Cum să ai mai multă grijă de unghiile tale

Fă-ți un favor și analizează-ți atent unghiile – când a fost ultima dată când le-ai oferit o pauză de la nenumăratele straturi de ojă clasică sau semipermanentă?

Cum să ai mai multă grijă de unghiile tale

Mai știi ce culoare au unghiile tale de fapt, după atâtea săptămâni în care le-ai vopsit în toate culorile – de la negru la roz neon – iar singurele secunde în care le-ai lăsat să respire au fost cele în care te decideai ce nuanță de albastru urmează?

Deși nu vrem să recunoaștem, până și cele mai atente dintre noi au păstrat aceeași manichiură și pedichiură mai mult decât a trebuit. Cu toate că ne distribuim atenția asupra zecilor de lucruri pe care le avem de făcut zilnic, trebuie să considerăm sănătatea unghiilor o parte vitală a rutinei noastre de îngrijire.

Obiceiuri dăunătoare unghiilor

De la rosul unghiilor până la o dietă săracă în nutrienți și vitamine, există o gamă largă de obiceiuri nocive pentru sănătatea unghiilor pe care le practicăm. Te-ai plictisit de nuanța de nude de pe unghii și vrei să o îndepărtezi fără acetonă, așa că folosești vârfurile unghiilor? Oprește-te și renunță la această obișnuință, deoarece îndepărtarea forțată a lacului de unghii este dăunătoare.

Deoarece ai un arsenal de lacuri de unghii de toate culorile, poate să fie tentant să nu optezi pentru altă nuanță în fiecare zi a săptămânii. Dacă folosiți ojă ce nu conține ingrediente dure, unghiile tale nu vor avea de suferit. Problema este că ai nevoie de ajutorul acetonei pentru a îndepărta culoarea de fiecare dată, iar folosirea dizolvantului în mod repetat nu este recomandată.

De asemenea, aruncă la gunoi acel covrig și optează pentru o salată. Motivul? Unghiile tale se hrănesc cu fluxul de sânge, așa că dacă organismul tău nu este mulțumit de alimentația ta, acest neajuns se va observa în aspectul unghiilor. Dacă dieta ta conține mai mult fast food decât fructe și legume, acest dezechilibru se va reflecta în modul în care unghiile, părul și pielea ta arată. Alimentele sugerate pentru unghii sănătoase sunt legumele verzi – spanacul, broccoli și asparagusul, așa că pune-le în coș data viitoare când mergi la cumpărături.

Pentru a evita decolorarea unghiilor, potențialele infecții și în general un aspect neplăcut al unghiilor, v-am pregătit o listă ce conține curiozitățile privind sănătatea unghiilor, soluționate.

1. Când devine prea mult lac de unghii prea mult?

Luând în considerare faptul că toți suntem unici, unghiile noastre pot avea reacții diferite când sunt supuse la săptămâni întregi de ojă. Există mulți producători de lacuri de unghii pe piață – unii dintre ei integrând ingrediente dure în produsele lor – iar modul în care oja este aplicată și îndepărtată influențează sănătatea și aspectul unghiilor.

În mod normal, lacul de unghii nu trebuie purtat săptămâni la rând, așadar renunță la acest produs o dată la câteva săptămâni.

2. Ce alți factori dăunează sănătății unghiilor în afară de manichiura tradițională?

Faptul că îți vizitezi săptămânal salonul preferat pentru a obține un aspect îngrijit și proaspăt al unghiilor nu duce neapărat la deteriorarea acestora. Însă, dacă ești fana unghiilor cu gel sau acril, îndepărtarea extensiilor pot subția semnificativ unghiile, determinând ruperea și deteriorarea acestora.

Aplicarea produselor destinate pentru îngrijirea unghiilor ce conțin formaldehidă poate avea un impact negativ, întrucât provoacă întărirea și rigidizarea unghiei, împiedicând flexibilitatea acesteia – ceea ce conduce la ruperea unghiilor.

3. Care sunt semnele că trebuie să renunți la rutina ta de mani-pedi?

Unghiile fragile sunt un indiciu al faptului că folosești prea des dizolvant pentru lacul de unghii, întrucât acetona reprezintă un solvent care usucă și deshidratează unghiile. Așadar, utilizarea constantă a dizolvantului provoacă atât ruperea unghiilor, cât și un aspect fragil al acestora.

De asemenea, granulații cu keratină apar deseori după ce ai purtat ojă o perioadă lungă de timp și nu ți-ai lăsat unghiile să respire – mai știi acel roșu aprins pe care l-ai aplicat cu ocazia sărbătorilor de iarnă și l-ai șters la începutul lui martie? Apariția acestor compuși se datorează faptului că în momentul ștergerii ojei, straturile de celule din unghie sunt înlăturate și ele.

Cu toate acestea, îngălbenirea unghiilor este cel mai frecvent simptom al faptului că nu ți-ai mai îndepărtat oja de multă vreme – poate prea multă. Această reacție se poate datora conținutului de vopsea din lacurile de unghii. Deși există o diversitate de mărci ce produc oje, cu cât culoarea este mai închisă, cu atât conținutul de pigmenți este mai mare.

Așadar, îngălbenirea unghiilor este cauzată de oja închisă, indiferent de brand-ul care o produce. Cu toate acestea, îngălbenirea este o problemă prezentă și în momentul aplicării culorilor deschise, așa că analizați lista de ingrediente înainte să achiziționați o ojă. Nu uitați să folosiți o bază înainte să aplicați lacul de unghii, deoarece acționează ca un scut protector.

4. Care sunt metodele prin care putem să ne menținem unghiile sănătoase?

Îngrijirea constantă a cuticulelor reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pentru a menține sănătatea unghiilor. Cuticula formează un fel de sigiliu între unghie și deget – iar o cuticulă uscată sau inexistentă (în cazul în care aceasta este îndepărtată total) va duce la deteriorarea acesteia, permițând apei să pătrundă în unghie – ceea ce va provoca o infecție la nivelul pielii ce înconjoară unghia. Dacă această problema persistă, aspectul unghiei va avea de asemenea de suferit, deoarece vor apărea pete albe.

Infecțiile bacteriene provocate de o cuticulă neîngrijită sunt deopotrivă des întâlnite. În acest scenariu, unghia devine roșie și prezintă umflături dureroase. Procesul de vindecare în cazul infecțiilor bacteriene nu este unul plăcut – drenarea și tratamentele cu antibiotic vor fi aplicate de către medic în acest caz. De asemenea, menținerea unei lungimi scurte a unghiilor poate să prevină absorbția apei și a substanțelor chimice.

Printre substanțele care nu trebuie niciodată să se afle în rutina ta de îngrijire a unghiilor se află formaldehida, utilizată ca și conservant în produsele cosmetice și considerată vinovată de neurotoxcitate și astm. Trebuie să vă feriți și de parabeni, o clasă de conservanți folosiți pentru a preveni apariția bacteriilor și a mucegaiului – aceștia pot modifica mecanismele hormonale din corpul nostru.

Un alt ingredient ce nu trebuie să se afle pe lista de ingrediente a produselor pentru unghii este xilena, un solvent care previne întărirea lacurilor de unghii. Deși prelungește durata de viață a unei oje, este un alergen de care trebuie să ne ferim. În cele din urmă, camforul este o substanță folosită în lacurile de unghii care poate provoca dureri de cap, amețeli și greață dacă este inhalat.

5. Cum putem să avem grijă de unghiile noastre?

Cuticule, cuticule, cuticule – dacă ții la aspectul unghiilor tale, ai grijă să le îngrijești, nu aștepta ziua în care o să te duci la salon. Poți menține cuticulele sănătoase prin aplicarea unui ulei pe parcursul zilei, în special în lunile reci de iarnă când acestea sunt deshidratate din cauza aerului uscat – plus că uleiurile sunt absorbite mai rapid și eficient decât cremele.

Aruncă la gunoi peria aceea dură pentru unghii pe care obișnuiai să o folosești – aceste dispozitive sunt locul în care se dezvoltă bacteriile, deoarece nu avem grijă să le sterilizăm după fiecare utilizare. În plus, dacă vezi un produs întăritor pentru unghii ce promite miracole, verifică lista de ingrediente – este foarte posibil să conțină formaldehidă.

Citește și:
5 nutrienți esențiali pentru un păr sănătos și unghii frumoase

Text: Ioana Oblu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty