DIY: Cum sa-ti faci singura propriul sapun natural

Afla 3 retete simple, in 3 moduri diferite, de sapun natural si tehnica perfecta de a crea un produs de calitate. Sa-ti confectionezi propriul sapun nu este numai o varianta eco si sanatoasa, ci si o experienta distractiva.

DIY: Cum sa-ti faci singura propriul sapun natural

RETETA 1 (pe baza de glicerina) – Sapunul pentru sarbatorile de iarna

Ai nevoie de glicerina (o poti gasi la farmacie sau la magazinele de produse naturiste), miere, ghimbir, scortisoara, ceai de musetel si containere pentru forma sapunului (cutiile de la iaurturi pot constitui o solutie sau formele de cozonac tapetate cu hartie de copt, si chiar formele pentru nisip, cu care se joaca copii).

La o cana de glicerina, se adauga cate o lingura de miere, un sfert de lingura de ceai de musetel, un varf de scortisoara si doua varfuri de ghimbir ras. Se amesteca ingredientele, iar pasta obtinuta se toarna in forme. Dupa ce se intareste compozitia, sapunul este gata!

* Daca vrei ca sapunul sa fie unul exfoliant, in compozitie poti adauga maxim doua lingurite de fulgi de ovaz sau bucati mici de nuca/ alune de padure.

RETETA 2 (pe baza de sapun de casa) – Sapunul de casa transformat intr-unul colorat si parfumat

La acest sapun iti poti folosi imaginatia pentru a crea unul personalizat conform preferintelor tale sau a celor dragi.

Ai nevoie de 500 g de sapun de casa, colorant alimentar, 30 g de ulei de parfum (esenta preferata), aditivi si forme in ton cu ceea ce-ti doresti sa faci.

Tai sapunul de casa in bucati mici. Bucatile le fierbi intr-o oala pana se topeste. Amesteca ocazional. E momentul sa adaugi cateva picaturi de colorant. Lasa compozitia sa se raceasca, pana se formeaza deasupra o pelicula subtire. Adauga cele 30 g de ulei de parfum (NU mai devreme, deoarece risti sa arzi parfumul) si amesteca.

Adauga ce aditivi doresti si amesteca bine. Compozitia se toarna in forme si se lasa la racit, pana capata o consistenta solida.

* Se recomanda ambalarea sapunului in folie de plastic.

RETETA 3 (pe baza de lesie) – SAPUNUL DIN CAFEA

Folosirea cafelei pe post de sapun este considerata benefica pentru piele prin indepartarea tesuturilor moarte. Este un exfoliant natural si ofera protectie antiseptica pentru a evita acneea.

Ai nevoie de doua cesti de cafea racita, doua cesti de ulei de masline, o lingurita de cacao pudra, 115 g de fulgi de lesie, doua linguri de zat de cafea si matrite de sapun unse cu ulei.

Pentru aceasta reteta, imbraca-te corespunzator in haine de protectie, deoarece solutia de lesie este daunatoare pielii. Pentru a evita ca aburii sai sa intre in contact cu ochii, gura si nasul, foloseste ochelari de protectie, manusi de cauciuc, haine cu maneci lungi si masca pentru protectia gurii.

Toarna cafeaua racita intr-un bol destul de mare, incat sa ajunga la jumatatea acestuia. Toarna lesia foarte incet in cafea. Ai grija! Solutia devine calda imediat dupa contact. Se produc aburii, care sub nicio forma nu trebuie inhalati! Incalzeste uleiul de masline intr-un vas de inox la 38-43 de grade Celsius. Masoara temperatura solutiei de lesie si cafea. Daca a atins 38-43 de grade Celsius, toarn-o incet in ulei si asigura-te ca solutia nu se varsa. Amesteca in solutie continuu. Poate fi turnata intr-un mixer dupa cateva amestecuri pentru a grabi procesul de amestecare (pana la 15 minute), dat fiind ca amestecul cu mana se va intari in aprox. 2 ore. Cand torni amestecul in mixer, ai grija sa nu se varse pe dinafara.

Amestecul, in acest stagiu, poate cauza iritatii pe pielea ta. Amesteca solutia in blender in jur de 15 minute pana ce se intareste. Acum e momentul in care poti adauga putina aroma, scapand cativa stropi de uleiuri aromate. Adauga zatul de cafea si pudra de cacao, amesteca. Pune compozitia in interiorul matritei, invelind forma in folie de plastic. Se tine timp de doua zile la uscat. Dupa aceea il scoti din forme si il lasi timp de trei saptamani intr-un loc racoros, uscat si intunecat, inainte de a incepe sa-l folosesti.

Pentru ca se aproprie sarbatorile de iarna, sapunul natural, handmade, constituie un cadou perfect pentru rude si prieteni. Poate fi personalizat in functie de preferinte, este mult mai sanatos decat cel gasit in comert, iar, oferit in dar, aduci bucurie celui drag, intr-o forma simbolica, nelipsind aportul personal.

Află mai multe trucuri despre cum faci sapun de casa

Ermina Burciu
Foto: Spa Woman with Handmade natural Soap from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty