Oricine stie: pentru a diminua efectele nocive ale razelor solare ai nevoie de antioxidanti. Iar pentru asta nu e suficient sa inghiti cu pumnul suplimente nutritive. Noi credem ca un regim cosmetic bine construit iti poate salva pielea. La propriu.
Zilele trecute am avut un atac de panica. S-a intimplat in timpul unuia din acele momente ridicole, in care stai in fata oglinzii, cu ochii mariti de atentie, si-ti studiezi fiecare imperfectiune (de la linii fine si puncte negre la riduri de expresie si asimetrii), incercind sa-ti amintesti daca erau acolo si data trecuta cind te-ai studiat. Ei bine, cum stateam eu asa (ridicol, cum am spus) si-mi analizam tenul dopat cu produse cosmetice imbogatite cu vitamine, brusc, m-a cuprins ingrijorarea: hei, daca nu le folosesc corect?
E o intrebare perfect justificata: companiile cosmetice nu se asteapta sa amesteci produsele de ingrijire, sarind promiscuu de la o iubire la alta. (Eu o fac!) Dimpotriva, spera si recomanda sa folosesti fiecare produs din gama lor si sa-l aplici in ordinea din pliantul de prezentare. (Eu nu o fac!) Prin contrast, realizez acum cu cita atentie imi iau suplimentele nutritive: intotdeauna la masa de prinz, impreuna cu sucul de portocale, in nici un caz la micul dejun, ca sa nu se amestece cu cerealele, laptele si cafeaua (am citit undeva ca vitamina C favorizeaza absorbtia suplimentelor nutritive, in timp ce cofeina si calciul o diminueaza). Oare nu ar trebui sa am aceeasi disciplina si cind e vorba de tenul meu? Nu cumva, in excesul meu de zel, anulez beneficiile unor vitamine din produsele mele cosmetice combinindu-le aiurea sau folosindu-le intr-o succesiune gresita?
S-a dovedit ca paranoia mea nu era pe deplin nefondata: ingrijirea cosmetica a devenit un domeniu mai riguros pe masura ce produsele au evoluat si au fost imbogatite cu ingrediente noi si performante. Odata cu ele a aparut si un nou set de reguli. Spre norocul meu, insa, folosirea cosmeticelor vitaminizate este mai simpla decit combinarea suplimentelor nutritive. Exista totusi niste tips-uri care te pot ajuta sa amplifici rezultatele.
Vestea buna este ca, in cosmetica, majoritatea vitaminelor lucreaza in sinergie, deci teama mea de anulare a efectelor este nejustificata. (De exemplu, imediat ce e aplicata pe piele, vitamina E se descompune si-si pierde eficienta, dar acest inconvenient poate fi contracarat de prezenta vitaminei C. Ura!) Majoritatea companiilor cosmetice profita de aceasta sinergie si au creme cu formule multivitaminizate. Vestea proasta este ca, daca vrei „maximum de eficienta', probabil ca o crema multivitaminizata nu va avea acelasi efect ca un produs cu o singura vitamina-vedeta, folosita intr-o concentratie mai mare (mai ales cind e vorba de vitaminele C sau A).
Ce e de facut? Specialistii recomanda sa alegi, pe linga crema de zi obisnuita, un ser imbogatit cu o singura vitamina, in functie de necesitatile tenului tau. Iata ce promisiuni se ascund in spatele fiecarei vitamine folosite de obicei in produsele cosmetice (incepem in ordine alfabetica):
Dupa cum se vede, vitaminele A, C si E au efecte complementare, deci, folosite impreuna, pot imbunatati instantaneu, dar si pe termen lung, aspectul tenului. Daca vrei sa obtii mai mult de la programul tau de ingrijire, specialistii recomanda sa folosesti noaptea un produs pe baza de vitamina A. (Retinolul poate provoca fotosensibilitate. Deci, daca pe eticheta produsului nu scrie in mod clar ca poate fi folosit si ziua, aplica-l numai si numai la culcare. Studiile au demonstrat ca acest ingredient functioneaza ca o masina a timpului: readuce pielea la starea si calitatea ei dinaintea expunerilor la soare, curata porii, hidrateaza, reface elasticitatea pielii. Nu trebuie sa te sperie daca tenul se inroseste usor si simti furnicaturi. Inseamna ca produsul lucreaza.) Dimineata aplica un produs cu vitamina C, impreuna cu un ecran solar hidratant. Dupa o vreme, insa, s-ar putea ca tenul tau sa se obisnuiasca si sa nu mai raspunda tratamentului. Atunci e cazul sa consulti un dermatolog pentru a vedea cum sa-l scoti din amorteala.
Realitatea din spatele tuturor acestor promisiuni spectaculoase este ca vitaminele sint din cale afara de fragile. Dispar cit ai zice peste. Majoritatea se degradeaza si devin instabile la lumina si, odata ce s-au oxidat, sint complet nefolositoare. Prin urmare, orice produs care a stat desigilat pe raftul din baie mai mult de sase luni trebuie aruncat (chiar daca a fost cumparat tocmai de la Paris si-l adori), nu pentru ca ar fi periculos, ci pentru ca e ineficient. Constiente de aceasta problema, companiile cosmetice au inventat miriade de feluri de a-si proteja formulele pe baza de vitamine, incepind cu ambalaje sub forma de tuburi de metal, fiole inchise la culoare sau superbe sticle de culoarea ambrei, pina la acele pipete sau pompite care impiedica produsul sa intre in contact cu lumina sau aerul. Cele mai silitoare (precum Avon, Lancôme sau Chanel) declara ca-si testeaza produsele la temperaturi mult mai mari decit cele din locuinte, pentru a le putea garanta valabilitatea timp de trei luni. Desigur, insa, toate eforturile companiilor de a conserva integritatea produsului sint in zadar daca tu uiti tubul, borcanelul sau sticluta de crema, ser sau tonic fara capac.
In vreme ce capacitatea vitaminei A de a imbunatati aspectul tenului (chiar daca uneori are un efect iritant) este acceptata de toti specialistii in cosmetica, superputerile vitaminei C nu sint unanim aclamate. Sustinatorii ei sint entuziasmati de efectul de netezire, de luminozitatea pe care o confera tenului si insista ca, daca se foloseste formula corecta (L-Ascorbic Acid), in concentratia corecta (pina la 20%), sub forma corecta (aceea de ser), beneficiile vitaminei C sint net superioare oricarui alt ingredient cunoscut pina acum.
Dar chiar si ei recunosc ca este cea mai instabila dintre vitamine, devenind complet inutila imediat ce a intrat in contact cu aerul. Deci trebuie luate precautii suplimentare pentru a-i asigura eficacitatea: unele companii insista asupra conditiilor de depozitare (produsul desigilat e valabil sase saptamini la temperatura camerei sau trei luni daca e pastrat in frigider), altele asupra ambalajului (in fiole inchise la culoare sau din sticla mata) sau a formulei (de exemplu, in apa cu glicerina: glicerina din apa impiedica vitamina C, care este hidrosolubila, sa se descompuna).
Masurile de precautie se extind si asupra modului de folosire: vitamina C trebuie aplicata pe tenul curat si uscat, altminteri, odata cu vitamina, se absoarbe si praful (care blocheaza porii), apa sau lotiunea tonica (ce formeaza o pelicula lipicioasa). E absolut necesar dupa aceea sa folosesti o crema de protectie solara hidratanta (vitamina C usuca pielea), altfel iti bati joc de pielea ta. (Acesta e si motivul pentru care cremele cu vitamina C au de obicei factor de protectie solara si sint imbogatite cu un alt ingredient hidratant.) Finalmente, efectul de luminozitate si netezime se vede atita timp cit folosesti produsul. Altminteri, tenul revine la starea initiala.
Desi vitaminele A, C si E au acaparat toata atentia publicului, in umbra lor alti supereroi, plini de modestie, au infaptuit adevarate minuni. Stiai ca vitamina K, de exemplu (in combinatie cu retinolul, e adevarat), este singura care reuseste sa trateze eficient cearcanele? Dar de pycnogenol ai auzit? Este o substanta derivata din scoarta de pin, pe care indienii o foloseau la prepararea diferitelor leacuri. Povestea spune ca in 1535 au ajuns in Québec citiva exploratori europeni, bolnavi de scorbut (deficit de vitamina C). Indienii le-au preparat o bautura din scoarta de pin si, in mod miraculos, exploratorii nostri s-au vindecat. 400 de ani mai tirziu, Institutul Louis Pasteur descoperea ca scoarta de pin contine o substanta, numita acum pycnogenol, care amplifica spectaculos efectele vitaminei C.
In cosmetica moderna, pycnogenolul este folosit ca potentiator, reusind sa amplifice actiunea antioxidantilor, prin reciclarea lor (in mod normal, antioxidantii sint consumati repede de celule). Aceasta substanta uimitoare este de 50 de ori mai puternica decit vitamina E si de 20 de ori mai eficienta decit vitamina C in neutralizarea radicalilor liberi. In plus, proprietatile antiinflamatorii ale pycnogenolului ajuta la stabilizarea sistemului capilar, imbunatatesc circulatia si cresc rezistenta pielii la inflamatie.
Uitindu-ma la toate aceste vitamine, la toate combinatiile posibile si toate oportunitatile oferite de cosmetica moderna, ingrijirea in trei pasi (curatare, tonifiere, hidratare – promovata cu atita tam-tam in anii 90 si mentinuta in voga de comoditatea si graba noastra) pare depasita si saracacioasa. Daca vrem cu adevarat o piele bine hranita, se pare ca trebuie sa investim in ea mai multi bani si mai mult timp.
Eu, una, mi-am facut deja programare la dermatolog si sint gata sa „inghit' un program de ingrijire a pielii in 12 pasi (sper din suflet sa fie o gluma!), conceput numai si numai pentru mine. Ne vedem in sala de asteptare.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Imaxtree