Cele 7 pacate capitale ale frumusetii

Se spune ca ne-am nascut din pacat. Dar in timp ce aceasta chestiune e discutabila, in functie de orientarea spirituala a fiecaruia, pacatele frumusetii sunt cat se poate de concrete si nu asteapta judecata finala pentru a te pedepsi. Asa ca mai bine urmezi calea cea dreapta...

Cele 7 pacate capitale ale frumusetii

1.Dorinta: Sa urmezi tendintele orbeste

Cateodata machiajele de catwalk sunt atat de tentante incat te poate impinge pacatul sa incerci un smokey eyes scurs, pe stilul grunge, sa folosesti sclipici auriu pe pometi sau sa iti conturezi buzele cu ruj negru. Dar trebuie sa tii cont ca ceea ce poate arata sexy si cool pe trasaturile ideale ale Natashei Poly s-ar putea sa nu te avantajeze deloc. Acelasi sfat e valabil si atunci cand vrei sa-ti culegi inspiratia pentru machiaj din videoclipuri sau de la celebritatile care defileaza pe covorul rosu.

Calea cea dreapta: „De cele mai multe ori e recomandabil ca tendintele sa aiba un rol inspirational, nu sa fie urmate cu strictete. Machiajele din show-urile de moda sunt gandite pentru niste fete cu proportii perfecte. Cel mai bine e sa preluam din trenduri elemente pe care ulterior sa le adaptam fizionomiei noastre, acesta fiind singurul reper care nu se va demoda niciodata, explica Sinziana Iaru, make-up artist si trainer.

2. Excesul: Sa folosesti prea mult parfum

Odata ce te obisnuiesti cu aroma unui parfum, poti avea tendinta sa il folosesti in exces. Sau poate ai obiceiul sa-ti pulverizezi mai mult de la bun inceput, ca oricum aroma se evapora la un moment dat, nu? „Un parfum ne sopteste taine ascunse atat noua, cat si celor din jur; esenta povesteste despre tine, insa nu trebuie s-o lasi sa strige, spune Cristina Balan, proprietarul conceptului de parfumerie Hip-Nose si Master Mixologist.

Calea cea dreapta: „Cand nu mai simti un parfum e bine sa flirtezi si cu alte miresme; lasa-ti parfumul preferat deoparte o perioada si apoi, cand vei reveni la vechea dragoste, il vei putea savura din nou; altfel vei fi tentata sa exagerezi cu aplicarea parfumului si vei risca sa ii agresezi olfactiv pe cei din jur, ne sfatuieste Cristina Balan.

3. Lacomia: Sa te pensezi excesiv

„Lacomia e realmente un pacat in domeniul frumusetii, mai ales cand vine vorba de sprancene. Din experienta profesionala, am remarcat ca majoritatea femeilor care isi ingrijesc sprancenele acasa au tendinta compulsiva de a le subtia excesiv, iar multe dintre acestea mi-au marturisit ca gasesc o adevarata placere in a smulge firele din sprancene. Si n-ar fi asa de grav daca acest tip de lacomie ar duce doar la subtierea sprancenelor, pastrandu-le o forma care respecta trasaturile fizionomiei. Dar, din pacate, sprancenele intretinute «cu pofta», in timp devin asimetrice, subtiri sau gresit arcuite, spune Darius Stanese, designer de sprancene la iBrows Studio (www.iBrows.ro).

Calea cea dreapta: Mergi cu regularitate la un specialist pentru a oferi sprancenelor tale o forma echilibrata si incearca sa nu-ti pensezi singura decat excesul, in situatii de urgenta. Daca pacatul a fost deja comis, corecteaza forma sprancenelor cu un creion dermatograf asortat culorii lor sau opteaza pentru un tatuaj cu pigment semipermanent.

4. Vanitatea: Sa nu-ti tunzi varfurile

„Ce poate fi mai feminin si mai atragator decat un par lung, stralucitor si sanatos? Nu conteaza daca e ondulat sau drept, important este ca aspectul lui sa fie satinat. Am intalnit multe femei care sunt pur si simplu contrariate, nu inteleg de ce varfurile se usuca, se despica si, in timp, se rup, desi folosesc cele mai bune produse si cele mai performante ustensile de ingrijire a parului. Din pacate, degradarea varfurilor e iminenta, indiferent de modul in care iti rasfeti parul. Iar o coafura cu varfurile despicate e o imagine similara cu cea a unei femei intr-o tinuta impecabila, dar cu flecurile tocite, spune Mirabela Velcota, hairstylist la Centro Donna Spa (www.centrodonna.ro).

Calea cea dreapta: „Pentru a avea un par lung, de invidiat, e obligatoriu ca varfurile sa fie retezate odata la patru-opt saptamani, altfel varfurile se deterioreaza si se rup. Tunsul reda parului pofta de viata!, sustine hairstylist-ul.

5. Invidia: Imitatie din admiratie

Ne dorim buzele Angelinei, pometii Jessicai Alba si forma ochilor lui J Lo, dar de la admiratie pana la imitatie e doar un pas in ziua de azi, cand interventiile de ordin estetic au devenit atat de accesibile… „Scopul procedurilor estetice ar trebui sa fie obtinerea unui rezultat armonios si natural pentru infrumusetarea si intinerirea trasaturilor genetice. Daca se poate observa cu ochiul liber ca s-a intervenit estetic, obiectivul s-a pierdut. O frunte inghetata, buzele grotesti si galmele din pometi stau marturie ca de la sublim la ridicol nu e decat un pas, spune dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, coordonator DermaLife (www.dermalife.ro).

Calea cea dreapta: Invidia fata de trasaturile unor alte femei – mai mult sau mai putin celebre – nu e deloc sanatoasa atunci cand optezi pentru interventii estetice, si poate naste chiar monstri (la propriu). Trebuie sa-ti amintesti de fiecare data cand esti tentata sa pacatuiesti ca frumusetea ta e unica!

6. Lenea: Sa nu ai grija de pielea ta

„Primim frumusetea ca pe un dar divin pe care trebuie sa il pastram cu grija. Insa, de multe ori, ne eschivam (din lene sau suprasolicitare) si nu urmam cu sfintenie pasii de ingrijire a tenului, iar acest pacat poate duce la o piele lipsita de stralucire, cu acnee sau riduri premature. Disciplina si rigoarea reprezinta piatra de temelie in orice gen de activitate, inclusiv in infrumusetare, iar daca ne dorim rezultate e nevoie de cel putin trei luni pentru ca obiceiul de a ne curata si ingriji tenul sa devina rutina, spune dr. Andreea Iftimie, medic estetician si managerul medical al clinicii Fazzada (www.fazzada.ro).

Calea cea dreapta: Pentru a obtine rezultate, orice fel de terapie trebuie urmata cu rigurozitate – de la folosirea cremei de noapte pana la tratamentele complexe, cum ar fi, de exemplu, Forever Young, o procedura cu laser ce iti conserva stralucirea tineretii. Caci vorba aia: Dumnezeu iti da, dar nu-ti pune si-n traista!

7. Mania: Sa iti rozi unghiile

Orice psiholog iti poate spune ca roaderea unghiilor denota o manie reprimata, asa ca in primul rand te sfatuiesc sa optezi pentru un curs de arte martiale pentru a te elibera de energiile negative. „Roaderea unghiilor e unul dintre cele mai nocive obiceiuri. Dincolo de aspectul inestetic al mainilor, unghiile transporta foarte multi microbi ce ajung cu usurinta in organism, precum virusul hepatitei de tip A, herpesul sau alte bacterii ce pot provoca infectii digestive. In plus, acest obicei poate deteriora in timp calitatea smaltului dintilor, spune Karina Neagu, stilist protezist de unghii la Studio Fashion Hair (www.keune.ro/sfh).

Calea cea dreapta: Karina recomanda persoanelor care vor sa se dezvete de ros unghii sa opteze (macar pentru o perioada) pentru unghiile construite cu gel sau acrilic, sa foloseasca lac de unghii amar ori ceai de pelin, care are un gust amar-intepator. Sau sa se joace cu o minge de cauciuc de fiecare data cand simt tentatia pacatului.

Text: Lavinia Gogu
Foto: Marius Baragan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty