Pentru a-ti pastra pielea fina, recurge la interventii iscusite si afla cat de importanta este exfolierea pielii pentru ca aceasta sa-si pastreze prospetimea si aspectul neted.
Ei bine, cand telul este o piele sanatoasa si frumoasa, lucrurile nu pot fi simplificate la eficienta unei singure creme, in special in conditii de vreme extrema, cand succesul consta intr-o serie de actiuni complementare.
Iti recomand sa initiezi un plan S.O.S care sa iti mentina pielea fina si supla. Este esential sa folosesti creme exfoliante, cat si hidratante. In plus, consuma lichide si introdu in meniu produse bogate in vitamine bune pielii, precum nucile, stafidele, migdalele. Evita dusurile fierbinti, excesul de cafea sau somnul intr-o incapere incalzita excesiv, pentru ca grabesc deshidratarea. Exfolierea este primul pas!
Scapa de stratul de celule moarte de la suprafata pielii, folosind saptamanal sau mai des (in functie de tipul tau de ten) o textura bland abraziva. Indiferent de ce tip de piele ai, exfolierea este necesara pentru ca pielea sa nu capete un aspect tern sau imbatranit, ci sa se mentina proaspata si ferma!
Exfolierea este de doua feluri: mecanica si chimica. Exfolierea mecanica se realizeaza cu anumite produse , cum sunt cremele sau gelurile, care contin particule abrazive – acestea sunt aplicate si masate pe pielea umeda pentru a indeparta celulele moarte. In cadrul exolierii mecanice intra si microdermabraziunea, o tehnica ce se bazeaza pe un dispozitiv special care foloseste cristale micute ca oxidul de aluminiu, clorura de sodiu sau bicarbonatul de sodiu pentru a indeparta impuritatile.
Cea de-a doua, exfolierea chimica se face sub supraveghere profesionala, intr-un cabinet specializat si presupune folosirea unor produse care contin acizi ca: acizi alfa-hidroxi (AHA), acid lactic, retinol, beta-hidroxi (BHA), acid salicilic, enzime.
In functie de tipul de piele, ar trebuie sa alegi diferit metodele de exfoliere. Iata niste recomandari de care poti sa tii cont.
1. Tenul uscat
Acest tip de ten poate face fata cu succes unor serii de exfolieri regulate si cu diferse formule, de la cele clasice, la cele organice (zahar, sare, cafea, etc). Daca faci parte din aceasta categorie, poti sa incerci si microdermabraziunea, procedura non-invaziva, realizabila doar in salon.
2. Tenul gras
Daca este exfoliat prea des, tenul gras poate reactiona si poate secreta si mai mult sebum. Din acest motiv, este indicat sa exfoliezi pielea o data pe saptamana, nu mai des. Exfoliaza cu formule care contin acizi beta-hidroxi (acid salicilic). Acestia au proprietati antiinflamatorii si antibacteriale care ajuta tenul gras si lupta eficient cu acneea.
3. Tenul sensibil
Aceste necesita o exfoliere cat mai blanda. Poti folosi exfolierea mecanica, cele mai recomandate fiind substantele abrazive blande, care nu irita, cum este ovazul sau malaiul. Evita insa produsele care contin acid glicolic sau retinol pentru ca pot cauza iritatii. De asemenea, evita scruburile cu parfum, uleiuri, agenti antibacteriali sau parabeni. Exfoliaza maxim o data pe saptamana.
Alice Bursuc
Foto: Portrait of young beautiful woman applying facial scrub from Shutterstock