Cum să scapi de tenul gras – 10 remedii eficiente pe care le poți face acasă

Știm cât poate fi de dificil să te descurci cu un ten gras, așa că îți propunem câteva remedii care să te ajute în acest sens.

De obicei, majoritatea persoanelor care se confruntă cu un ten gras au glandele sebacee foarte active. Aceste glande secretă o substanță uleioasă numită sebum. Deși sebumul este esențial pentru protajarea și hidratarea pielii, o cantitate prea mare poate duce la un ten gras sau pori înfundați, uneori chiar și acnee. Iată câteva soluții (pe care le poți face chiar tu, acasă) care te vor ajuta să reduci cantitatea de sebum secretată:


Curăță tenul cu apă

Spală-te pe față cu apă caldă și aplică un produs de curățare, însă nu mai mult de două ori pe zi. Evită să folosești săpun care conține parfum, poate produce chiar mai mult sebum. Poți folosi și produse anti-acneice care conțin acid salicilic, glicolic sau peroxid de benzoil, toate ajutând pielea să oprească secreția abundentă.

Hârtia sugativă

În loc să te speli pe față atunci când observi că tenul secretă sebum, poți folosi hârtie sugativă pentru a îndepărta uleiul acumulat din zonele problemă. Această tehnică îți ajută și machiajul, acesta devenind chiar mai rezistent în urma tapotării pielii cu hârtie.


Mierea

Ai nevoie de două, trei lingurițe de miere naturală. Ce trebuie să faci: spală-te foarte bine pe mâini înainte și folosește-ți degetul pentru a masa mierea pe ten, apoi, las-o în jur de 20-30 de minute în această formulă. Poți face acest lucru o dată pe zi. Mierea acționează ca un emolient natural, ce hidratează pielea și reduce secreția de grăsime. Proprietățile sale antimicrobiene pot preveni erupțiile acneice.

Ovăzul

Vei avea nevoie de jumătate de lingură de ovăz și puțină apă. Amestecă apa cu ovăzul pentru a forma o pastă cu textura groasă, apoi aplic-o pe față. La fel ca în cazul mierii, o poți lăsa 20-30 de minute pe ten înainte să o îndepărtezi cu apă. Poți face acest lucru o dată pe zi. Ovăzul absoarbe foarte bine razele ultraviolete, protejându-ți pielea de Soare. Este, de asemenea, un agent hidratant, de curățare și anti-inflamator.

Masca din ou

Ai nevoie doar de un ou și o dischetă din bumbac. Aplică albușul de ou pe față folosind o dischetă din bumbac. După 20-30 de minute, îndepărteaz-o cu apă. Poți face această mască o dată sau de două ori pe săptămână. Albușul de ou stimulează celulele țesutului pentru a produce mai mult colagen, ceea ce înseamnă că îți va micșora porii și va ține sub control cantitatea de sebum secretată de piele.


Lămâile

Vei avea nevoie de două lingurițe de suc de lămâie, două lingurițe de apă, o linguriță de glicerină (opțional) și dischete din bumbac. Amestecă două lingurițe de suc de lămâie cu două lingurițe de apă. Dacă ai pielea sensibilă, adaugă și o linguriță de glicerină. Aplică întreaga compoziție folosind o dischetă din bumbac și lasă-l pe față 20-30 de minute. Lămâile sunt bogate în acid citric, ceea ce înseamnă că ajută la micșorarea porilor și controlează secreția de sebum.


Ceaiul verde

Vei avea nevoie de pliculețe de ceai folosite. Alege câteva pliculețe de ceai folosite și pune-le în frigider. Tamponează pliculețele reci de ceai pe întreaga față și lasă lichidul pe față pentru 20-30 de minute. Polifenolii din ceaiul verde ajută la reducerea secreției de sebum și tratează acneea.

Aloe Vera

Vei avea nevoie de gel de Aloe Vera. Aplică gelul pe toată față și lasă-l să acționeze pentru 20-30 de minute. Aloe Vera deține proprietăți ce ajută la micșorarea porilor și controlează secreția de sebum produsă de piele.


Roșiile

Ai nevoie de jumătate de roșie coaptă. După ce tai roșia în două bucăți, alege una dintre ele și masează-ți tenul cu ea. Lasă sucul să acționeze pentru 20-30 de minute, apoi clătește cu apă. Roșiile au proprietăți astringente ce ajută la reducerea excesului de sebum secretat de piele.

Uleiul de jojoba

Ai nevoie de una, două lingurințe de ulei de jojoba. După ce ți-ai spălat foarte bine mâinile, aplică uleiul pe față și lasă-l să acționeze pentru 20-30 de minute. Uleiul de jojoba este similar sebumului. Astfel, pielea produce mai puțin ulei, prevenind erupțiile acneice.


Citește și:
Latte make-up, trend-ul de frumusețe care a cucerit internetul

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty