Stii de unde mi-a venit ideea sa scriu despre cum sa-ti cureti pretiosul beauty bag? Cred ca ai ghicit… M-am uitat azi-dimineata in al meu, cautind noul gloss din colectia Chanel (pe care il ador!) si m-am ingrozit! Se pare ca exista totusi un downside al job-ului de beauty editor (asta daca elimini din ecuatie orele lungi la birou sau shooting-urile in care modelul nu vrea sa renunte la expresia de vampa cind tu o vrei ingenua): incerci sute de produse de make-up. Dintre aceste produse sint cel putin zeci care iti plac si te gindesti ca le vrei pentru tine.
Aici incep problemele. Cite farduri pot sa intre intr-un beauty bag, oricit de mare ar fi acesta (lasind la o parte faptul ca port zilnic in geanta macar trei)? Ma trezesc in fata gentutei si incep sa sortez: pun mascara de la LOréal pentru ca imi face genele suuuper-lungi, nu pot pleca fara fondul de ten YSL, dar am nevoie si de cel de la Chanel… Lip Injection, Blush Crema Avon, kajal Dior, pudra Clarins, ruj Astor, gloss Lancôme… si uite asa incep sa indes.
Bineinteles ca exista farduri pe care doar le-am incercat si am uitat sa le mai folosesc sau unele care sint pitite chiar pe fundul gentutei si, din lipsa de timp (sau imaginatie), le folosesc doar pe cele aflate la indemina. Dar cum locul unde ma machiez eu nu este (cum ar fi normal) in fata unei mese de toaleta sau in baie (sau in orice alt loc macar stabil), ci la volanul masinii in drum spre birou, cred ca iti poti imagina cum cotrobai in portfard la cite un stop, pina dau de ceea ce caut. Si cind se mai intimpla dezastrul si gasesc pudra rasturnata in geanta sau un ruj fara capac care a minjit totul in jur, imi vine sa arunc tot si sa jur ca nu ma mai fardez niciodata. Dar imi revin repede. Cind ajung la redactie, pe biroul meu troneaza de obicei noutatile de la companiile de cosmetice, pe care incep sa le studiez, sa le incerc si sa ma gindesc ca le vreau pentru mine… Chiar daca nu esti beauty editor, sint convinsa ca nici portfardul tau nu arata mai bine.
Asadar, sa trecem la fapte! Hai, curaj! Ia portfardul si rastoarna-l pe o coala de hirtie sau pe o folie de plastic si urmeaza pasii de mai jos:
Pasul 1: Fa ordine in dezordine
Stiu senzatia, esti absolut powerless cind vine vorba de achizitionarea unor produse noi de make-up, dar trebuie sa ai curajul sa recunosti ca trusa ta de farduri e doldora de ramasite si produse pe care nu le mai folosesti. Draga mea, ai nevoie de ajutor urgent!
- Jayme Barret, autorul best-seller-ului Feng Shui Your Life, afirma ca „atunci cind faci ordine intr-o mare dezordine (oricare ar fi ea) te simti eliberata'. Ea ne sfatuieste ca inainte de o curatenie generala sa ne intrebam despre fiecare produs: „Chiar il folosesc?', „Am nevoie de el?', „Imi place?'.
- Daca, de exemplu, ai mai multe produse in aceeasi nuanta de roz, alege-l doar pe cel pe care il folosesti tot timpul, iar pe celelalte fa-le cadou sau arunca-le la cos.
- Nu pastra testerele din magazine sau reviste. Daca nu le folosesti imediat, arunca-le.
- Daca trusa ta de machiaj este plina pina la refuz cu produse sparte, scurse sau expirate, nu vei avea loc pentru cele noi. Trebuie sa iti placa si sa folosesti toate produsele pe care le ai.
- Arunca pudrele sau fardurile de pleoape care dau pe afara cind le deschizi ambalajul.
- Scapa si de sclipiciurile care se revarsa peste tot in geanta.
- Arunca la cos fondurile de ten in nuante care nu ti se potrivesc – oricum nu le vei folosi niciodata.
- Ai grija si la lacurile de unghii. Daca observi ca textura lor seamana izbitor cu mozzarela topita, atunci le poti spune bye-bye! ¸ Nu mai pastra creme sau lotiuni care au un miros ciudat sau au capatat o culoare nu tocmai normala.
Pasul 2: Doar strictul necesar!
In mod sigur nu vei folosi toata gramada de produse pe care tii mortis sa le indesi in portfard.
Respira adinc si spune ca esti pregatita sa renunti la o (mare) parte din produse si vei pastra doar esentialul, adica:
- O crema hidratanta care sa trateze pielea de imperfectiuni, dar care sa fie si o baza de machiaj.
- Un corector-iluminator intr-o nuanta neutra cu care sa corectezi atit cearcanele, cit si imperfectiunile. Atit noi, fetele Elle, cit si make-up artistii din intreaga lume jura ca nu exista un iluminator mai bun decit Touche Eclat de la YSL.
- Un fon de ten fluid care sa acopere imperfectiunile, sa matifieze zonele grase si sa dea in acelasi timp luminozitate tenului.
- Un blush-crema in nuanta piersicii daca ai tenul mai inchis la culoare, sau unul roz daca tenul tau este deschis.
- Un clestisor pentru curbarea genelor este un must have. Incearca-l pe cel de la The Body Shop – vei fi multumita cu siguranta.
- Mascara este arma ta secreta asa ca trebuie sa ai (cel putin) una in portfard.
- Un balsam pentru buze Nivea care sa contina agenti emolienti.
- O perie pentru par, pe care o vei gasi cu siguranta la Sephora.
- Un produs pentru a da volum parului ca Volume Lift de la LOréal Techni.Art. Acesta are o aplicare usoara si iti permite sa il folosesti exact unde e nevoie, dind volum instant parului tau.
- O crema reparatoare si hidratanta pentru virfuri, pe care sa o poti folosi atit pe parul umed, cit si pe parul uscat, nu trebuie sa iti lipseasca
- Un lac fixativ, de exemplu Wellaflex, care te va ajuta sa iti mentii coafura pe toata durata zilei.
Pasul 3: Salveaza spatiu
Exista pe piata si produse care au functionalitate multipla si care te ajuta sa mai salvezi din spatiu. Acestea merita toti banii:
- Un ruj cu tente roz, piersica sau violet il poti folosi si pe post de blush. Sau poti apela la unele produse multifunctionale ca acelea de la Pupa.
- Gelul pentru sprincene functioneaza perfect si ca mascara in cazul in care vrei un look fresh si natural.
- Mascara pe care o ai o poti folosi si ca eyeliner. Sterge periuta pe dosul palmei si aplica o linie la baza genelor cu o pensula.
- Nu arunca periutele de la mascara dupa ce se usuca, pentru ca sint foarte bune pentru a pieptana genele si sprincenele.
Pasul 4: Clean up your act
Am o intrebare incuietoare: cit de des iti cureti bureteii si pensulele pentru machiaj? Nu vreau sa ma gindesc la ce mi-ai raspuns acum: „Niciodata', „Trebuie curatate?', „Cam o data pe an'… Aceste accesorii pentru machiaj sint un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
- Dupa ce ai ales produsele esentiale care ramin in portfard, sterge-le pe fiecare cu un servetel umed antibacterian.
- Spala pensulele, periutele si bureteii din pudre cu un sampon delicat, macar o data la doua saptamini. Apoi ai grija sa le usuci culcate pe o suprafata plana.
- Pentru a-ti curata peria, ia un piepten si scoate firele de par ramase, apoi lasa peria la inmuiat in apa cu sapun pentru citeva minute.
Pasul 5: Doua produse in loc de unul
Hai sa nu exageram totusi! Nu vrem sa simplificam prea tare lucrurile! Sint cazuri in care doua produse sint mai recomandate decit unul singur. De exemplu, in cazul cremelor hidratante trebuie sa fii mai atenta. Ai nevoie de o crema pentru fiecare zona separat: ochi, fata si corp.
- Pielea din zona ochilor este foarte sensibila si delicata – de multe ori se irita si se inroseste daca folosesti o crema prea agresiva. Produsele destinate acestei zone au ingrediente pentru probleme specifice cum ar fi cearcanele, ridurile fine sau pungile de sub ochi.
- Cremele de corp nu sint testate pentru fata si, daca le folosesti, s-ar putea sa ai reactii adverse – iritatii sau chiar cosuri.
- Cremele sau unturile de corp foarte hidratante nu sint o solutie pentru buzele uscate, deoarece fiind foarte grase, inchid porii cauzind cosuri pe conturul buzelor.
- Totusi, serumurile cu Vitamina C pot fi folosite atit pe zona ochilor pentru a reduce cearcanele, cit si pe fata pentru a da luminozitate tenului.
Pasul 6: Verifica termenul de valabilitate
Stiu cit de des te uiti la termenele de valabilitate inscrise pe produsele cosmetice. Recunosc, eu nu m-am uitat niciodata, desi stiu cite dezastre se pot intimpla cu fata mea in cazul in care folosesc un fond de ten expirat.
- Termenul de valabilitate pentru un parfum depinde de felul parfumului, spune Ko-ichi Shiozawa, parfumier la Aveda. „Parfumurile sintetice rezista de la trei la cinci ani. Cele cu ingrediente naturale rezista de la doi la trei ani.'
- Truc: iti poti da seama daca parfumul tau este expirat atunci cind notele de virf se simt acut, cu tenta usor amaruie, iar culoarea parfumului devine mai inchisa.
- Majoritatea cremelor, precum si lotiunile de plaja cu factor de protectie, au in general termen de valabilitate un an. Deci ar fi indicat sa arunci cremele de plaja de anul trecut.
- Cremele si lotiunile care contin diferite antibiotice trebuie sa le folosesti in termen de o luna.
- Mascara rezista cel mult trei luni. Dupa acest termen este doar o pepiniera pentru bacterii.
- Lacurile de unghii, daca nu se usuca, rezista cel mult doi ani.
OK, ai ales produsele indispensabile, le-ai curatat, le-ai dezinfectat, iar acum ai o trusa de machiaj curata, sic, demna de o o femeie stylish and spirited… N-a fost chiar atit de greu (nu se compara cu un partaj sau cu despartirea de marea iubire), dar e dificil sa renunti la atitea culori, texturi si glitter… Gata, fug la birou si, ca sa economisesc timp, ma machiez (din nou!) in masina… Ce sa faci? Old habits die hard!
Arhiva revistei ELLE
Foto: imaxtree
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro