Cum sa ai un chip armonios de-a lungul anilor

Trecerea anilor ne marcheaza din toate punctele de vedere, insa parca nici un aspect nu e la fel de dramatic precum semnele care apar la nivelul fetei.

Cum sa ai un chip armonios de-a lungul anilor

Am aflat de la specialisti ce determina grabirea deteriorarii tenului si ce putem face pentru a ne pastra sau chiar recapata, o doza de tinerete.

Textura si aspectul pielii

Sunt intrebata adesea care ar fi varsta ideala pentru inceperea folosirii cremei antirid, pentru ca multe fete au impresia ca ridurile sunt primul indiciu al imbatranirii pielii, deci atata timp cat santurile nu s-au sapat, produsele si procedurile antiaging pot astepta. Insa pielea noastra ne ofera semnale de alarma cu mult inainte de a incepe sa se cuteze. „Imbatranirea tenului debuteaza cu degradarea texturii, poti remarca o pierdere a elasticitatii si a luminozitatii, observi ca porii se maresc si ca pielea nu mai are prospetimea de altadata. Alte semne sunt aparitia capilarelor dilatate (cuperoza) si a petelor pigmentare.

Insa probabil ai observat deja ca, in timp, epiderma devine oricum mai subtire si capata un aspect uscat, pentru ca treptat isi reduce capacitatea de a mai retine apa, iar asta duce la pierderea elasticitatii si a fermitatii, fapt pe care il poti observa fie cu ochiul liber, in oglinda, fie tactil, atunci cand iti aplici crema sau fondul de ten, spune Dr. Oana Spanu, medic specialist dermatologie-venerologie la Dermatologie Medicala si Estetica by Dr. Oana Spanu.

In ziua de azi stim ca e mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Sau ca un rid, odata aparut, nu mai are leac decat cu fillere. Totusi, ce putem face? „Pentru primele semne ale imbatranirii, cele mai eficiente sunt tratamentele non-invazive cu laser care au ca efect reducerea aspectului porilor mariti, netezirea ridurilor fine si pot sterge chiar si semnele de acnee! Indiferent de tipul de ten, vei avea ca rezultat o textura improspatata a pielii. O alta terapie care contribuie la refacerea suprafetei tenului e tratamentul cu plasma proprie, cunoscut sub numele de Terapia vampir, o metoda inedita de regenerare a epidermei.

Daca ai observat ca deja chipul tau si-a pierdut din contur si fermitate (mai exact, ai senzatia ca pielea s-a lasat si pare ca ai barbie dubla), atunci tratamentul ideal se face cu lampa cu lumina infrarosie, ce ridica etajul inferior al fetei. Iar petele pigmentare se pot corecta cu ajutorul luminii laser sau prin aplicarea localizata a unor agenti depigmentanti, sub forma unui peeling chimic bland, a completat dr. Oana Spanu.

Fruntea, etajul superior si etajul inferior al fetei

Pentru multe femei primele riduri apar pe frunte si intre sprancene, oferind un aer sever anxios chiar si incepand cu varsta de 30 de ani, in cazul persoanelor foarte expresive. Dar se pot corecta usor cu o injectie cu toxina botulinica. Iar de la 40 de ani in sus, se netezesc cu toxina botulinica si ridurile orizontale din regiunea sprancenelor, pentru deschiderea privirii, mi-a spus in cadrul unui interviu dr. Benjamin Pulvermacker, medic specialist in chirurgie estetica si reparatoare in Paris, care a vizitat recent Romania (la invitatia Chic Travel&Events) si va colabora cu Clinica Miko Med.

Insa cunosc multe persoane care sunt putin sceptice cand vine vorba de injectii, iar cuvinte precum botoxul le provoaca teama si anxietate, mai ales din cauza exemplelor negative oferite de unele celebritati. E mai putin discutat faptul ca, atunci cand este realizata de un medic iscusit, o injectie poate sa-ti ofere un chip mai tanar fara sa-ti altereze dramatic expresia fetei, fara sa existe riscul de cadere a pleoapei, fara alte efecte secundare. De exemplu, ridurile de pe etajul superior al fetei apar cateodata si la 20 de ani, daca persoana in cauza are un defect de vedere sau un tic facial de a se incrunta. Iar in acest caz, injectiile cu botox, care netezesc cu usurinta ridurile de pe frunte, nu trebuie sa astepte neaparat varsta de 30.

Mai dificil e atunci cand ridurile sunt deja adanci. „Daca santurile au fost sapate, ele se pot umple cu ajutorul acidului hialuronic, dar, din pacate, acesta se resoarbe, iar ridurile isi fac la loc aparitia daca zona nu e tratata si cu toxina botulinica. Tot dupa 40 de ani, gravitatia incepe sa-si spuna cuvantul si isi fac aparitia ridurile nazo-labiale impreuna cu o pierdere a fermitatii obrajilor. In acest caz se poate recurge la injectii cu acid hialuronic (sau cu un alt filler) la nivelul ridurilor, dar si la nivelul pometilor, pentru ridicarea etajului superior al fetei prin corectarea volumetriei. Insa acest gen de corectii se face gradual, pentru evitarea exceselor, a completat dr. Pulvermacker.

Medicul mi-a explicat ca aceste recomandari sunt generale si ca, de obicei, el recurge la o combinatie personalizata de proceduri (care poate include injectii cu toxina botulinica, acid hialuronic, lifting cu fire care se resorb etc.), cele mai bune solutii fiind identificate in urma unei consultatii. „Unul dintre cele mai importante aspecte ale unei interventii este de a oferi o doza de tinerete, dar fara sa rapesti din frumusetea nativa a femeii. Naturaletea e unul dintre cele mai importante trenduri actuale in chirurgia estetica. Și ideal ar fi ca, dupa realizarea unei proceduri, sa nu se observe ca s-a intervenit estetic asupra fetei, a concluzionat dr. Benjamin Pulvermacker.

Conturul ochilor

„Pielea pleoapelor este cea mai fragila si, bineinteles, cea mai vulnerabila. Daca iti poti imagina, e de 40 de ori mai subtire decat tipul de piele pe care il avem pe spate. In plus, pe pleoape sunt mai putine glande sebacee pe centimetru patrat (decat pe pielea din alte zone), iar asta inseamna ca acestea sunt mai vulnerabile fata de restul fetei la aparitia ridurilor, alergiilor si a iritatiilor, mi-a povestit Dr. Viviana Iordache, Medic Specialist Dermatolog la Clinica de Dermatologie Estetica DermaLife, in timp ce incercam sa-mi dau seama de diferenta majora de textura intre cele doua exemple. Deci acesta e motivul pentru care pleoapele sunt primele care se creponeaza, care se deshidrateaza si tradeaza varsta! In plus, sunt asa de transparente incat, cateodata, sunt vizibile si capilarele!

Ce e de facut? „Tratamentele destinate zonei ochilor trebuie sa inceapa devreme, inca de la primele semne. Insa atunci cand ridurile s-au format deja, trebuie folosite produse specifice de ingrijire care contin aceleasi ingrediente cu pielea (asa numitele produse biomimetice). Și daca te intrebi cand ar trebui sa folosesti cremele antiaging pentru zona ochilor, afla ca substantele ce previn ridurile pot fi introduse in programul tau de ingrijire inca de la varsta de 25 de ani. Chiar si botoxul se poate face devreme (adica incepand de la 30 de ani), atunci cand ridurile de tip laba gastii ameninta expresia fetei.

Iar aspectul cearcanelor se poate remedia cu fillere precum acidul hialuronic, atunci cand cauza aparitiei lor e pierderea grasimii din zona ochilor, a explicat dr. Iordache. Sfaturile medicului au venit insotite si de recomandarea de a actiona la timp asupra semnelor imbatranirii de la nivelul ochilor (deoarece folosirea procedurilor potrivite are ca rezultat reducerea riscurilor, dar si a costurilor), dar si de un avertisment: tratamentele trebuie realizate de un medic cu experienta, deoarece zona ochilor e foarte, foarte fragila.

Conturul gurii

Buzele, alaturi de zambet, sunt cartea noastra de vizita atunci cand ne prezentam, dar ele joaca un rol si mai important in jocul seductiei, de aceea ne dorim sa fie pline, frumos conturate si sa aiba o alura senzuala… si poate de aceea rujul e cel mai vandut produs cosmetic din toate timpurile. Insa, odata cu trecerea anilor, un strop de culoare nu poate fi suficient pentru infrumusetarea gurii, pentru ca buzele isi pierd din volum, colturile se lasa triste in jos, iar ridurile verticale si orizontale brazdeaza pielea lor fina. Daca buzele tale inca nu se regasesc in aceasta descriere, inseamna ca mai ai timp sa recurgi la trucuri de preventie.

„Poti amana semnele imbatranirii prin evitarea expunerii prelungite la soare, folosirea unui balsam de buze cu SPF ridicat, aplicarea unei creme hidratante de doua ori pe zi si prin consumul ridicat de lichide. Trebuie sa bei cel putin 1,5 litri de apa pe zi, ma sfatuieste dr. Morad Iancu, specialist chirurgie plastica la Clinica Luxury Aesthetics, mentionandu-mi ca, dupa zona ochilor, buzele primesc cea mai multa atentie in cadrul oricarui tip de interactiune. „Imbatranirea buzelor are aceleasi principii ca si degradarea altor zone, adica deteriorarea fibrelor de colagen si elastina, fenomen cauzat de inaintarea in varsta, pierderea de contur, volum si grasime, absorbtie osoasa, contractarea repetata a musculaturii, gravitatie si fumat. In timp, se ivesc si santurile nazo-labiale (cele care apar de la baza nasului spre gura si dau un aspect lasat fetei), comisurile capata o directie descendenta (ridurile denumite marionette lines, care par ca trag colturile buzelor in jos si confera o mina de tristete) si ridurile fine denumite smoking lines (ce, bineinteles, apar la persoanele fumatoare). Pana si zambetul contribuie la formarea ridurilor!, mi-a explicat dr. Iancu.

Deci cel mai sigur mod de a preveni deteriorarea aspectului gurii ar fi sa nu zambim, sa nu vorbim, sa nu fumam si, eventual, sa dormim cu fata in sus, pentru a preveni efectele devastatoare ale gravitatiei. Dar cum asta ar insemna de fapt sa nu mai traim deloc, cred ca, atunci cand ne dorim ca buzele noastre sa exprime tinerete si voluptate, ar trebui sa ne indreptam atentia catre metodele de corectie pe care ni le pune la dispozitie medicina estetica.

„Atunci cand preventia e tardiva, volumetria buzelor poate fi reconstituita cu ajutorul injectiilor cu acid hialuronic, ce-si mentin efectul timp de sapte luni. Daca iti doresti o solutie de mai lunga durata, poti sa-ti tratezi buzele cu cristale de calciu (rezultatul dureaza 2 ani) sau cu ulei medical de silicon (ce are efecte permanente). Aceste substante de umplere pot fi folosite pentru modelarea buzelor, adaugare de volum la nivelul conturului si pentru corectarea santurilor nazo-labiale si a ridurilor marionette. Cele din urma pot fi remediate si cu ajutorul unei injectii cu toxina botulinica la nivelul muschiului care trage gura in jos, pentru a oferi colturilor buzelor o directie ascendenta, a completat medicul.

Din spusele specialistului am aflat ca textura buzelor poate fi remediata si cu terapia lui Dracula (injectare cu plasma proprie), iar in cazul in care gravitatia si-a spus grav cuvantul asupra gurii tale, in cabinetul medicului se poate face si un lifting minim invaziv, care consta in inserarea unor fire speciale ce ancoreaza tesutul si sunt resorbite de piele in cativa ani.

Decolteul si gatul

„Ce tradeaza cu adevarat o femeie care a depasit 35 de ani? Gatul, decolteul sunt testele de adevar ale varstei, alaturi de maini, spune dr. Andreea Iftimie, medic estetician la The Rejuvenation Clinic Fazzada. Dar ce determina gatul sa-si piarda aspectul tineresc mai repede decat zonele din vecinatate? Pe de-o parte e vina noastra, pentru ca, in raport cu fata, avem tendinta sa il neglijam si sa il sarim la demachiere, la ingrijire si la aplicarea cremei cu factor de protectie. „Gatul este foarte important. Trebuie masat doar cu miscari in sus, care sa ridice pielea, spunea Helena Rubinstein, fondatoarea brandului cu acelasi nume.

Insa in ziua de azi stim ca masajul ne poate ajuta foarte putin in sfidarea gravitatiei, deoarece gatul are foarte putini muschi care sa sustina pielea, de aceea e atat de vulnerabil la clepsidra timpului, in timp ce decolteul e solicitat de greutatea sanilor. Dar asta nu e tot… „Pielea acestor zone este foarte delicata si in timp se subtiaza foarte mult, prin pierderea acidului hialuronic, a colagenului si a elastinei. Arsurile solare repetate alaturi de inaintarea in varsta duc la aparitia petelor pigmentare si a cuperozei, iar ridurile si creponarea pielii determina multe doamne sa isi compare gatul cu cel de curcan (cele care au fost afectate de caderea pielii in zona mandibulara spun ca au ajuns sa semene cu un caine din rasa bulldog). Cred ca femeile ar trebui sa fie mai putin dure cu ele insele, pentru ca imbatranirea este iminenta, dar efectele pe care le are asupra aspectului fizic pot fi remediate sau corectate.

Medicina estetica ofera in zilele noastre o varietate de tratamente alese si combinate inteligent pentru a se obtine maximum de efect cu minimum de efort, a completat medicul. Conform specialistului, cele mai indicate proceduri pentru intinerirea zonei mandibulei, gatului si a decolteului este tratamentul cu Skin Tyte BBL de la Sciton, un laser ce restaureaza tonusului pielii, si Forever Young BBl, terapia cu lumina care programeaza genetic pielea sa ramana tanara. Mai mult, elimina petele maronii si leziunile vasculare si imbunatateste aspectul pielii. Și in doar cateva luni de tratament poate sa reseteze exprimarea genetica si sa redea zonelor vizate luminozitatea si prospetimea. Și in acest caz, ridurile se pot umple cu acid hialuronic, iar frumusetea texturii poate fi redata cu tratamentul injectabil Redensity Teosyal, o combinatie unica de ingrediente dermo-restructurante compusa din opt aminoacizi si un cocktail de antioxidanti, vitamine si minerale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty