Industria produselor de frumusețe a făcut un obicei din a ne prezenta permanent ingrediente revoluționare când vine vorba de îngrijirea tenului – atât de multe încât nu mai știm ce merită încercat.
Însă, dacă întrebi orice dermatolog despre rolul ceramidelor în privința hidratării tenului, îți va spune că acest ingredient nu trebuie să lipsească din ritualul tău de înfrumusețare.
Nu este de mirare că rolul ceramidelor în menținerea unui ten sănătos este vital, având în vedere că acestea alcătuiesc 50% din stratul pielii. Folosite deseori în produse anti-îmbătrânire, ceramidele sunt lipide secretate în mod natural de corpul nostru, care au rolul esențial de a facilita hidratarea pielii, astfel oferindu-i elasticitate și protejând-o de factorii dăunători. Alături de colesterol și acizi grași liberi, ceramidele sunt principalul component de care depinde vitalitatea și rezistența barierei pielii ce ne protejează de factorii dăunători.
Dacă corpul nostru produce acest ingredient natural, de ce trebuie să-l includem în rutina de îngrijire a pielii? Cu cât tenul este mai tânăr, cu atât mai mare este nivelul de ceramide produse. Însă, cu trecerea anilor și contactul constant al pielii cu agresorii din mediul încurajator, precum poluarea sau expunerea la soare fără SPF, cantitatea și calitatea ceramidelor scade. Așadar, pielea uscată sau aspră, roșeața, și ridurile sunt consecințele unei îngrijirii a tenului din care lipsesc ceramidele. Cu alte cuvinte, îmbogățirea rutinei tale de îngrijire cu ceramide este esențială pe măsură ce înaintezi în vârstă pentru menținerea unui ten care arată și se simte sănătos.
Legătura dintre ceramide și ten este similară cu cea dintre cărămizi și mortar – ceramidele fortifică bariera pielii cu rol protector, astfel prevenind tenul de deteriorare și lipsa hidratării. Acest ingredient necesar pentru un ten sănătos reface umiditatea tenului, astfel ferindu-ne de boli de piele precum dermatita atopică, care sunt cel mai des cauzate de un nivel scăzut de ceramide. Niciodată nu este prea târziu sa refacem bariera protectoare a pielii – folosind produse de îngrijire ce conțin ceramide, putem restaura stratul de lipide.
Prin simpla integrare a cremelor hidratante, bogate în ceramide în ritualul tău de înfrumusețare îți poți da seama cât de benefici sunt acești mici constructori de bariere invizibile. De asemenea, alte produse de îngrijire ce pot sporii nivelul de ceramide al pielii sunt loțiunile tonice, produsele de curățare și serurile cu ingrediente active, cum ar fi retinoizii și acidul glicolic, care permit o pătrundere mai profundă a ceramidelor.
Foarte multe femei se luptă cu un ten uscat, crăpat și aspru, căutând constant produse de îngrijire care să ofere pielii nivelul de hidratare de care aceasta are nevoie. Caracteristicile unui ten expus la soare, exfoliere agresivă și aer uscat sunt uscăciunea și apariția de linii fine, de cele mai multe ori cauzate de lipsa de ceramide.
Dar de ce este folosirea ceramidelor cea mai efectivă metodă pentru a combate un ten uscat? Deși acestea sunt un component natural al pielii și prin urmare sunt potrivite pentru toate tipurile de ten – de la sensibil la gras – tenul uscat este cel care are cea mai mare nevoie de acestea. Pentru persoanele cu o piele excesiv de uscată, produsele bogate in ceramide sunt biletul lor către un ten hidratat, sănătos și fin. Aceste molecule lipidice formează un strat protector ce luptă împotriva pierderii umidității tenului. În combinație cu emolienții, acestea sunt extrem de eficiente în refacerea și calmarea unei ten uscat.
Având în vedere că sunt un ingredient din ce în ce mai popular în produsele cosmetice, brandurile de înfrumusețare vor comunica clar că acesta este inclus în produsele lor. De obicei, veți găsi cuvântul „ceramidă' în lista de ingrediente (ceramidă AP, EOP, NG, NP). De asemenea, ingrediente precum fitosfosinina și sfingosina nu sunt recunoscute instantaneu ca fiind ceramide, însă sunt precursorii acestora, care stimulează crearea lor.
Când ieșiți la vânătoarea pentru produse cosmetice și scotociți fiecare stand după cel mai bună variantă de produs cu ceramide, trebuie să luați în considerare și modul în care este ambalat. În momentul în care produsele sunt expuse la aer și aer, eficacitatea lor scade. Așadar, optați pentru produsele ambalate în tuburi sau sticle opace dotate cu pompițe, care previn intrarea aerului și mențin formula stabilă.
Foto: Arhiva ELLE