Ce trebuie sa stii despre solar

Exista citeva lucruri carora nu le rezista nici o femeie, indiferent de consecinte: un film interesant, pantofii stiletto si un bronz perfect.

Ce trebuie sa stii despre solar

Solarul este o incinta prevazuta cu tuburi de neon, care emit raze ultraviolete. In timpul expune­rii la UV, melanocitele secreta melanina ­– o substanta cu rol fotoprotector, de culoare brun inchis. 

Dermatologii sustin ca expunerea la UV este periculoasa. Adevarul e ca nu exista modalitate de bronzare (autobronzantele nu fac parte din aceasta categorie) lipsita de riscuri (tesutul cutanat se deterioreaza progresiv, iar expunerea excesiva provoaca arsuri). Iata de ce intr-un an nu se recomanda mai mult de 20 – 50 de expuneri la soare si solar.

Spre deosebire de soare, in solar nu se produc „explozii, deci este exclusa posibilitatea iradierii (mai ales daca solarul are emisie controlata si filtre de ingustare a spectrului); timpul de expunere, zonele si intensitatea expunerii sint controlate si dozate stiintific, in asa fel incit efectele negative ale expunerii UV sint minimizate. In plus, in solarele moderne nu exista infrarosii.

Nu e nevoie sa folosesti creme ecran la sedintele de solar. In schimb, se recomanda folosirea acceleratorilor de bronzare: contin melanina (accelereaza procesul de bronzare), agenti de hidratare (previn deshidratarea excesiva) si antioxidanti (previn formarea ridurilor).

Bolile de piele, bolile venerice si SIDA nu se transmit prin solar (trebuie respectate normele standard de igiena).

Nu se recomanda a se face dus sau baie cu o ora inainte si doua ore dupa expunerea la solar, deoarece se distruge mantaua acida a pielii si pot aparea iritatii si arsuri.

Este esential sa-ti protejezi ochii de UVA (provoaca arsuri de retina, favorizeaza formarea cataractei). Efectele apar in timp, sint cumulative si permanente. Saloanele de bronzare trebuie sa puna la dispozitia clientelei ochelari speciali de protectie.

Nu lasa sa treaca prea mult timp intre sedintele de bronzare, dar ia in considerare faptul ca trebuie sa treaca un interval de 48 de ore pentru ca bron­zul sa se instaleze. Frecventa vizitelor la solar se stabileste in functie de tipul de piele. In general, cinci sedinte repartizate pe parcursul a doua saptamini ar trebui sa-ti asigure un bronz profund si uniform.

Inainte de a intra in solar intereseaza-te cind au fost schimbate tuburile ultima data (cu cit sint mai noi, cu atit solarul e mai eficient). Producatorii garanteaza functionarea optima pentru 800-1000 de ore. Un tub are eficienta maxima in primele 150 de ore de functionare.

Un solar modern e prevazut cu filtre speciale, pentru a emite numai lungimile de unda permise, aer conditionat pentru a evita supra­in­calzirea si alte dotari suplimentare (aromatera­pie, meloterapie).

Expunerea UV este interzisa persoanelor care folosesc medicamente ce produc fotosensibilitate, celor care au cazuri de alunite maligne in familie si femeilor insarcinate.

Studiaza-ti pielea cu regularitate. Daca apare vreo modificare in aspectul ei (mai multe alunite, pete sau excrescente cu forme neregulate) prezinta-te de urgenta la dermatolog. Majo­ritatea cancerelor de piele pot fi vindecate daca sint depistate in faza incipienta.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Dreamstime

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty