Până la urmă, ce nu poate să facă uleiul de cocos? Când vine vorba de tratamentele de frumusețe, uleiul de cocos a devenit primul răspuns pentru orice problemă. Este un hidratant excelent, natural antibacterian, antifungic și în plus, miroase divin.
Celebrități precum Emma Stone l-au declarat printre ingredientele lor naturale favorite. Și ca să te convingem și pe tine de utilitatea lui, o listă cu 15 trucuri de frumusețe cu siguranță te va ajuta în a-i aprecia potențialul.
Pentru păr
1. Folosește-l ca balsam pentru păr peste noapte
Un motiv pentru care multe dintre balsamurile de păr includ ulei de cocos se datorează faptului că acesta pătrunde în firele de păr mai bine decât uleiul mineral sau cel de floarea soarelui și previne pierderea proteinelor. Folosește una sau două lingurițe de ulei și masează-ți scalpul, răsucind părul până la vârfuri, după care fă un coc de tip ballerina. Dimineața, spală-ți părul cu șampon, ca de obicei.
2. Îmblânzește părul creț rebel
Dacă te regăsești într-un impas în momentul în care te confrunți cu acele șuvițe de păr ondulate ce devin un coșmar în bătaia vântului, uleiul de cocos este soluția ta. Aplică uleiul pe păr pentru un aspect neted și strălucitor. Dacă nu îți place ideea de ulei pur și simplu, poți apela la un ser de păr cu ulei de cocos, acesta hrănind părul și protejându-l de căldura plăcii de păr.
3. Adaugă strălucire
Dacă părul tău este de culoare închisă, aplică ulei de cocos la vârfurile firelor pentru un plus de strălucire. Dar fii atentă: nu exagera, altfel riști ca părul tău să arate gras.
4. Reduce mătreața
Un scalp uscat este cauza principală a mătreții. De aceea, uleiul de cocos, excelent hidratant, te poate salva. Pe o mică flacără de aragaz, încinge 2 sau 3 lingurițe de ulei. Odată ce se lichefiază, îndepărtează-l imediat ca să nu devină prea fierbinte. Apoi, masează uleiul în scalp. În cazul în care îți rămâne ulei nefolosit, poți să-l aplici pe restul părului. După ce aștepți 30 de minute, îți poți spăla părul cu șampon.
Pentru ten
5. Folosește-l când te speli pe față
După cum am spus, uleiul de cocos este antibacterian, antifungic și hidratant, multe dintre noi folosindu-l drept cremă de noapte pentru față. Pentru o curățare cât mai eficientă, folosind uleiul de cocos, masează-ți pielea feței și a gâtului în mișcări circulare. Când ești gata, clătește uleiul și ține minte: dacă știi că tenul tău este predispus la acnee, acesta nu va tolera uleiul de cocos, consecutiv, acneea ta se va înrăutăți.
6. Demachiază-ți ochii cu ulei de cocos
Pe o bucată de vată, adaugă ulei de cocos și cu încredere, dar și cu blândețe, șterge-ți machiajul de pe pleoape (mare atenție și la pleoapele inferioare). Uleiul face o treabă excelentă în a înlătura fardul sau tușul de ochi și lasă și zonele delicate hidratate. Odată ce ai terminat, clătește-ți fața ca de obicei.
7. Obține buze perfecte
Poți chiar să-ți creezi propiul luciu de buze cu ulei de cocos! Este un proces foarte simplu care constă doar în amestecarea uleiului de cocos cu un ruj mai vechi, de care te-ai plictisit. Pentru buze ceva mai delicate, poți să faci un scrub prin înlocuirea bucăților de ruj cu zahăr brun sau miere. Pune amestecul pe o periuță de dinți și apoi aplică o mișcare circulară pentru a-ți exfolia ușor buzele. Lasă amestecul să își facă efectele timp de un minut și apoi îndepărtează-l cu o cârpă umedă.
8. După exfoliere, hidratează-ți buzele
Odată ce buzele tale sunt catifelate, poți să le adaugi și ulei de cocos pentru un plus de hidratare și strălucire. Poți alege dintr-o gamă variată de balsamuri de buze cu ulei de cocos, poți să-l folosești direct sau poți chiar să-ți creezi propriul tău amestec.
9. Împrospătează-ți respirația
Din nou, menționez faptul că uleiul de cocos are proprietăți antifungice și antibacteriene. Printr-o gargară ținută între 10 și 20 de minute, până când uleiul capătă o culoare ușor albă, poți să elimini germenii, ceea ce duce la o repirație mai proaspătă, dinți mai albi și gingii mai sănătoase. Și da, poate că sună ca un mod dezgustător de a-ți petrece 15 minute din viață, dar se spune că un astfel de obicei devine rutină destul de repede și poate chiar să fie meditativ și relaxant.
10. Evidențiază-ți pomeții oferindu-le strălucire
Doar trebuie să adaugi un ulei organic de cocos peste machiajul deja aplicat. Pielea ta va avea un aspect natural, dar mai strălucitor, un alt motiv pentru care multe dintre produsele de machiaj conțin uleiul de cocos ca ingredient de bază.
Pentru corp
11. Hidratează mâinile uscate
Când te eliberezi de tot stresul și ai nevoie de puțină relaxare, mâinile tale uscate merită și ele la rândul lor, puțină atenție. Un borcan cu ulei de cocos poate să fie practic oricând. Bineînțeles, chiar și în acest caz. Îți poți păstra o mică rezervă de ulei de cocos la care să apelezi ori de câte ori simți că mâinile tale au nevoie de mai multă catifelare și hidratare.
Vezi si ce beneficii are uleiul de ricin!
12. Înlocuiește spuma de ras cu ulei de cocos
Spre deosebire de toate chimicalele pe care spuma de ras convențională le posedă, uleiul de cocos este antimicrobian în mod natural. În plus, datorită proprietăților sale picioarele tale vor fi netede, hidratate și pe deasupra, mirosul uleiului de cocos este delicios.
13. Hidratează-ți corpul
Recent, cercetătorii au aflat că uleiul de cocos poate accelera vindecarea rănilor, poate crește hidratarea și reduce pierderea apei din pielea uscată. Astfel, sună ca loțiunea de corp perfectă: accesibilă pretutindeni, ieftină și hrănitoare pentru pielea ta.
14. Folosește-l ca pe un minunat ulei de masaj
Multe uleiuri de masaj cumpărate au ca bază nuca de cocos sau ulei de jojoba. Și pe bună dreptate, uleiul de cocos este hidratant și foarte prietenos cu pielea.
15. Scapă de cuticulele crăpate
Uleiul de cocos conține trigliceride cu lanț mediu, un tip de esteri ai acizilor grași care absorb rapid și eficient și ajută transportul nutrienților în celule. Utilizează-l pe cuticule pentru a-ți ajuta unghiile să crească. Poți să masezi uleiul în unghii și cuticule pentru a le întări sau să-l inserezi sub vârfurile unghiilor pentru a calma zona.
Citește și:
Cum să folosești uleiul de ricin pentru a avea un păr mai frumos și o piele sănătoasă
Text: Monica Olaru
Foto: Instagram.com/oliviaculpo