O iritație nu e întotdeauna un semn rău – iar o piele luminoasă ar putea ascunde altceva decât crezi.
Atunci când știi că ai un ten sensibil sau cu probleme, probabil cel mai stresant moment e acela când vrei sau chiar trebuie să îți schimbi rutina de îngrijire a pielii – dacă ceva nu funcționează? Sau, chiar mai problematic – cum îți dai seama care dintre produse îți face rău de fapt?
Potrivit dermatologilor, abia după 3-4 luni poți observa adevăratele rezultate ale rutinei tale, dar cine are atâta timp? Mai ales dacă în primele săptămâni observi schimbări drastice, unele dintre ele normale, precum o ușoară iritație a pielii sau o explozie de coșuri, e imposibil să nu-ți treacă prin cap că poate ar fi mai bine să renunți.
Iată cum ai putea să îți dai seama dacă produsele pe care tocmai le-ai cumpărat te ajută cu adevărat sau e timpul să te oprești, din spusele dermatologilor:
Da, e posibil! Se întâmplă mai ales în cazul pielii grase cu tendință acneică – deși primul tău instinct ar fi să o usuci cât mai mult, asta nu va face decât să îți deshidrateze complet tenul (până în punctul în care se va exfolia vizibil), totul în timp ce produce din ce în ce mai mult sebum.
La polul opus, deși hidratarea e foarte importantă în cazul îngrijirii pielii, nu trebuie să exagerezi – dacă tenului tău nu îi priesc anumite produse, vei observa cel mai probabil că pielea ta nu e luminoasă și fină, ci grasă și cu majoritatea porilor dilatați.
O piele sănătoasă ar trebui „să fie hidratată și să se exfolieze natural, să fie fină la atingere și să reflecte lumina cum trebuie”, precizează Dr. Heidi Waldorf pentru Insider; o piele nemulțumită, pe de altă parte, se va îngrășa în special în zona frunții și în zona bărbiei.
Uneori e greu să îți dai seama dacă o iritiație sau o erupție e o reacție alergică sau pur și simplu o reacție normală care se va estompa în timp – da, ai ghicit, vorbesc despre popularul retinol, de exemplu, care ți-ar putea lăsa pielea destul de iritată în primele săptămâni de utilizare.
Dacă ai probleme cu iritația sau chiar simți usturime și durere, încearcă să reduci doza pe care o aplici pe ten pe cât posibil – dar dacă simptomele persistă chiar și așa, fără nicio ameliorare pentru mai mult de 3 săptămâni, ar trebui să iei legătura rapid cu dermatologul tău.
„Pielea e un organ imunologic”, continuă Dr. Waldorf. „Detectează alergenii din exterior dar atenționează și asupra reacțiilor alergice din interior.” Cu alte cuvinte, ține cont de fiecare nou produs pe care îl introduci în rutină și de efectele imediate – de asemenea, fii atentă la alimentație sau la alți factori care ți-ar putea influența aspectul pielii din interior; acneea hormonală, de exemplu, e foarte greu de tratat exclusiv din exterior, fără un tratament interior care să lupte cu radicalii liberi.
„O piele ideală e fină, suplă și are o culoare uniformă”, mai adaugă aceasta, subliniind astfel că nici petele sau cicatricile nu ar trebui să îți scape din vedere. În general, dacă motivele pentru care ai început o întreagă rutină de îngrijire a pielii rămân aceleași și la aproape o lună după, fără vreo urmă de schimbare, e timpul să încerci altceva.
Ai grijă însă și la schimbări – obișnuiește-te să îi oferi pielii tale și o perioadă de revenire, după ce renunți la respectivul produs, fără să o dai peste cap imediat cu un altul.