Am aflat despre Fabrica de Tango de la colega mea, Alina Baisan, pe care am auzit-o de citeva ori, in timp ce se agita frenetic sa-si stringa lucrurile din redactie, spunind ca merge la lectii de tango argentinian. Mi s-a parut foarte cool. Apoi mi-a povestit despre Lucia Mirzan, o specialista in marketing indragostita de dans, care a studiat 9 luni in Buenos Aires tangoul argentinian. „Tangoul este mai mult decit un dans. Este o filozofie de viata. Inseamna sa imparti cele trei minute cit dureaza cintecul cu partenerul sau partenera, cunoscut sau necunoscut, incercind sa oferi ce ai mai bun. E un limbaj…', imi povesteste Lucia in timp ce ne indreptam spre sala de dans din clubul Fabrica.
O sala cu parchet lucios, geamuri inalte si lumina difuza, o atmosfera care te pregateste sa intri intr-o stare speciala, departe de orasul dezlantuit. Tangoul s-a nascut, de fapt, in zona sordida si paupera a societatii, mai precis in bordelurile frecventate de clasa de jos, in suburbiile rau famate din Buenos Aires, ca un preambul al iubirii platite. Se pare ca cei saraci au dat nastere acestui dans si cei bogati i-au dat gloria si l-au facut popular in Europa, in epoca de aur a anilor 1910-1920. Apoi, in perioada interbelica a continuat trend-ul, iar high-life-ul din Paris, Roma si chiar Bucuresti dansa tango.
Se porneste muzica. O melodie superba de Carlos Gardel, cu un ritm sacadat, care puncteaza cu precizie miscarea. „Pivot, intoarcere. Misca-te dupa felul in care te ghidez eu prin rotatia umerilor', imi spune Lucia, incercind sa-mi arate pasul corect. Este mai lung, mai scurt. Uneori nesigur. Unii dansatori se mai calca pe picior, dar asta face parte din procesul de invatare. „Aici barbatul este esential. In tangoul argentinian, barbatul conduce. El impune ritmul, dirijeaza miscarile, folosindu-si corpul. Femeia doar se invirte in jurul lui, se lasa condusa, cu gratie, desenind cercuri invizibile cu piciorul pe podea, numite ocho (opturi).'
Partea cu ocho mi s-a parut cea mai sexy, probabil din cauza faptului ca erau singurele miscari pe care reuseam sa le fac corect. Tangoul nu este un dans fluid, iar transferul de greutate de pe un picior pe altul se face rapid si dintr-o data (ai nevoie de multa stabilitate si echilibru, si toate astea pe tocuri). „Accentul se face puternic pe talpa care calca pe podea, iar centrul de greutate este proiectat in mijlocul talpii', continua Lucia, dansind spectaculos cu unul dintre cursanti.
„Nu este greu. Trebuie doar sa lasi muzica sa te conduca.' Partenerul se schimba dupa citeva melodii (nu degeaba se spune ca tangoul este o relatie de trei minute). In tango, totul incepe cu o imbratisare arcuita in setea unei pasiuni iluzorii, decupata parca dintr-o poveste de dragoste pasionala, si continua cu invaluirea celor doi protagonisti intr-o indefinita eruptie emotionala. A fost solicitant, relaxant, spiritual, senzual, amuzant si… impresionant. E uimitor cite lucruri descoperi despre tine dansind. M-am simtit, pentru o ora, protagonista unui film interbelic. Sint convinsa ca tangoul va deveni rapid un hobby urban (il recomand si pentru terapie de cuplu). Daca nu e deja unul…
Verdict ELLE
A fost excelent! E putin mai greu decit pare, dar procesul de invatare e amuzant. M-a impresionat Lucia, care si-a urmat pasiunea pina in Argentina si acum o impartaseste, invatindu-i pe altii tot ce trebuie sa stie despre tango.
Unde: Fabrica de Tango, tel. 0724. 205.549, www.fabricadetango.ro
Foto: Iulian Nan