Cum sa-ti iei vitaminele pentru a avea un ten superb

Oricine stie: pentru a diminua efectele nocive ale razelor solare ai nevoie de antioxi­danti. Iar pentru asta nu e suficient sa inghiti cu pumnul suplimente nutritive. Noi credem ca un regim cosmetic bine construit iti poate salva pielea. La propriu.

Zilele trecute am avut un atac de panica. S-a intimplat in timpul unuia din acele momente ridicole, in care stai in fata oglinzii, cu ochii mariti de atentie, si-ti studiezi fiecare imperfectiune (de la linii fine si puncte negre la riduri de expresie si asimetrii), incercind sa-ti amintesti daca erau acolo si data trecuta cind te-ai studiat. Ei bine, cum stateam eu asa (ridicol, cum am spus) si-mi analizam tenul dopat cu produse cosmetice imbogatite cu vitamine, brusc, m-a cuprins ingrijorarea: hei, daca nu le folosesc corect?


E o intrebare perfect justificata: companiile cosmetice nu se asteapta sa amesteci produsele de ingrijire, sarind promiscuu de la o iubire la alta. (Eu o fac!) Dimpotriva, spera si recomanda sa folo­sesti fiecare produs din gama lor si sa-l a­plici in ordinea din plian­tul de prezentare. (Eu nu o fac!) Prin contrast, realizez acum cu cita a­ten­tie imi iau suplimentele nutritive: intotdea­u­na la masa de prinz, impreuna cu sucul de portocale, in nici un caz la micul dejun, ca sa nu se amestece cu cerealele, laptele si ca­feaua (am citit undeva ca vitamina C fa­vo­rizeaza absorbtia suplimen­telor nutritive, in timp ce cofeina si calciul o diminueaza). Oare nu ar trebui sa am aceeasi disciplina si cind e vorba de tenul meu? Nu cumva, in excesul meu de zel, anulez beneficiile unor vitamine din produsele mele cosmetice combinindu-le aiurea sau folosindu-le intr-o succesiune gresita?


S-a dovedit ca paranoia mea nu era pe deplin nefondata: ingrijirea cosmetica a devenit un domeniu mai riguros pe masura ce produsele au evoluat si au fost imbogatite cu ingrediente noi si performante. Odata cu ele a aparut si un nou set de reguli. Spre norocul meu, insa, folosirea cosmeticelor vitaminizate este mai simpla decit combinarea suplimen­telor nutritive. Exista totusi niste tips-uri care te pot ajuta sa amplifici rezultatele.

Cum sa combini cu succes

Vestea buna este ca, in cosmetica, ma­joritatea vitaminelor lucreaza in sinergie, deci teama mea de anulare a efectelor este nejustificata. (De exemplu, imediat ce e aplicata pe piele, vitamina E se descompune si-si pierde eficienta, dar acest in­convenient poate fi contracarat de pre­­zenta vitaminei C. Ura!) Majo­ritatea companiilor cosmetice profita de aceasta sinergie si au creme cu formule multivitaminizate. Vestea proasta este ca, daca vrei „maximum de eficienta’, probabil ca o crema multivitaminizata nu va avea acelasi efect ca un produs cu o singura vi­tamina-vedeta, folosita intr-o concentratie mai mare (mai ales cind e vorba de vitaminele C sau A).


Ce e de facut? Spe­cialistii recomanda sa alegi, pe linga crema de zi obisnuita, un ser imbogatit cu o singura vitamina, in functie de ne­ce­si­tatile tenului tau. Iata ce promisiuni se ascund in spatele fiecarei vitamine fo­losite de obicei in produsele cosmetice (incepem in ordine alfabetica):

  • Vitamina A (sub forma de retinol) repara tot. Daca ai riduri sau linii fine datorate expunerii la soare, retinolul le poate face sa dispara. Retinoizii sint cunoscuti pentru proprietatile lor de a preveni si trata pierderile de colagen din tesuturi. (Expunerile la razele UV duc la diminuarea colagenului de tip I si III in 24 de ore.)
  • Vitamina B, care a fost preluata acum vreo zece ani din liga produselor capilare in cea a ingrijirii cosmetice, este un umectant, deci iti ajuta tenul sa retina apa in celule si in felul acesta sa arate mai neted.
  • Vitamina C, vedeta familiei, are efect de prevenire si de intinerire in acelasi timp. Mai exact, previne imbatrinirea prin anularea radicalilor liberi si revitalizeaza celulele stimulindu-le sa produca colagen (asigura fermitatea tenului).
  • Vitamina E catifeleaza tenul, il hid­ra­teaza si i se pun in circa si niscaiva crime comise in gasca radicalilor liberi, datorita puterilor ei antioxidante.
  • Vitamina F da forta tenului.
  • Vitamina K reduce roseata si im­bu­na­tateste aspectul capilarelor sparte si al cearcanelor.
  • Vitamina H este ideala pentru te­nu­ri­le foarte uscate.

Dupa cum se vede, vitaminele A, C si E au efecte complementare, deci, folosite impreuna, pot imbunatati instantaneu, dar si pe termen lung, aspectul tenului. Daca vrei sa obtii mai mult de la programul tau de ingrijire, specialistii recomanda sa fo­lo­sesti noaptea un produs pe baza de vi­tamina A. (Retinolul poate provoca foto­sensibilitate. Deci, daca pe eticheta produsului nu scrie in mod clar ca poate fi folosit si ziua, aplica-l numai si numai la culcare. Studiile au demonstrat ca acest ingredient functioneaza ca o masina a timpului: readuce pielea la starea si calitatea ei dinaintea expunerilor la soare, curata porii, hidrateaza, reface elasticitatea pielii. Nu trebuie sa te sperie daca tenul se inroseste usor si simti furnicaturi. Inseamna ca produsul lucreaza.) Dimi­neata aplica un produs cu vitamina C, impreuna cu un ecran solar hidratant. Dupa o vre­me, insa, s-ar putea ca tenul tau sa se obisnuiasca si sa nu mai raspunda tratamentului. Atunci e cazul sa consulti un dermatolog pentru a vedea cum sa-l scoti din amorteala.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty