La ce te gândești când auzi expresia frumusețe fără cruzime? Sper că nu la vorba aceea românească ce ne învață că suferă baba la frumusețe, pentru că nu despre asta este vorba aici. Ci despre a fi frumoasă fără ca produsele pe care le utilizezi în acest scop să cauzeze animalelor, mediului, Oceanului șamd.
Până la urmă, dacă tot ni se spune că frumusețea vine din interior, de ce nu ar veni și prin mijloace pentru care nu trebuie să sufere nimeni? Probabil că acesta este semnul cel dintâi al unui public consumator care devine conștient de consecințele acțiunilor sale asupra mediului.
Am vorbit cu experta beauty Lavinia Gogu despre una dintre cele mai importante tendințe din domeniul frumuseții, ajunsă anul acesta la proporții semnificative. Adică aceea de a renunța la testarea pe animale sau la utilizarea ingredientelor de origine animală din compoziția produselor de înfrumusețare.
Frumusețe fără cruzime sau cruelty free
Una dintre principalele tendințe de beauty pentru perioada care urmează este naturalețea, spune experta Lavinia Gogu. Această tendință, spune ea, nu se referă numai la lipsa testărilor pe animale, o practică ce a durat zeci de ani și pentru a cărei interzicere activiștii încă mai militează (pentru că nu toate brand-urile au renunțat la ea). Ci și la actul de a da ceva înapoi naturii care e invariabil afectată de producerea și utilizarea la scară largă a multor tipuri de produse. De aceea, companiile producătoare aduc în atenția consumatorilor de produse de înfrumusețare tot soiul de variante care nu fac rău naturii, care au ambalaje biodegradabile, sau ale căror formule au fost realizate într-un mod etic.
Schimbarea aceasta de atitudine, spune Lavinia Gogu, se datorează chiar consumatoarelor, care în ultima vreme au devenit conștiente de impactul acțiunilor lor, și preferă ceea ce numim azi frumusețe fără cruzime. Consumatoarele, spune ea, „preferă brand-uri mai mici, dar etice. Și astfel, și marile brand-uri au început, o dată, să se implice în diverse cauze (de la salvarea oceanului la plantarea copacilor), dar, pe de altă parte, și în marile magazine de frumusețe au început să apară brand-uri mici, care respectă o anumită etică.'
Frumusețe fără cruzime: este necesară testarea pe animale?
Specialista spune că, după ani în care testarea pe animale a fost practică standard, nu doar în domeniul frumuseții, ci mai ales în absolut toate ramurile medicinei, acest tip de testare nu mai este necesar. Există deja o bază de cercetare suficient de largă și de solidă astfel încât să știm cum reacționează corpul uman la feluritele ingrediente care se utilizează în industrie. În plus, spune Lavinia Gogu, s-a constatat că mai mult de 90% dintre testele pe animale nu sunt eficiente, astfel încât animalele mutilate sunt sacrificate degeaba.
În linie cu acest trend există acum și formule pure, naturale, dar și produse vegane, pentru care nu au fost folosite nici un fel de ingrediente de origine animală. Opinia specialistei este că în curând era în care se testa pe animale sau ambalajele non-biodegradabile va deveni istorie.
Același gen de politică se aplică și atunci când companiile nu exploatează – se păstrează obiceiurile native de cultivare, de extracție pentru felurite ingrediente, iar oamenii care prestează astfel de munci sunt plătiți echitabil pentru serviciile lor. Inclusiv poluarea generată de industria de frumusețe a devenit o grijă a marilor producători, care încearcă astăzi, în mare parte la cererea consumatorilor, să limiteze nivelul de deversare.
Dar aceasta este numai una dintre multele tendințe de frumusețe care ne așteaptă în perioada următoare. URMĂREȘTE VIDEO MAI JOS:
Lavinia Gogu este fostă editoare de beaty, fondatoarea blogului Beautiful Inside & Out și ține prelegeri despre frumusețe în cadrul cursurilor Dalles Go.
Citește și:
Trucuri de frumusețe coreene, pentru un ten lipsit de imperfecțiuni
Foto: Shutterstock