nevoile specifice ale tenului si sa le satisfaca pe toata durata zilei. Mai mult, actioneaza si ca o lotiune corectoare, incurajind reinnoirea celulara, iar elementele de matifiere si de hidratare din fondul de ten actioneaza simultan, oferind epidermei o ingrijire deosebita.
Skin Illusion de la Clarins are SPF 10 si o formula bazata pe minerale si extracte din plante selectate pe criteriul compatibilitatii cu pielea. Fondul de ten iti confera o piele radioasa si un plus de luminozitate cu ajutorul pudrei de opal roz, dar contine si factori de hidratare precum extractul de alge roz, care ingrijeste tenul si stimuleaza reinnoirea celulelor epiteliale. Produsul iti ofera un look natural si un finish translucid.
Perfection Lumière de la Chanel este un fond de ten rezistent cu SPF 10 care acopera imperfectiunile si ofera luminozitate pielii cu ajutorul complexului Perfect Light Control. Aceasta tehnologie contine doua tipuri de pudre emisferice: unele particule sint stralucitoare pentru a asigura un ten luminos, iar altele sint imbracate in pigmenti minerali si au rolul de a camufla imperfectiunile. Produsul contine si complexul Perfect Skin Affinity Complex, care combina biopolimeri flexibili cu o structura similara cu celulele pielii, creati sa se aplice ca o a doua piele.
Teint Miracle de la Lancôme ofera o aura de luminozitate tenului, reflectind lumina atit la suprafata, cit si in interiorul pielii prin cele sapte cai patentate de laboratoarele Lancôme cuprinse in tehnologia Aura-Inside. Aceasta combina o noua generatie de pigmenti bioptici in nuante de roz si albastru cu pigmentii minerali clasici (rosu, galben, negru si alb). Impreuna, acestia reproduc si amplifica lumina interioara a pielii, avind efectul a mii de mini-oglinzi ce sporesc stralucirea suprafetei tenului. Fondul de ten are o textura hidratanta si SPF 15.
Lingerie de Peau de la Guerlain are SPF 20 si o textura delicata, hidratanta, care odata aplicata fuzioneaza cu tenul, uniformizindu-i suprafata si camuflind imperfectiunile. Datorita formulei Bio-Fusion micro-mesh (micro-plasa), o combinatie de polimeri sintetici, textura se adapteaza pe formele fetei asa cum se muleaza lenjeria pe piele. Fondul de ten contine acid hialuronic si diverse uleiuri si ceruri ce adera la keratina pielii pentru a crea un film invizibil si pentru a oferi o senzatie de confort si prospetime.
Foto: Gabi Hirit