Cele mai daunatoare 10 lucruri pe care le poti face parului tau

Pe cat de mult ne-ar placea sa fim de acord cu cei care ne tot spun ca regulile pentru a avea un par frumos si sanatos sunt simple si finite, exista o multime de moduri prin care ii poti face rau pretioasei tale podoabe capilare fara ca nici macar sa stii.

Cele mai daunatoare 10 lucruri pe care le poti face parului tau

1. Folosesti unelte vechi de styling 

Chiar iti doresti sa te asiguri ca toate periile pline de par sunt curatate! Indeparteaza parul ramas in perie dupa fiecare sesiune de styling. O data pe luna, curata periile si pieptenii cu praf de copt si apa: lasa-l sa se dizolve in totalitate pentru cateva minute, dupa care clateste complet. Praful de copt indeparteaza uleiurile si produsele care pot ramane intepenite printre micile perii.

2. Folosesti un elastic de par prea dur

Cel mai bun lucru pe care il poti utiliza pe post de elastic in parul tau este unul acoperit de material – un elastic subtire, rigid iti poate irita parul cauzandu-i ruperea daca e strans prea tare. Daca tot ce iti doresti e iti dai parul de pe fata, incearca sa il prinzi pe spate cu mici agrafe. Tot ce e prea strans dauneaza, incearca sa il lasi cat mai liber.

3. Incarcarea parului cu prea multe chimicale

Prea multe chimicale dauneaza oricarei parti din corp – iar parul tau nu face nicio exceptie de la regula. Prea multa vopsea si keratina poate dauna parului tau. Asigura-te ca numarul de chimicale procesate e minim si ia in considerare o rutina care sa implice o ingrijire completa – vorbim de masti pentru scalp, un sampon cu rol de protectie, cateva zile dedicate vizitelor la stilistul tau. In momentul in care ajungi la salon, spune-i intotdeauna hairstilistului tau despre tratamentele anterioare, chiar daca nu au functionat. Deteriorarea poate fi inca prezenta.

4. Setezi temperatura uneltelor de styling la un nivel prea inalt

Excesul de caldura ii ia parului din umiditatea naturala cauzand astfel uscarea cuticulelor – rezultatul: suvite ce arata extrem de insetate. Acesta e motivul pentru care ni se spune sa nu dam la maxim temperatura uneltelor pe care le folosim. Cum stii insa cand e prea mult? Pentru inceput, nu merge mai departe de „medium”. Daca pielea noastra se simte confortabil, ai gasit raspunsul. Daca ai un par de-a dreptul incapatanat si ai nevoie de extra caldura, asigura-te ca folosesti intotdeauna produse pentru protectia impotriva caldurii. Ca regula, cu cat folosesti o temperatura mai scazuta, cu atat e mai bine: incearca asadar sa iti stilizezi parul cand e uscat – nu il usca atunci cand e foarte ud, asteapta pana devine umed.

5. Nu folosesti produse pentru protectia impotriva caldurii

Ai auzit asta de nenumarate ori si pe buna dreptate. Spray-ul de protejare impotriva caldurii e important intrucat previne deterioarea firului de parului. El ajuta la mentinerea umiditatii si prevenirea excesului de rupere a parului prin invelisul protector pe care il aduce odata cu el. Foloseste spray-ul de la cativa cm distanta inainte sa folosesti uscatorul, ondulatorul sau placa de intins parul. Asigura-te ca protejezi fiecare suvita in parte de caldura, dar nu atat de mult incat parul tau sa devina iar ud.

6. Te tunzi foarte rar

In timp ce stai si iti culegi firele de par rupte, nu crezi ca ar trebui sa iei in considerare faptul ca e timpul pentru un drum la coafor? Cu timpul, varfurile rupte iti fac parul sa arate subtire si deteriorat. Pentru a-ti mentine podoaba capilara sanatoasa – si intreaga – incearca sa tai 4 cm la finalul fiecarei luni sau o data la 2 luni (daca vrei sa iti lasi parul lung). Varfurile deteriorate nu iti ofera oricum lungime, asadar taierea lor ii ofera parului tau o sansa de a renaste.

7. Iti piepteni parul de la radacina la varfuri

Perierea parului tau de la radacina la varfuri poate cauza deteriorarea lui. Pentru a-l trata intr-un mod mai delicat, imparte-ti parul in trei sau patru sectiuni de 10 cm si descurca-l de la varfuri in sus. In acest mod, vei evita nodurile care pot aparea in pieptanarea parului tau si, totodata, ruperea firelor de par.

8. Iti tratezi prea dur parul atunci cand e ud

Atunci cand parul tau e ud, cuticulele se pot mari facandu-ti suvitele mai delicate si mai predispuse deteriorarii. Astfel, parul tau se poate rupe mult mai usor cand e ud. Asigura-te ca iti netezesti intotdeauna parul cu un pieptene cu dinti mari – cel cu dinti mici si subtiri poate fi prea dur pentru parul tau. Acelasi lucru se intampla si in cazul uscarii parului cu prosopul – poate duce la ruperea firelor de par daca il stergi intr-un mod aspru.

9. Folosesti prea multe produse pentru ingrijirea parului

Ultimul lucru pe care vrei sa il faci parului tau e sa il privezi de uleiurile lui naturale. Daca ai parul fin, subtire, suvitele tale vor sfarsi prin a avea efectul opus celui pe care il doresti. Utilizand prea multe produse asupra parului tau natural poate crea suvite uscate prin acoperirea cuticulelor si prevenirea serumului de a ajunge in centru. Si, in timp ce parul uscat reactioneaza ceva mai bine fata de produse, incepe prin a folosi mai putine produse fata de cat crezi ca ai avea nevoie. Fiecare femeie are nevoie de un protector de caldura, sampon uscat pentru zile negre si serum de stralucire pentru zile mai gri. Incearca sa aplici produsele avand mainile umede – va diminua efectul lor.

10. Folosesti acelasi sampon pentru o lunga perioada de timp

Cele mai multe femei par sa creada ca nu au nevoie sa isi schimbe samponul astfel incat suvitele lor sa capete toleranta fata de produse in general. Total neadevarat. Sa-ti schimbi samponul in momentul schimbarii aspectului parului tau, de exemplu, in momentul in care iti faci suvite sau te vopsesti este chiar indicat. In plus, multe femei tind sa experimenteze caderea parului in timpul sarcinii. Cand asta se intampla, incearca sa schimbi samponul si balsamul cu produse dedicate parului subtire.

Text: Dora Chelariu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty