Cele mai comune 10 greșeli legate de protecția solară, pe care probabil și tu le faci

Uite unde greșești atunci când aplici crema cu protecție solară și iată ce trebuie să faci ca să eviți arsurile.

Cele mai comune 10 greșeli legate de protecția solară, pe care probabil și tu le faci

Acestea sunt cele mai comune 10 greșeli legate de protecția solară, pe care probabil și tu le faci.

1. Aștepți până ajungi afară pentru a aplica crema

Câte persoane ai văzut până acum (dacă nu faci deja parte din această categorie, ca mine de altfel) care, atunci când ajung pe plajă, întâi își aranjează umbrela, prosoapele și apoi aplică crema cu protecție solară. De fapt, cel mai corect lucru pe care trebuie să îl faci este să aplici crema cu SPF cu 30 de minute înainte de a te expune la soare. Astfel, produsul are timp să fie absorbit în piele.

2. Aplici crema cu SPF doar în jurul hainelor

Cancerul de piele poate apărea oriunde, de aceea atunci când aplici crema cu protecție solară nu trebuie să omiți nicio parte a corpului. Dacă ne aflăm, de exemplu, la un picnic avem tendința să ne dăm cu cremă doar unde piele este expusă, nu pe tot corpul. Hainele ne protejează de maximim 5% din razele UV, de aceea este greșit să ne gândim că, dacă avem umerii acoperiți, nu ne vom expune soarelui. Cel mai bine este că dimineața, după duș, să foloșești un produs cu SPF.

3. Omiți să aplici crema pe anumite suprafețe

Buzele, urechile, nasul și laba piciorului sunt doar câteva dintre părțile corpului pe care, de cele mai multe ori, omitem să le protejăm. Nu ți s-a întâmplat ca, după o zi de plajă, să te trezești că te ustură urechile și că laba piciorului este efectiv roșie? Ei bine, totul se întâmplă din cauza faptului că nu luăm în serios toate părțile corpului. Pentru urechi, nas și buze folosește un stick cu protecție solară mai mare decât cea pentru corp, pentru că aceste zone reprezintă extremități și sunt mult mai vulnerabile în fața razelor soarelui. Nu uita să aplici cu frecvență produsul cu protecție solară pentru că, atunci când mergi prin nisip, vorbești, bei sau mănânci, crema se va înlătura mai rapid ca de obicei.

4. Nu alegi crema cu SPF în funcție de activitatea pe care urmează să o faci

Dacă știi că urmează să înoți, alege o formulă cu rezistență la apă. Același produs este valabil și în situația în care alegi să faci un sport în aer liber și știi că vei transpira ori ești doar genul care, atunci când afară este destul de cald, pur și simplu transpiră. Formulele care nu sunt waterproof, în aceste cazuri, nu te vor proteja absolut deloc. Fii atentă la crema pe care o alegi!

5. Produsul pentru corp îl folosești și pentru față

Nu este vorba despre o strategie de marketing aunci când este vorba de cremele pentru corp și cele pentru față. Există o bună diferență între aceste produse, mai ales dacă au și un factor de protecție solară. Cele pentru corp, în special sub formă de spray, pot conține alcool, element ce îți va irita fața, mai ales dacă ai o piele sensibilă sau suferi de acnee. Ca să eviți reacțiile adverse, ideal este să ai două produse cu SPF, unul pentru corp și unul pentru zona feței.

6. Eviți crema cu SPF când afară este înnorat sau soarele nu este puternic

O situație periculoasă! Chiar de curând o prietenă mi-a povestit cum s-a plimbat pe malul unui lac și, afară fiind înnorat, nu s-a gândit să își dea cu cremă cu protecție solară. A doua zi a observat că s-a ars, ba chiar că a început să se cojească. Să nu vă spun despre cum o ustură pielea. Concluzia? Razele UV sunt prezente chiar dacă afară este înnorat sau dacă soarele nu este puternic. De aceea, nu trebuie să te lași păcălită de prognoza meteo și trebuie să nu uiți, mai ales pe timpul verii, să aplici o cremă cu factor de protecție înainte să ieși din casă (în zilele înnorate sunt prezente până la 80% din razele UV).

7. Crezi că te afli în siguranță sub umbrelă sau în mașină

Doar dacă nu alegi să îți petreci timpul într-un buncăr fără ferestre, atunci nicăieri altundeva nu ești protejată de razele UV. Ferestrele și geamurile blochează razele UVB de aceea nu vezi nicio arsură pe piele, însă nu ești protejată de razele UVA. Acestea pătrund direct în straturile pielii cauzând îmbătrânirea, dar și apariția cancerului. Înainte de a te urca în mașină, aplică o cremă cu factor de protecție solară pentru a evita orice fel de expunere.

8. Alegi un factor scăzut de protecție solară

Da! Uleiul care accelerează bronzul și are SPF 6 este considerat ca un produs care te protejează. Dar foarte puțin. Fundația Cancerului de Piele ne sfătuiește să folosim un factor de protecție solară mai mare de 15. Totuși, oare cât de înaltă trebuie să fie valoarea factorului de protecție? Ei bine, unii oameni de știință afirmă că diferența între SPF 30 și 50 este foarte mică. Mai precis, factorul 30 ne protejează de 97% dintre raze, în timp ce SPF 50 blochează doar cu 1% mai multe. Oare merită să investim o sumă mai mare într-un produs cu o protecție solară mai mare? Răspunsul este fără îndoială „da”!

Pentru perioada verii, cremele solare cu SPF ridicat sunt ideale pentru că absorb o cantitate mai mare de radicali liberi. Dar, totodată, îți produc și o senzație falsă de siguranță. Avem impresia că, dacă am aplicat o cremă cu SPF 50 suntem protejați întreaga zi. Corect este, însă, aplicarea frecventă a cremei, aproximativ o dată la o oră și jumătate.

9. Nu aplici cu frecvență crema cu SPF

Este posibil ca ție să ți se pară îndeajuns să aplici doar o dată pe zi crema cu factor de protecție. Însă, nu este deloc așa! O singură aplicare nu îți oferă protecție pentru 6-8 ore. Ideal este să aplici crema o dată la 80 de minute, chiar dacă produsul este rezistent la apă.

10. Nu îți protejezi ochii

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu chic. Aceștia îți protejează ochii împotriva razelor UV. Înainte de toate, asigură-te că ochelarii tăi au lentile care oferă protecție UV (în general, acestea lipsesc la modelele foarte ieftine). Fără protecție, lentilele permit pupilelor tale să se dilate, astfel încât razele UV îți afectează privirea. În timp, acest lucru îți poate provoca cataracta. Cred că este un motiv ca să îți cumperi o bună pereche de ochelari.

Citește și:
Trucuri de frumusețe pentru sezonul de vară, pe care merită să le pui în aplicare

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty