Era tutorialelor de frumusete

Tehnici de machiaj si coafura, secrete si trucuri de infrumusetare… Toate sunt mai accesibile ca niciodata si te asteapta la un click distanta pe YouTube, in varianta explicita, pas cu pas. Insa intr-un ocean de clipuri de beauty, cum si pe ce criterii iti selectezi tutorialele?

Era tutorialelor de frumusete

Se spune ca viitorul informatiei de beauty este in spatiul online. Si, desi momentele in care admiri un editorial superb pe o pagina glossy si te visezi explorand locuri de vis, purtand machiajul si rochia modelului, in timp ce savurezi o cana de ceai, nu se compara cu nimic, pentru ca e o experienta tactila care iti incita imaginatia, adevarul e ca, la proba practica, e posibil sa-ti cauti indrumarea pe tableta sau pe laptop.

Indiferent de cat de detaliat ar fi explicat un look in scris, un tutorial pe YouTube te va lamuri mult mai clar in legatura cu pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine o anumita coafura sau un machiaj. Mai mult decat atat, un clip filmat cu o camera buna iti poate indica ustensilele pe care sa le folosesti, ordinea aplicarii produselor si iti poate dezvalui secrete care tin de tehnica! Cum altfel ai putea sa explici, daca nu demonstrativ, ce miscari sa folosesti atunci cand estompezi fardul de pleoape, cantitatea pe care o iei pe pensula atunci cand aplici rujul sau cum sa realizezi o impletitura din patru suvite?

Iar pe YouTube exista mii de canale dedicate frumusetii, unde gasesti milioane de clipuri despre tot ce-ar putea sa-ti treaca prin cap, de la machiaje si coafuri pentru ocazii si baluri pana la cum sa arati ca un personaj manga sau ca vedeta preferata in ultima aparitie pe covorul rosu ori in cel mai recent videoclip. Apropo de asta, detest cand caut o melodie si dau click sa am surpriza ca, de fapt, am fost indusa in eroare de imagine si am intrat pe un tutorial de beauty cu machiajul din videoclipul repectiv (e un truc care aduce trafic, foarte folosit de unii vlogger-i). Dar, pe de alta parte, varietatea este de bun augur, pentru ca iti pune la dispozitie informatia de care ai nevoie atunci cand inveti sa fii mai frumoasa. Si totusi, cum sa navighezi printre clipuri si cum sa alegi cel mai bun tutorial atunci cand, la fel ca Google, si canalul YouTube confunda cateodata popularitatea cu relevanta?

Alege un personaj care te inspira

Atunci cand urmaresti un tutorial de frumusete, nu dai click doar pentru lectia in sine, ci pentru tot „pachetul. La urma urmei, vei petrece ceva timp in compania personajului care te invata cum sa te machiezi sau sa te coafezi. Deci cand te abonezi la un canal, te abonezi, de fapt, si la umorul si la charisma vlogger-ului, nu doar la indemanarea si experienta lui in domeniul frumusetii. Din ratiuni practice, e preferabil sa cauti pe cineva cu un stil similar cu al tau. Daca, de exemplu, nu esti o fana infocata a sclipiciului, probabil ca nu vei dori sa te abonezi la un canal care se numeste glitter diva, iar daca esti adolescenta, e posibil sa nu te preocupe inca felul in care iti camuflezi ridurile la un machiaj de seara. Trebuie sa-ti gasesti vlogger-i care sa se adreseze nisei tale de varsta si stil, fie si la nivel aspirational.

Iar pentru a te asigura ca produsele recomandate ti se vor potrivi, ideal ar fi sa optezi pentru un model care are semnalmentele tale, culoarea ta de ochi si, eventual, textura ta de par. E putin probabil sa te ajute un clip care iti explica tehnica coafarii parului femeilor de culoare sau o metoda de a machia ochii oblici in cinci pasi, daca tu nu ai radacini asiatice.

Odata facuta aceasta selectie, poti sa-ti rafinezi cautarea in functie de priceperea vlogger-ului. Sunt foate multe fete pe care pasiunea pentru beauty le-a transformat in veritabile profesioniste, chiar daca nu au studii de specialitate, si pe care le poti prefera pentru ca simti ca te regasesti in abordarea lor. Insa daca, de exemplu, vrei sa inveti secrete subtile ale combinarii texturilor, vrei sa afli cum sa te machiezi pentru o sedinta foto profesionala sau daca vrei sa intelegi corect tehnica de conturare adaptata formei chipului tau, poti accesa canalul unui make-up artist. La urma urmei, n-a spus nimeni ca trebuie sa te limitezi la un singur vlogger sau la un singur tutorial. Exploreaza, navigheaza si incearca lucruri noi!

Recomandarile de produse

Vlogger-ii au o foarte mare libertate de exprimare si nu au, teoretic, nici un gen de constrangeri atunci cand fac recomandari. Ei povestesc despre produsele pe care le adora (si iti pot arata textura in close-up cu asa-numitele swatch-uri), despre cele care nu isi indeplinesc promisiunile de marketing si, spre deosebire de reviste, care atunci cand considera ca un produs nu merita cumparat, pur si simplu il evita, in mediul online unele cosmetice pot fi criticate aspru.

Atunci cand iti regasesti viziunea in recomandarile unui beauty vlogger, e de inteles ca esti tentata sa-i respecti sfaturile cu religiozitate, insa trebuie sa tii cont ca poate acestea nu sunt intotdeauna obiective (vorbind la modul general). De exemplu, daca modelul tau are genele mici, probabil nu o va ajuta o mascara cu o perie generoasa si iti va spune ca nu e buna, dar poate tie totusi ti se potriveste, daca le ai mai lungi. Sau e posibil ca, in lumina in care e filmat, un fard sa nu arate la fel de intens sau poate parea mult mai stralucitor decat e in realitate. Imaginea, fie ea si surprinsa cu o camera HD, poate fi inselatoare.

Iar cand vine vorba de produse de skincare, recomandarea mea ar fi ca intotdeauna sa le alegi dupa ce le-ai testat pe pielea ta sau in urma unei consultatii personalizate cu un dermatolog. Nu de alta, dar fiecare tip de ten are particularitatile lui, de la textura, tip, predispozitii si pana la alergii. Recomandarile din tutoriale pot fi comparate cu sfaturile binevoitoare ale unei prietene, dar un produs care ei ii prieste, pe pielea ta poate avea un cu totul alt efect.

Alt motiv pentru care trebuie sa-ti testezi produsele de infrumusetare inainte sa le comanzi online in graba e ca, uneori, produsele recomandate intr-un tutorial pot face parte dintr-un clip publicitar. Asa cum in reviste si pe site-uri brand-urile cosmetice cumpara publicitate, vlogger-ii care au milioane de follower-i sunt abordati de diferite firme pentru a le face cunoscute produsele. Iar asta e o situatie win-win, atat pentru fetele care realizeaza clipuri, cat si pentru cele ce urmaresc, care sunt puse la curent cu toate noutatile. Insa nu uita sa faci o vizita in beauty shop, sa incerci cosmeticele noi, sa vezi cum sunt tolerate de epiderma, cum iti flateaza tonul pielii si ii echilibreaza pH-ul. Chiar daca anumite tehnici de machiaj sau coafura sunt universale, alegerea produselor pe care le folosesti zilnic trebuie sa fie o experienta personala si senzoriala.

Aparenta si esenta

Ca mare devoratoare de tutoriale de frumusete, trebuie sa recunosc ca am invatat foarte multe lucruri din aceste clipuri, de la cum sa-mi transform machiajul de zi in unul de seara, pana la cum sa fac coafuri care la prima vedere pareau extraordinar de complexe. Asa ca intr-o zi am provocat-o pe colega mea Alice sa filmam si noi un tutorial, in care ea urma sa-mi fie model pentru un machiaj simplu, care sa arate bine in poze. Si pentru ca atunci cand ma fardez in viteza nu dau atentie la detalii, am observat ceva neasteptat cand ii aplicam ei produsele pe chip, urmand modelele explicite pe care le-am vazut in sute de clipuri. Voiam sa-i sculptez trasaturile, asa ca am trasat linii de contouring cu iluminator sub ochi, in zona centrala a fetei, si un fond de ten mai inchis pe structura osoasa a chipului (asa cum vedem in poze de pe Pinterest). Insa cand am dat sa estompez si sa combin produsele, mi-am dat seama ca folosisem o cantitate mult prea generoasa. Am realizat ca, pentru a se observa in mod explicit pasii unui machiaj pe camera, cateodata atat miscarile, cat si cantitatile pot fi exagerate.

De asemenea, majoritatea filmarilor sunt editate, pentru ca regulile ne spun ca atentia intr-un clip nu poate fi captata mai mult de cinci minute, asa ca timpul in care se arata ca se estompeaza, spre exemplu, fardul de obraz sau de pleoape nu este neaparat veridic. Deci nu trebuie sa uitam ca tutorialele de beauty, aceasta binecuvantare a erei YouTube care ne face accesibile secretele frumusetii, servesc in primul rand unui scop pur orientativ. Si abia astept sa vad varianta finala a clipului de make-up pe care l-am filmat cu Alice despre cum sa te machiezi pentru a arata bine in poze. Daca simtul critic imi va dicta ca e reusit si util, promit sa-l postez pe ELLE.ro.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty