Hormonii tăi se schimbă odată cu vârsta. Nivelul acestora este foarte crescut în copilărie și scade odată cu trecerea anilor, stagnând în jurul vârstei de 30 de ani.
Unul dintre cele mai evidente semne ale schimbărilor hormonale este pielea, care este primul lucru la care ne uităm atunci când privim în oglindă. Poate fi destul de greu să combați problemele hormonale, dar nu imposibil. Iată cum stă treaba cu schimbările hormonale și trecerea anilor.
Anii adolescenței
Adolescența este definită că o perioadă de tranizitie, atât pentru dezvoltarea psihologică, cât și pentru cea fiziologică. Altfel spus, este trecerea de la pubertate, la viața de adult. Așadar, glandele sunt predispuse să producă mai mult sebum, care duce la acnee. Acneea afectează majoritatea adolescenților, însă severitatea acesteia depinde de la persoană la persoană.
Dieta adolescenților este strâns legată de felul în care aceștia vor fi afectați de acnee. De obicei, adolescenții consumă mult zahăr și multă mâncare de tip fast-food, care stimulează și mai mult apariția acneei.
De asemenea, pe lângă alimentația nesănătoasă, mai sunt și alți factori din stilul de viață. Stresul agravează situația. Astfel, adolescenții trebuie să încerce să facă sport zilnic și să aibă o dietă sănătoasă.
Există multe tratamente ale acneei, precum cremele sau pastilele, dar acestea nu ar trebui să fie luate fără a consulta un medic dermatolog înainte.
În timpul sarcinii
Majoritatea femeilor însărcinate observă că pigmentul pielii lor se schimbă, iar acest lucru este mai evident la femeile cu un pigment mai închis. Faptul că pielea devine mai închisă la culoare este unul dintre primele semne ale unei sarcini, iar acest lucru este datorat de creșterea nivelului de estrogen și a altor hormoni ce stimulează schimbarea pigmentului.
De asemenea, există niște studii care asociază acneea cu sarcina. Majoritatea femeilor spun că problemele lor cu acneea sunt mai mari de când sunt însărcinate.
Pentru a reduce simptomele, este recomandat să ne ferim de soare și să ne asigurăm că folosim protecție solară, în cazul în care, totuși, ne expunem razelor soarelui.
Menopauza
Menopauza este considerată instalată după ce o femeie observă că nu a mai avut ciclu menstrual timp de 12 luni consecutive. În acel moment, au loc o mulțime de schimbări structurale și funcționale, care ne pot afecta inclusiv pielea. Pielea se usucă, sebumul este produs în cantități foarte mici. Această uscare bruscă a pielii poate duce chiar și la eczeme. Pielea va începe să își piardă din fermitate. Totodată, odată cu vârstă, imunitatea este și ea afectată, iar riscul de a face cancer de piele crește.
Este important să înțelegem la timp faptul că pielea noastră se schimbă odată cu vârsta și să folosim cremă hidratantă și produse cu protecție solară în ritualul nostru de îngrijire.
Citește și:
De ce ar trebui să incluzi vitamina C în ritualul tău de frumusețe
Foto: Instagram