Ai observat vreodata un semn ce arata ca o cutie / un borcan cu capacul deschis, insotit de litera M’ si un numar (ex: 6 M, 12 M, 2 M) pe ambalajele produselor tale cosmetice? Ghici ce? Exista o data de expirare si pentru aceste lucruri! Astfel, aceasta combinatie semnifica numarul de luni de la desigilare, in care respectivul produs poate fi folosit cu incredere. Totusi, aceasta data este cea recomandata de catre companie, de multe ori acest aspect fiind flexibil. Nu este neaparat necesar sa arunci totul in ziua in care termenul a trecut. Este important, insa, sa stii cand e timpul sa renunti la o crema. Tine cont de urmatoarele lucruri:
Textura:
Regula este simpla: tot ce are o textura lichida are un termen de viata mult mai scurt decat pudra sau alte produse uscate. Si, cum de obicei folosim degetele pentru a aplica produsul lichid, multe bacterii pot patrunde si modifica textura, marind riscul de a avea iritatii sau infectii la nivelul pielii. De asemenea, bacteriile considera acest mediu de viata mult mai favorabil pentru a se inmulti.
Cremele cu proprietati medicale necesita o atentie sporita, deoarece contin ingrediente care dupa termenul de expirare nu mai actioneaza asa cum trebuie. In acest caz, daca nu respectam acest termen, putem avea de-a face cu diverse reactii adverse nedorite.
Tipurile de ambalaje de depozitare
Acestea sunt si ele foarte importante. Este de dorit ca produsul, indiferent de ce tip este, sa intre cat mai putin in contact cu mediul exterior, cu aerul si microbii ce plutesc in el. De aceea, toate produsele pentru ingrijirea fetei se afla de obicei in tuburi, pentru a nu lasa acesti microbi sa patrunda in componenta cremei. Mai mult, tot ce intra in contact cu ochii ar putea contine germeni ce nu ar trebui pusi inapoi in cutie.
Fara Conservanti
Daca optati pentru produse din ingrediente naturale, fara conservanti- care ajuta la pastrarea proprietatilor pe o perioada mai lunga (dar despre care parerile sunt foarte impartite), ar trebui sa aveti o mai mare grija cand vine vorba despre perioada de timp in care folositi un produs.
Explicatia este simpla: conservantii, desi de multe ori judecati ca fiind nocivi, sunt microorganisme care lupta impotriva bacteriilor si care opresc crema ta de plaja din a se transforma intr-un recipient de infectii de piele.
Concluzie
Intotdeauna acorda mare atentie produselor tale. Orice schimbare de textura (de exemplu, crema poate deveni mult prea gelatinoasa sau isi schimba culoarea) este un semn ca produsul trebuie aruncat.
Nu uita niciodata sa iti cureti mainile inainte de a le folosi pentru a aplica produsul, astfel te vei feri mai bine de bacteriile care pot patrunde in piele.
Daca piele ta prezinta reactii adverse la un anumit produs, inceteaza sa il mai folosesti. Este clar ca ceva este in neregula, iar asumarea riscurilor de genul acesta nu pot aduce nimic bun.
Text: Teodora Maracineanu
Foto: Glamorous set of cosmetics from Shutterstock