Exfolierea e probabil primul cuvânt care-ți vine în minte când te gândești ce să mai faci pentru a avea o piele fină, luminoasă și cu aspect tânăr. Hadley King, doctor dermatolog în New York, îți explică secretele acestui proces pentru a ajunge la rezultatele dorite!
Practic, lucrurile sunt simple – când exfoliezi, scapi de celulele moarte, iar asta te ajută să ai o piele curată (celulele moarte nu mai astupă porii, deci mai puține coșuri și puncte negre), și cu mai puține riduri. Ba chiar ajută pielea să absoarbă mai bine cremele hidratante și hrănitoare pe care le aplici de obicei:
„Exfolierea scoate la suprafață un strat nou de piele care e gata să absoarbă și să rețină crema pe care o aplici după, făcându-ți pielea să arate mai tânără, mai fină și mai sănătoasă,’ spune aceasta. „Iar în timp, exfolierea regulată poate accelera refacerea celulelor și stimula producția de colagen.’
Exfoliere fizică sau exfoliere chimică? Depinde de pielea fiecăruia – deși scruburile au fost destul de criticate în ultimul timp fiindcă lăsau în urmă o piele iritată, medicul subliniază faptul că, dacă au în componență particule mici și fine, unele scruburi ar putea fi de folos celor care utilizează deja retinoizi – exfolierea chimică având tendința să le irite și mai rău tenul.
În rest, se poate spune că exfolierea chimică e cea mai populară alegere la nivelul feței – mai exact, acizii solubili în apă, de către cei cu pielea normală, uscată sau arsă de soare (AHA – acid glicolic, malic sau citric), și acizii solubili în ulei, pentru cei cu un ten gras, predispus la acnee (BHA – acidul salicilic).
Cum îți exfoliezi corect tenul
Așa cum spuneam și mai sus, exfolierea chimică rămâne o opțiune destul de populară la nivelul feței – mai ales dacă ai pielea sensibilă. În general e de ajuns o cantitate mică de produs, însă cel mai bine e să urmezi instrucțiunile fiecărei soluții, înainte de aplicare.
După ce ai exfoliat, asigură-te că aplici și o cremă hidratantă ca să calmezi și hrănești pielea; iar dacă faci asta în timpul zilei, ai nevoie și de SPF. De aceea e recomandat să îți exfoliezi tenul înainte de culcare.
Dacă preferi exfolierea fizică – cu un scrub, un burete sau o dischetă demachiantă – ai grijă să nu îți presezi foarte tare pielea, ci din contră, să faci mișcări circulare blânde.
Cum îți exfoliezi corect corpul
În special în zonele unde pielea este mai aspră și mai dură – precum călcâiele, genunchii și coatele – poți folosi liniștită exfolierea fizică. Cât despre exfolierea chimică, doctora Hadley King sugerează că poate fi încercată pe umeri, pe spate sau pe piept, dacă pielea din aceste zone îți este predispusă la acnee.
Fiecare tip de piele vine la pachet cu o serie de recomandări privind cea mai potrivită metodă de exfoliere. Pentru pielea uscată, de exemplu, doctora recomandă acizii AHA sau scruburile fine, însă în combinație cu uleiuri hrănitoare și neapărat cu aplicarea unei creme hidratante la final.
Pentru pielea grasă, predispusă la acnee, ea sugerează utilizarea acizilor de tip BHA, dar și a celor de tip AHA, în combinație cu pasta de cărbune sau de argilă – aceasta din urmă poate servi drept agent fizic de exfoliere după ce se usucă pe față și începi să o cureți blând cu apă călduță, și luptă și cu excesul de sebum.
Cea mai bună soluție pentru pielea sensibilă o reprezintă exfolierea chimică fină cu acizi de tip AHA din fructe, iar pentru tenul normal-mixt majoritatea acizilor AHA și BHA în diverse combinații fac o treabă destul de bună.
Ca regulă de bază, sfatul doctorei Hadley King a fost acela de a-ți trata cu blândețe pielea, de a evita produsele ce conțin alcool sau alți iritanți și de a testa mai multe tipuri de produse la început, pentru a vedea în final cu ce se simte pielea ta cel mai bine și a continua cu acea rutină.
Citește și:
Tot ce trebuie să știi despre colagen: între mit și adevăr
Foto: Instagram.com/oliviaculpo