Cum să ai mai multă grijă de tenul gras în 7 pași

Ai senzația că stratul de fond de ten nu poate rezista pe pielea ta nici măcar câteva ore, iar tenul tău tinde să se îngrașe la câteva minute după spălare?

Dacă vi s-au întâmplat aceste episoade catastrofale, sunteți conștiente de problemele cu care se confruntă pielea grasă – și mai ales cât de frustrant este ca tenul tău mat să fie distrus de excesul de sebum din zona T.


Dualitatea tenului gras

Genetică, hormoni, substanțe chimie și chiar vremea pot facilita producerea excesivă de ulei la nivelul tenului, convingându-ne că nu trebuie să părăsim casa fără trei pudre de fixare și șervețele matifiante. Cu toate acestea, tenul gras nu semnifică capătul lumii: uleiurile naturale secretate protejează și păstrează pielea – ceea ce înseamnă că persoanele care se bucură de un ten cu strălucire naturală au mai puține riduri.

Dar, cu aceste avantaje apar numeroase frustrări, cum ar fi o față super-strălucitoare ce necesită pudră la fiecare două ore, pori înfundați, acnee dar și groaza cu care observi că este abia după-amiază iar machiajul tău începe să se topească. Iar în timp ce o doză de luciu naturală oferă tenului un aspect sănătos – iar tu îți iei adio de la colecția de iluminatoare – nimeni nu îți va complimenta excesul de sebum de pe frunte.


Iar dacă vrei să scapi de tenul gras, trebuie să ajungi la rădăcina problemei – așadar, ce provoacă acea pată inestetică de sebum? La nivel biologic, pielea grasă este cauzată de stimularea hormonală a glandelor sebacee. Așadar, excesul de ulei este produs de aceste glande și își face drum spre suprafață tenului nostru cu ajutorul porilor – ceea ce provoacă un aspect lucios.

Cantitatea de sebum variază de la o persoană la alta și depinde de schimbările hormonale, alimentație și nivelul de stres. Vestea bună este că, indiferent de motivele pentru care tenul tău este gras – fie că este vorba despre produsele de înfrumusețare greșite sau genetică – există o varietate din metode prin care puteți controla excesul de sebum.

1. Citește etichetele produselor pentru piele

Anumite cuvinte cheie și ingrediente pot indica dacă produsele de pe raft care ți-au atras atenția vor ajuta la îmblânzirea excesului de sebum sau la agravarea acestuia. Așadar, include produse în rutina voastră de îngrijire ce au etichete cu termeni precum non-comedogenic, non-acnegenic sau „nu înfundă porii’, precum și „nu provoacă acnee’. Aceștia sunt indicatorii faptului că producătorul consideră produsul conceput pentru persoanele cu pielea grasă și predispusă la acnee.


De asemenea, căutați ingrediente active care ajută glandele sebacee să funcționeze în mod normal, cum ar fi acidul salicilic, peroxidul de benzoil, zincul și sulful. Pot să fie găsite în diverse produse de îngrijire a tenului, precum seruri, geluri, creme sau loțiuni – ca tu să poți combate tenul gras pe toate fronturile.

2. Reînnoiește-ți rutina de machiaj

Schimbarea produselor cosmetice din portfardul tău poate să fie cheia către un ten mat – așadar, aplicarea celor care sunt pe bază de pulbere și nu lichide este primul pas pentru a controla excesul de sebum. Produsele de machiaj cremoase pot da un aspect lucios, deoarece porii sunt înfundați cu fond de ten și contur cremă, în timp ce produsele pe bază de minerale ajută la absorbția uleiurilor și minimizează porii.


3. Exfoliază-ți tenul în mod regulat

Vestea bună este că pielea grasă face ridurile să pară mai puțin vizibile – cu toate acestea, excesul de sebum îți face tenul mai predispus la acnee și pete. Motivul? Acesta se amestecă cu celulele moarte ale pielii, formând o substanță asemănătoare unei paste, ce blochează porii și permite bacteriilor să se înmulțească.

Iar exfolierea este cea mai potrivită armă pentru a combate această problemă. Îndepărtarea celulelor moarte prin exfoliere o să prevină înfundarea porilor – însă, este important să nu vă exfoliați tenul excesiv. Mergeți la cel mai apropiat magazin cu produse cosmetice, achiziționați un gel exfoliant special pentru tenul gras și folosiți-l de două ori pe săptămână.


4. Renunță la zahărul și carbohidrații în exces

Toate suntem conștiente de efectele pe care excesul de zahăr le are asupra dinților și a taliei. Însă, există un alt motiv pentru care este necesar să reducem gramele de zahăr consumate zilnic – îngrașă zona T. Consumarea produselor bogate în zahăr adăugat, precum băuturile carbogazoase, pot declanșa niveluri de hormoni din sânge, ceea ce duce la producerea excesului de ulei.

Pe de cealaltă parte, pâinea albă, pastele și dulciurile determină ridicarea nivelului de zahăr din sânge, iar pancreasul eliberează insulină pentru a echilibra schimbările produse de consumul de carbohidrați – ceea ce stimulează producția de ulei și severitatea acneei.


Încercați să vă remodelați alimentația zilnică, iar în locul carbohidraților și zahărului, consumați alimente neprocesate legume, fructe și cereale integrale – există alte metode pentru a-ți satisface pofta de zahăr, fără să-ți sabotezi tenul.

5. Nu renunța la crema hidratantă

O concepție greșită și crezută de prea multe persoane este că, în cazul în care tenul tău este unul gras, nu trebuie să folosești produse hidratante – iar multe dintre noi suntem vinovate de îndepărtarea serumurilor și cremelor din rutina noastră de îngrijire. Cu toate că luăm aceste decizii de frica de a îngrășa tenul mai mult, este posibil să facem mai mult rău decât bine.


Pe lângă faptul că produsele destinate hidratării oferă pielii un strat protector și împiedică producția de sebum. Cum? Produsele hidratante fără ulei sunt necesare pentru a menține nivelul de umiditate, iar dacă pielea ta nu este hidratată corespunzător, producția de sebum poate crește pentru a compensa lipsa hidratării.

6. Schimbă loțiunea tonică

Nu folosi loțiuni tonice care îți vor usca tenul – așadar, analizează cu atenție lista de ingrediente și asigură-te că alcoolul și oțetul nu sunt pe listă. Astfel de tonere usucă pielea, iar folosirea acestora va înlătura excesul de sebum de la suprafață, însă în același timp vor usca stratul superior al pielii – ce poate duce la creșterea producției de ulei.


Dacă simți nevoia de a include un toner în rutina ta de îngrijire, asigură-te că alcoolul și oțetul nu sunt pe lista de ingrediente. Apa micelara conține ingrediente astringente, precum cărbunele, dar și ingrediente hidratante ca glicerina și matifiază pielea – întrucât curăță, hidratează și menține producția de sebum sub control.

7. Bea ceai de mentă

Știința nu a oferit încă dovezi clare asupra efectelor pe care ceaiurile din plante sau medicinale le au asupra tenului. Însă, există câteva dovezi convingătoare conform cărora consumul a două căni de ceai natural de mentă pe zi poate reduce nivelul de androgeni în circulație, hormoni ce declanșează producția de ulei și agravează acneea.

Citește și:
7 greseli de frumusete pe care le fac femeile cu tenul gras

Text: Ioana Oblu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty