Tocmai de aceea poți avea tendința de a folosi orice ulei natural îți pică în mână, după întrebuințarea care îți vine în minte, dar trebuie să știi că sunt câteva reguli ce trebuie respectate. Sunt uleiuri naturale specifice pentru anumite probleme ale pielii și este bine să le folosești conform instrucțiunilor.
Pentru ten gras și acnee
Dacă ai tenul gras și predispus la acnee, ar trebui să folosești produse de îngrijire a tenului care conțin ulei din arbore de ceai și ulei din sâmburi de struguri. Studiile arată că uleiul din arbore de ceai poate fi mai eficient în combaterea acneei decât peroxidul de benzoil (ingredient care se regăsește în majoritatea cremelor antiacneice). De asemenea, uleiul din sâmburi de struguri este foarte eficient în reglarea producției de sebum a pielii, dar conține și antioxidanți precum vitamina C, care redă pielii strălucirea ei naturală.
Pentru combaterea ridurilor
Dacă te preocupă ridurile, atunci poți folosi produsul care se regăsește în majoritatea truselor de frumusețe din lume: uleiul de argan. Acesta are un conținut ridicat de vitamina E și acizi grași, motiv pentru care se menține pe piele în lumina puternică a soarelui mult mai bine decât orice alt antioxidant. Tocmai de aceea, uleiul de argan este perfect pentru a fi purtat pe piele zi de zi, sub fondul de ten.
De asemenea, pentru a combate ridurile, poți folosi și ulei de floarea soarelui, care conține acid linoleic, lecitină, vitamina E, dar și cantități considerabile de vitamina A, C și D. Toate aceste ingrediente au proprietăți antirid și antioxidante puternice.
Uleiul de primula este o altă variantă eficientă pentru atenuarea ridurilor. Acest tip de ulei este bogat în acizi grazi și antioxidanți, care împiedică oxidarea țesuturilor. De asemenea, uleiul de primula este eficient și în combaterea cearcănelor și hidratarea pielii. Pentru rezultate bune, aplică uleiul după ce faci baie, cât pielea este încă umedă. Astfel vei asigura o hidratare de durată pentru tenul tău.
Pentru pielea sensibilă
Roșeața, iritațiile și petele sunt cele mai mari probleme ale tenului sensibil. Din fericire, există uleiuri naturale care pot calma aceste probleme, precum uleiul de gălbenele, care repară celulele pielii și atenuează arsurile solare sau uscarea excesivă. De fapt, acesta este folosit de secole pentru a ameliora erupțiile pielii și mâncărimile.
Uleiul de marula este un alt tip de ulei foarte blând cu pielea sensibilă. Acesta conține o concentrație mare de acid oleic, care este absorbit de piele aproape instant. Fiindcă are un conținut ridicat de antioxidanți, protejează pielea de razele UV și poluare, hidratând mai bine decât o cremă.
Pentru pielea uscată
Dacă ai pielea constant uscată, care se exfoliază și crapă, atunci trebuie să o hidratezi corespunzător. Pentru acest lucru, poți încerca să folosești uleiul de măsline, care este recomandat să fie presat la rece. Pe lângă faptul că hidratează intensiv, acest ulei mai ajută la combaterea ridurilor și hrănirea pielii. Poți începe să îl folosești o dată pe săptămână, pe timp de noapte, iar apoi să îl utilizezi din ce în ce mai des.
Citește și:
Cele mai importante trucuri de frumusețe pentru fiecare dimineață
Foto: Arhiva ELLE