Cultul propriului corp a evoluat, iar singurul lucru 100% condamnabil este neglijenta. Nu stiu daca asta se datoreaza modei (care ne vrea din ce in ce mai dezbracati), partenerilor de cuplu (care au descoperit, in sfarsit, ca o femeie cu par pe picioare este oricum, numai sexy nu) sau propriilor noastre convingeri.
Cert este ca, in ziua de azi, singurul standard admis pentru propria imagine este perfectiunea. Iar asta include o piele neteda, catifelata, stralucitoare si fara par, pe tot corpul. Problema e cum putem obtine acest lucru, repede, fara efort, fara durere, fara costuri exagerate, pentru o perioada cat mai lunga de timp.
1.Cea mai simpla si mai rapida metoda de epilare este rasul cu lama. Dar apeleaza la ea numai in caz de urgenta, altminteri iti vei face mai mult rau decat bine: parul va creste mult mai repede, mai gros, mai inchis la culoare si mai rezistent; firele scurte ce apar dupa doua-trei zile de la epilare sunt tepoase si neplacute la atingere; gelurile si sapunurile de ras usuca pielea; daca nu manuiesti lama cu atentie, te poti taia si infecta; dupa ras, o parte din fire incep sa creasca sub piele.
2. Exista multe legende legate de indesirea parului dupa ras sau aparitia a 2-3 fire in acelasi folicul. Fals! Numarul de foliculi de par pe cm2 ramane acelasi. Ceea ce se modifica este perioada de crestere a firelor, care face ca, la un moment dat, „recolta' sa para mai bogata.
3. Cremele epilatoare actioneaza mai bland decat lama, dar parul creste iarasi la fel de repede. In plus, contin substante destul de toxice (topesc tija firului de par), deci nu se recomanda folosirea lor pentru perioade lungi de timp.
4. Aparatele de pensare mecanica raman o alternativa dureroasa, in ciuda inovatiilor recente. Nu trebuie folosite in zonele sensibile, deoarece irita pielea. Parul creste la loc in aproximativ trei saptamani.
5. Metoda clasica, cu ceara, ramane in continuare cea mai eficenta, sigura, economica si foarte moderna. In ultimii ani, America a fost cuprinsa de o adevarata isterie a „wax-ului. Printre fanii metodei se numara Gwyneth Paltrow, Meg Ryan, Cameron Diaz si Sarah Jessica Parker.
6. Epilarea cu ceara nu se recomanda persoanelor cu tulburari vasculare majore.
7. In zonele sensibile e de preferat sa se foloseasca ceara clasica (nu de unica folosinta).
8. Epilarea cu ceara nu trebuie facuta acasa. Exista anumite reguli de igiena si anumite tehnici ce trebuie obligatoriu respectate. Procedura dureaza intre 10 si 30 de minute (in functie de zonele ce trebuie epilate) si rezultatul se pastreaza aproximativ o luna.
9. La epilare, trebuie sa tinem cont de ciclul menstrual. Daca epilarea se face in primele zile ale menstrei, firul se smulge mai usor, nu se rupe, nu doare, iar rezultatul se pastreaza mai mult. Explicatia e simpla: foliculul pilosebaceu este „comandat' de hormonii sexuali. In primele zile ale menstrei incepe o slaba secretie de estrogeni, iar radacina firului este slabita.
10. Pentru ca pielea sa ramana catifelata si pentru a evita iritatiile, inainte de epilare e bine sa faci un dus cald si sa te masezi cu un prosop aspru.
11. Dupa epilat se aplica un dezinfectant bland si apoi un gel calmant.
12. In ceara se adauga miere si colofoniu pentru a-i imbunatati proprietatile.
13. Electroliza este considerata ca fiind o metoda de epilare definitiva, desi rezultatele depind de aparatul folosit si de experienta cosmeticienei, asa incat e greu de generalizat. Este un procedeu laborios (timp maxim 30 de minute pentru a fi eficient), neplacut, la persoanele brunete poate lasa semne maronii.
14. Epilarea cu laser are durata cea mai lunga. In functie de aparat, numarul de sedinte variaza intre 5-6 si cateva zeci, dar efectul se masoara in ani.
Arhiva revistei Elle
Foto: Shutterstock