Expoziția Dior J’adore, un reper pentru pasionatele de modă și beauty

Dior J’adore, o expoziție de neratat la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris.

J’adore, expoziția dedicată acestui parfum, poate fi vizionată de pe 27 septembrie până pe 8 octombrie la Beaux-Arts de Paris, un loc care se potrivește perfect caracterului strălucitor al acestui parfum care, de la lansarea lui în 1997, a atras cele mai fine forme de expresie artistică.

„Oh J’adore!” exclama domnul Dior, atunci când vedea, ȋn atelierul său, o rochie proaspăt ieșită din producție. „J’adoooore!” a strigat și John Galliano cu bucurie, atunci când a descoperit cu uimire caracterul nobil al casei franceze. J’adore este un laitmotiv entuziast, al cărui sunet încă rezonează pe Avenue Montaigne. Și astfel, J’adore a devenit spontan numele acestui parfum scăldat în bunătate spirituală care a intrat imediat în panteonul olfactiv al celor mai excepționale parfumuri. J’adore este o aventură în care nenumărate pasiuni se unesc într-o confluență de couturieri miraculoși, maeștri parfumieri sensibili, artiști imaginativi și artizani entuziaști.

Dior J’adore, expoziția excepțională de la Beaux-Arts de Paris, spune povestea J’adore, de la dragostea originală pentru flori a lui Christian Dior, la L’Or de J’adore, noua compoziție olfactivă a lui Francis Kurkdjian și casa fără precedent care o adăpostește. Dior J’adore este o retrospectivă plină de viață, a unui parfum care a fost de la începuturi o creație ieșită din comun și un parfum al transformării. Aici, J’adore continuă acest fir narativ de aur, vibrant și strălucitor.

În interiorul acestei școli a libertății artistice, DIOR J’ADORE își dezvăluie legenda de aur oferind o experiență senzorială atotcuprinzătoare, care cuprinde moștenirea culturală, emoții olfactive, imagini senzaționale și, în final, o lucrare magistrală a artistului Refik Anadol.

A trece pragul Beaux-Arts de Paris este ca și cum ai fi cufundată în chiar locul de naștere a parfumului. Un coridor auriu, precum celebrul colier care înconjoară sticla, îi conduce imediat pe vizitatori adânc în tărâmul privat al celebrului couturier. Talismanele lui Christian Dior, amintirile despre case fericite și pasiunea pentru arta antică greco-romană sunt vizibile. Grădinile sale secrete sunt dezvăluite, de la vila copilăriei Les Rhumbs, din Granville, până la La Colle Noire din Grasse, unde florile erau un refugiu și o legătură de familie. Aceste secrete povestesc fundamentele lui Monsieur Dior, care a conceput Flower-Women, și ale cărui cele mai frumoase rochii sunt expuse pe tot parcursul vizitei. Deși J’adore nu exista încă, destinul său începuse deja să aibă contur.

J’adore este o sărbătoare a florilor și o călătorie către inima unui buchet nobil. Cu note dominante de iasomie sambac și trandafir de damascena, a fost creat de-a lungul deceniilor de o trinitate de maeștri parfumieri, și anume Calice Becker, François Demachy și Francis Kurkdjian, care a creat L’Or de J’adore. O cameră plină cu flori din toată lumea oferă iluzia unei zile de vară, de la roua dimineții până la căderea nopții.

J’adore este o legendă a secolelor – amfora antică i-a inspirat sticla, iar Monsieur Dior a folosit aceeași formă pentru plicul prețios al primului său parfum, Miss Dior. Artizanii Casei sunt prezenți pentru a oferi o demonstrație interactivă și, prin aceasta, pentru a transmite legăturile strânse dintre primele rochii în formă de figura 8 ale couturierului și numeroasele studii făcute pentru sticlă, de la Baccarat la Murano, care au condus la această curbă perfectă. Precizia infinită a colierului a fost inspirată de multiplele rânduri de perle Belle Époque ale mamei sale, iar tehnica baudruchage este un fir de aur semnătură.

Mulți artiști au reinterpretat această sticlă, dând naștere unor piese haute parfumerie la fel de splendide ca haute joaillerie: trei sticle excepționale au fost create de Victoire de Castellane, India Mahdavi și Jean-Michel Othoniel. Acesta din urmă, care conține L’Or de J’adore, este o floare deschisă din mărgele care adăpostește amfora legendară într-o cutie magnifică de aur strălucitor, fascinant și poetic. Mai departe, este expus L’Or de J’adore, așezat maiestuos pe un stâlp într-o cameră decorată în auriu, unde parfumul său se răspândește ca un secret dezvăluit într-un templu misterios.

Imaginea J’adoreeste la fel de izbitoare precum buchetul floral al compoziției sale. De la Carmen Kass, scufundată în baia ei de aur topit ca o Cleopatra postmodernă, până la divina Charlize Theron care își aruncă hainele și bijuteriile, păstrând doar parfumul care îi mângâie pielea, campaniile J’adore au intrat pe tărâmul referințelor culturale. Rochiile emblematice purtate în ele aduc un omagiu acestor alegorii atemporale ale senzualității, în special filmelor de publicitate iconice regizate de Jean-Baptiste Mondino. Magia continuă cu o interpretare a artistei Katerina Jebb sub forma unei radiografii a lui J’adore, urmată de expresiile lui Fred Eerdekens cusute în fir auriu curgător și, în sfârșit, lucrările fotografice ale lui Yuriko Takagi ale unui parfum în continuă evoluție și ale vibrantelor sale flori.

J’adore este o operă de artă și o pânză goală inspirațională supusă oricărui tip de creativitate. Sticla originală a fost proiectată de Hervé van der Straeten. Muzicalitatea notelor de vârf, mijloc și bază a fost orchestrată de cei mai mari maeștri parfumieri. Serpuirile estetice ale unei întâlniri cu artizani sau artiști contemporani duc la ediții excepționale. Caracterul său senzual este o invitație la visare cu ochii deschiși. Astfel, J’adore este prezentat în viziunea digitală a artistului Refik Anadol, cunoscut pentru călătoriile sale vizuale fabuloase care sunt în parte fantasmagorie și parțial halucinații. Punctul culminant al aventurii DIOR JADORE este A dream of gold and flowers, o instalație digitală monumentală care oferă iluzia unei mări aurii de seninătate. Reprezintă luxul lui J’adore, parfumul fiecărei emoții.

FOTO: DIOR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty