Ce trebuie sa stii despre peeling-ul chimic

Uneori, mai ales dupa ce ai trecut de 30 de ani, nici curatarea profunda si nici exfolierea clasica nu mai sint de ajuns. Ai nevoie de ceva mai mult.

Ce fac peelingurile chimice: corecteaza efectele negative ale expunerii la soare, cicatricile superficiale (chiar si cele postacneice), reduc ridurile superficiale, amelioreaza petele tegumentare, elimina punctele negre, reduc temporar excesul de sebum.


Ce nu fac: nu indeparteaza si nu diminueaza aparenta vaselor sanguine din piele, nu modifica dimensiunea porilor (e determinata genetic), nu trateaza cicatricile cheloide, nu schimba culoarea tenului, nu elimina ridurile de expresie.

Ingredientii activi folositi depind de profunzimea la care e nevoie sa se actioneze. Pentru probleme superficiale se alege un ingredient blind, iar peelingul este usor sau moderat ( AHA, acid salicilic, acid lactic, peeling Jessner – un amestec de acid salicilic, resorcina, acid lactic si alcool etilic, TCA), daca problema e de profunzime se folo­sesc agenti puternici (fenoli).


Peeling-urile superficiale sau medii sint mai sigure, si fara efecte adverse pe termen lung si actioneaza asupra epidermului sau, cel mult, asupra stratului superior al dermului. Peeling-urile medii nu se folo­sesc in perioada verii si, uneori, necesita administrarea de antibiotice sau medicamentatie antivirala (de exemplu, impotriva herpesului).

Peelingurile profunde ajung in straturile profunde ale dermului si nu sint doar simple proceduri. Se fac numai in sali chirurgicale (nu in cabinete medicale), prezenta unui anetsezist este obli­gatorie, si cer o perioada de „convalescenta’ de 2-3 saptamini.

Peelingul AFA (Amino Fruct Acid; a nu se confunda cu AHA), nascocit in Statele Unite (evident), folosit la ora actuala in 29 de tari, este considerat a fi cel mai sigur si eficient peeling chimic. Pina acum nu au fost semnalate cazuri de comedogeneza, iritatii, alergii sau pigmentare.
Avantajele: AFA sint foarte buni hidratanti; au o putere antioxidanta extraordinara, de trei ori mai mare decit a acidului glicolic sau alti AHA, redind stralucirea tenului; sint exfolianti excelenti; imbunatatirile tenului sint vizibile si rapide (in maxim citeva zile); sint eficienti in ameliorarea fotopigmentatiei; mai putin iritanti comparativ cu AHA; nu sint fotosensibilizanti, deci pot fi folositi in orice anotimp, de catre oricine. Programul e simplu si ultraeficient.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty