Privind in jurul meu, imi dau seama ca importanta curatarii pensulelor de machiaj este subestimata, iar unele fete folosesc ustensile care n-au fost spalate niciodata! Acest obicei e foarte periculos si te poate costa o acnee severa sau alte infectii la nivelul pielii sau a ochilor.
De ce? Pensulele iti ating pielea, astfel transferandu-se sebumul propriu, bacteriile, celulele moarte si pigmentii de machiaj mai vechi. Deci, in timp, accesoriile de beauty pot deveni un focar de microbi. Iata de ce curatarea corespunzatoare a acestora e esentiala pentru sanatatea tenului. Si inca ceva: daca le imprumuti cuiva, spala-le cu prima ocazie, adica inainte de a le folosi pe pielea ta.
Ideal ar fi sa le speli o data pe saptamana, insa daca le folosesti mai rar si le stochezi intr-un dispozitiv care le fereste de praf, le poti curata si o data la doua saptamani. Spalarea regulata a pensulelor are si un avantaj in plus, si anume ca le pastreaza perii, fie ei naturali sau artificiali, mult mai moi. Iar acest aspect e deosebit de important pentru pielea delicata, care se irita imediat. Aceasta activitate de maxima importanta se face seara, pentru ca ustensilele sa apuce sa se usuce pana a doua zi de dimineata, cand probabil le vei folosi din nou.
De obicei, pensulele cu peri naturali sunt bogate si se folosesc la aplicare pudrei libere sau minerale, la conturarea fetei cu fard bronzant sau la pigmentarea pometilor. Si se curata mai intai cu ajutorul unui demachiant, pentru a indeparta pigmentul de culoare, apoi se pot spala cu un sampon delicat sau cu un sapun.
Apoi se clatesc cu foarte multa apa, indiciul cel mai sigur ca sunt curate e atunci cand nu mai curge nici un pic de culoare din ele. Inainte de ultima clatire, le poti dezinfecta cu putin spirt, doar pentru a te asigura ca vor fi impecabile si curate atunci cand iti ating tenul.
Pensulele cu peri sintetici sunt folosite in special la aplicarea produselor cremoase sau uleioase, precum rujul, glossul, tusul de pleoape, anticearcanul sau fondul de ten. Ele pot deveni foarte toxice pentru tenul tau pentru ca in mediile umede, germenii si bacteriile prospera, deci trebuie curatate, in principiu imediat dupa folosire.
Pentru a dizolva uleiul si pigmentul, trebuie sa folosesti un tonic pe baza de alcool, apa micelara sau spirt, apoi dupa, le poti spala cu sapun sau sampon cu PH neutru. Acest gen de pensule trebuie inlocuite o data la cinci luni, in functie de cat de des le folosesti.
Rotunde, din burete si invelite in material textil, aceste aplicatoare aduna germeni, celule moarte si praf, de aceea trebuie curatate o data pe saptamana. Nu uita de aplicatoarele din kit-urile de machiaj sau din pudrele compacte, si ele trebuie curatate si dezinfectate cu regularitate.
Aceste accesorii de beauty sunt de obicei neglijate in procesul de curatare, insa si ele pot aduna bacterii la fel precum un burete. De aceea, trebuie curatate o data pe saptamana cu un produs cu proprietati dezinfectante.
Dupa spalare, sterge pensulele usor cu un prosop de hartie, pentru a pastra toata operatiunea in perimetri corecti, apoi lasa-le la uscat pe o masa (asezate, eventual, tot pe un prosop de hartie). Multe fete le pun la uscat intr-un pahar, iar cand apa curge, afecteaza lipiciul cu care sunt fixate. Ups!
Text: Lavinia Gogu
Foto: Beauty Girl with Makeup Brushes from Shutterstock