Extensiile de par

Care este cel mai extravagant accesoriu al acestei primaveri? Sa porti parul altcuiva. Elle iti spune tot ce vrei sa stii, dar mai ales ce nu vrei sa stii despre extensiile de par.

Extensiile de par

Pentru acelasi pret ca al unui ceas Cartier, iti poti cumpara ceva ne­pretuit: parul perfect, pe care l-ai visat dintot­deauna. Cu 3.000 de dolari in Statele Unite si mai putin de jumatate in Romania, astazi iti poti procura un par de doua ori mai lung si mai bogat decit cel lasat de natura, cu ajutorul extensiilor de par semipermanente.

„La inceput, extensiile de par au fost folosite in prezentarile de moda, apoi in industria cinematografica. Divele de la Hollywood le-au adorat, le-au adoptat si au declansat o adevarata nebunie', spune Danilo, un celebru hairstylist american, care se poate mindri cu privilegiul de a fi adaugat suvite de par fals celor mai rafinate capete din show-biz: Gwen Stefani, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchet.

„Multe dintre vedete au prins gustul acestei extravagante in timpul filmarilor. Le-a placut parul personajelor pe care le-au intruchipat si au dorit sa se bucure de aceeasi minune de podoaba si in viata reala', explica el. „Sint personalitati pu­ternice, ce-si doresc un look puternic, care sa le reprezinte.'

Celebritatile sint cele care, in general, solicita aceasta procedura, dar cele mai multe dintre ele ne cer sa semnam in prealabil un contract de confidentialitate', spune Eric Hoffman, hairstylist in L.A. „Dar ideea de a purta mese false a devenit atit de populara (aproape 90% dintre femeile din America au purtat cel putin o data extensii de par, chiar daca nu recunosc acest fapt). La urma urmei, nu e nimic nou. In epoca de piatra, oamenii cavernelor isi legau stuf in par. O.K., acum avem alta tehnologie, dar ideea de baza ramine aceeasi', crede el.

Din pacate, nu putem sustine aceasta afirmatie (extrem de interesanta) cu dovezi sau date istorice. Ceea ce putem confirma, insa, gratie scrierilor lui Ovidiu, este ca in Imperiul Roman femeile obisnuiau sa-si imbogateasca podoaba capilara cu suvite de par blond, pe care le taiau de la prizonierii de razboi. Si mai stim ca in 1635, in Champagne, Paris (primul salon de coafura atestat cu documente), nobili­mea franceza beneficia de un tratament special: in virful capului erau atasate, cu lipici, suvite foarte inalte de par. Pentru a se intoarce acasa de la salon, bietele doamne erau obli­gate sa calatoreasca pe podeaua trasurii, in patru labe, pentru a nu-si strica minunatia de par suprainaltat.

Selectie naturala

Potrivit unui studiu facut in Statele Unite de Remington (celebru producator american de uscatoare de par), majoritatea barbatilor prefera parul lung si drept oricarei alte coafuri. Jumatate dintre femeile tarilor civilizate obisnuiesc sa poarte parul lung, pina la umeri sau chiar mai mult. Din pacate, ADN-ul are un cuvint greu de spus in ceea ce priveste lungimea si volumul parului. In medie, parul creste un centimetru, un centimetru si jumatate in fiecare luna si are o durata de viata determinata gene­tic. Mai exact, firul de par traieste cinci ani, apoi… cade. Pe masura ce imbatrinim, lucrurile se agra­veaza: firul de par se subtiaza, iar unii foliculi in­ceteaza sa mai produca par. Din fericire, desi parul nostru este guvernat – ce spun guvernat? terorizat – de Mama Natura, extensiile de par nu se supun acelorasi legi si nu cunosc notiuni precum timp, anotimp, rasa sau virsta.

Iata ce declara pentru ELLE USA o doamna trecuta de 40 de ani (care a dorit sa-si pastreze anonimatul), producator executiv la Hollywood, o mare fana a extensiilor de par: „Mi se intimpla deseori sa fiu acostata pe strada de baieti de liceu, care, vazindu-ma din spate, cred ca sint de virsta lor. Evident, miracolul se spulbera dupa ce ma intorc cu fata.' Din punct de vedere practic, extensiile sint cea mai buna solutie pentru femeile care vor sa renunte la parul scurt si gasesc enervant si plictisitor sa treaca prin calvarul parului de lungime medie. „Sint dependenta de coafor. Ador sa merg la coafor. E un hobby. Poate de aceea n-am reusit niciodata pina acum sa am parul lung', declara o doamna, producator muzical in L.A. „De curind, insa, am descoperit ca nu am motive sa fiu geloasa cind vad in jurul meu femei cu par superb. Stiu ca s-ar putea sa fie fals. Asa pot si eu.'

Legaturi primejdioase

Cel mai obisnuit tip de extensii de par sint cele temporare, care se folosesc pentru prezentarile de moda, sedinte foto sau filmari. Sint facute din par sintetic (incomparabil mai ieftin decit parul natural) si se ataseaza direct de scalp, cu un adeziv usor. Pentru o coafura care trebuie sa reziste (de la 3 la 6 luni), exista mai multe optiuni: unele mai sigure, altele mai riscante. „Weaving' este o tehnica folosita in saloanele americane, acolo unde exista un numar mare de cliente afro-americane, deoarece da rezultate exceptionale pe parul gros si cirliontat. Stilistul coase suvitele de par sintetic sau natural printre firele de par si-l asi­gura prin niste impletituri ciudate si foarte strinse. Cum parul subtire sau mediu nu tine impletitura, iar coditele strins impletite deterioreaza scalpul, acce­lerind caderea parului, expertii europeni prefera o alta metoda: sectiuni foarte mici de par fals (apro­xi­m­­ativ 50 de fire) sint atasate cu un adeziv permanent la baza unei sectiuni de acelasi calibru din parul clientei. Un cap normal (cu o densitate medie de fire de par) primeste pina la 300 de suvite false (adica sase-sapte ore de munca). Parul subtire si fin cere mai multe legaturi, formate din suvite mai subtiri. In perioada neagra a extensiilor (anii ‘60-70) se folosea un lipici puternic, care irita scalpul si deteriora exagerat firul de par. „Oh, nu. Astazi nu se mai foloseste asa ceva. De fapt, nici nu e li­pici, ci un adeziv special, delicat, facut, de obicei, din polimeri', ne spun stilistii „Cei mai performanti sint adezivii pe baza de keratina si proteine, care se lipesc de par fara a se rigidiza, iar rezultatul este foarte natural.'

Jertfa profitabila

Cele mai scumpe si mai apreciate extensii de par (favoritele divelor de la Hollywood) sint produse de firma Great Lengths, din parul colectat in temple hinduse din India. Femeile isi taie parul si-l ofera jertfa zeitatii templului, in speranta ca rugamintile lor vor fi implinite. Dupa o perioada de timp (cind mormanul de par sacrificat devine prea mare) templul scoate la licitatie jertfa credincioaselor sale si-l vinde celui care ofera cel mai bun pret (de obicei, Great Lengths). Ce se intimpla mai departe? Parul este tinut in niste cuve speciale si tratat cu anumite substante chimice (Great Lengths foloseste aceeasi tehnica pe care Valentino o aplica pentru tratarea fibrelor de casmir sau lina) timp de doua saptamini, in asa fel incit moleculele de culoare sint eliminate, fara a deteriora structura si rezistenta firului de par.

In cadere libera

Din pacate, „no pain, no gain' e o regula valabila si in ca­zul extensiilor de par. Oricine a incercat vreodata procedura are de spus o mica istorioara, de cele mai multe ori amuzanta pe­ntru cei din jur („Seara in care parul meu a cazut in pu­blic' sau „Ce faci cind te trezesti cu o suvita de par in cana de ca­fea?') si dureroasa pentru povestitor: „Dupa ce mi-am pus ex­tensii, nu am reusit sa inchid ochii o saptamina. Simteam fie­care legatura ca pe un sfredel. A fost oribil', declara un beau­ty editor de la o revista americana de succes. „Am pri­­mit, insa, atit de multe complimente pentru noul meu par, incit noptile de insomnie au fost rasplatite. Apoi m-am obisnuit cu durerea, dar a ramas mirosul: parul meu mirosea ciudat, indiferent cu ce m-as fi spalat sau parfumat. Conteaza?' Probabil ca nu. Ce te faci insa atunci cind uiti ca hairsti­lystul tau te-a avertizat sa nu folosesti balsam, iar suvitele false incep sa alunece si sa cada, una cite una, intotdeauna in public? Ups! E o greseala care costa scump. De aceea, te rog, scrie-ti pe oglinda de la baie cu litere de-o schioapa: „!'.

Managementul resurselor

Pentru cele care nu sint inca pregatite sa incerce emotiile extensiilor, exista alte solutii, mai putin spectaculoase, dar mai sigure si mai putin dureroase. Iata ce ne recomanda hair-stilistii. „Iluzia de lungime se poate crea din tunsoare. De exemplu, un breton bine taiat accentueaza lungimea parului. O alta solutie este sa-ti intinzi parul cu placa. Se cistiga astfel pina la 5 centimetri (in functie de cit de ondulat e parul tau natural). Lungimea poate fi creata si din jocul culorilor: suvite mai deschise la suprafata, mai inchise pe dedesubt, dar nicio­data cu o diferenta mai mare de unul, maximum doua tonuri. Sau, pur si simplu, iti poti stringe parul in coc. Atunci nimeni nu-si mai poate da seama cit de lung sau scurt e. Si stii ceva: cocurile sint la moda in sezonul acesta. '

Lioara Bradu

Foto: Dreamstime
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty