De la diete foarte stricte si pana la remedii facute in casa, care mai de care mai nebunesti, exista foarte multe sfaturi putin spus nefolositoare pentru ingrijirea pielii. Pentru a te ajuta sa separi mitul de adevar, ai mai jos un top al celor mai neinspirate sfaturi si explicatia lor.
1. Acneea este cauzata de ceea ce faci (sau ceea ce nu faci).
Deseori, oamenii se invinuiesc pe ei si au impresia ca fac ceva gresit. Insa acneea apare si din cauza unor factori care nu se afla sub controlul tau. Oamenii cred ca isi transfera bacteriile pe fata prin atingere sau prin faptul ca dorm cu fata pe aceeasi fata de perna, fara sa o schimbe in fiecare seara. Sau dau vina pe regimul alimentar. Insa acneea este rezultatul geneticii si al hormonilor. O dieta nesanatoasa sau stresul emotional o pot exacerba, insa nu sunt cauza principala pentru acnee.
2. Produsele 100% naturale sunt sigure pentru pielea ta.
In realitate, produsele naturale sunt exact la fel ca si alte chimicale – unele sunt sigure, altele nu sunt. Stejarul otravitor este natural, insa cu siguranta nimeni nu va vrea sa isi puna asa ceva pe piele. Pentru oamenii predispusi la a dezvolta iritatii ale pielii sau eruptii cutanate, cel mai sigur produs de aplicat este vaselina simpla.
3. Soarele este benefic pentru anumite probleme ale pielii.
Fototerapia este un tratament realizat intr-o clinica medicala, cu parametri stricti setati pentru siguranta si eficacitate si functioneaza cu adevarat. Insa nu acelasi lucru se poate spune si despre simplele „bai de soare’ sau, si mai rau, despre saloanele de bronzat! De fapt, bronzul artificial este intr-o stransa legatura cu cancerul de piele si nu este folosit pentru a trata probleme ale pielii cum ar fi eczemele sau iritatiile. Bronzul artificial imbatraneste foarte repede pielea, accelereaza dezvoltarea ridurilor si ale petelor si deterioreaza textura pielii.
4. Ar trebui sa exfoliezi zilnic pentru a avea o piele curata.
Prea multa exfoliere a pielii poate indeparta celule care nu trebuiau inca sa fie eliminate. De asemenea, poate cauza inrosirea, iritarea si inflamarea pielii si poate duce la infectii. Si acneea poate fi cauzata de o exfoliere exagerata. Exfolierea este o parte importanta a unei rutine bune de ingrijire a pielii, dar ar trebui realizata cu grija, nu abraziv, si doar de 2 ori pe saptamana.
5. Daca ai pielea inchisa la culoare, nu trebuie sa aplici protectie solara.
Acest sfat nu ar putea fi mai fals. Toti oamenii au piele, asa ca toti oamenii au nevoie sa se protejeze impotriva cancerului de piele. Fiecare dintre noi trebuie sa aplice protectie solara cu cel putin 30 SPF in fiecare zi – fie ploaie, fie soare, din ianuarie pana in decembrie, indiferent de tonul pielii.
6. Produsele de frumusete care contin placenta pot ajuta in lupta impotriva imbatranirii.
Sacul amniotic si placenta contin un nivel ridicat de imunitate maternala. Sunt ca un fel de comoara de proteine antibacteriene, asa ca unii oameni le folosesc pentru proprietatile lor anti-imbatranire sau anti-inflamatoare. In realitate, corpul tau poseda deja multe dintre acele proteine, iar nutrientii din placenta nu pot intra in pielea ta pentru ca moleculele sunt prea mari. Daca vrei sa mergi pe partea holistica, fructele de goji, ceaiul oolong si radacina de lemn dulce au toate proprietati anti-inflamatoare benefice pentru sanatatea pielii.
7. Expunerea la soare este cea mai buna cale pentru a absorbi vitamina D.
Parerile sunt impartite aici. Cateva dovezi sugereaza ca vitamina D produsa in corp dupa expunerea la ultraviolete poate ajuta in preventia cancerului de colon, de san sau alte tipuri, dar si a bolilor de oase. Cu toate acestea, cei mai multi dermatologi ne sfatuiesc sa nu ne expunem la soare fara sa aplicam protectie SPF, pentru ca exista si dovezi puternice ca acest lucru ar contribui la deteriorarea pielii, la accelerarea imbatranirii si la cresterea riscului de cancer de piele. In plus, exista si alte modalitati eficiente si noncancerigene de a suplimenta vitamina D, prin regimul alimentar.
8. Daca mananci grasimi, vei avea un ten gras.
Pielea ta nu va produce mai mult sebum doar pentru ca te mai rasfeti din cand in cand cu niste mancare grasa. Exista dovezi ca mancarurile foarte dulci pot cauza acnee, pentru ca aceste tipuri de alimente cauzeaza o crestere a insulinei care are ca rezultat o adevarata cascada hormonala. Anumite produse lactate au fost si ele puse in legatura cu acneea, tot din cauza hormonilor.
9. Baile cu aburi sunt o modalitate buna de curatare a porilor.
Aburul poate, de fapt, sa duca la ruperea capilarelor si la exacerbarea rosaceei. Saunele pot fi periculoase si pentru ca pot adaposti mucegai sau ciuperci. Stai departe de sauna sau de baile de aburi ca parte a tratamentului pentru probelme ale pielii. Retinolul este cel mai bun pentru curatarea porilor.
10. Trebuie sa cumperi produse hipoalergenice sau vei suferi de iritatii.
Cuvantul „hipoalergenic’ nu are, de fapt, nicio semnificatie. Toate produsele pentru piele sunt hipoalergenice intr-un anumite sens: fiecare produs care exista pe piata trece prin numeroase testari, iar daca se dovedeste ca produce iritatii, i se schimba compozitia. Oamenii care au pielea sensibila trebuie sa se orienteze spre produse din care sunt eliminati iritantii cei mai comuni – cum ar fi colorantul sau parfumul.
Foto: Imaxtree