Ce spun medicii despre intervențiile estetice cu rezultate dezastruoase

În ultimul timp au fost mediatizate mai multe cazuri ale unor intervenții estetice cu rezultate dezastruoase. Ce părere au medicii specialiști despre ele și ce sfaturi ne oferă pentru a face alegeri informate?

Ce spun medicii despre intervențiile estetice cu rezultate dezastruoase

Atunci când mergi la doctor este întotdeauna un act de încredere. De aceea este atât de cutremurător să vezi cazurile unor persone mutilate de oameni fără pregătirea sau experiența necesară, cum s-a întâmplat recent într-un caz extrem de mediatizat. Și specialităţile medicale cu cel mai mare grad de risc sunt chirurgia și ginecologia, după cum cum reiese din statisticile Colegiului Medicilor din România.

Îmi dau seama că mulți dintre noi nu au neapărat uneltele necesare pentru a-și alege un medic estetician sau dermatolog bun, care ar amplifica șansele unei intervenții reușite, fie că vorbim despre implanturi mamare sau de o banală injecție cu toxină botulinică. Ce poți face, ca pacient, să te pui la adăpost de riscuri inutile, atunci când apelezi un domeniu cu care nu ai tangențe? Am cerut părerea a trei medici specialiști în legătură cu criteriile de care trebuie să ținem cont, dar și cu măsurile de precauție pe care trebuie să le luăm atunci când decidem să optăm pentru o intervenție de ordin plastic.

Morad Iancu, medic specialist chirurgie plastică

„Ca în orice altă specialitate din domeniul medicinei, și în medicina estetică și chirurgia plastică există niște riscuri, odată ce apelăm la acest gen de intervenții. Datorită faptului că în ultimii ani cererea pentru acest gen de tratamente și operații a crescut semnificativ, e firesc să crească și interesul persoanelor necalificate, al saloanelor cosmetice, precum și al distribuitorilor de produse de calitate slabă de a activa în acest domeniu. De aici pleacă și tragediile. Nu trebuie să uităm că reacțiile adverse și complicațiile din urma unei proceduri nu sunt doar de ordin estetic, pot deveni fatale.

Odată ce te-ai hotărât să apelezi la ajutorul medicinei plastice, pentru a scădea riscurile, vă recomand să apelați la un medic de specialitate (chirurgie plastică sau dermatologie) – înscris în Colegiul Medicilor din România, cu drept de liberă practică în România și să fie înscris și activ în asociații de profil (ACPR, SCRE, SRD). Trebuie să verificați dacă clinica sau centrul medical deține aprobările de la Colegiul Medicilor și dacă are autorizație de funcționare valabilă, eliberată de către Direcția de Sănătate Publică. Apoi, în timpul consultației cereți poze, nu numai cu rezultatele cele mai frumoase, ci și cu complicații, precum și informații despre produsele folosite – dacă au toate aprobările cum ar fi marcajul CE. Nu uitați că, uneori, problemele pot fi inevitabile, dar odată ce apelezi la un medic cu experiență, orice complicație tratată la timp și corect nu se va agrava și deseori nici nu va lăsa nici un semn”.

Sorin Nae, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică

„Cazurile de malpraxis mediatizate în ultimul timp sunt extrem de grave. Ca pacient, o măsură de siguranță ar fi să optezi pentru clinici cu vechime – e de datoria lor să certifice medicii cu care colaborează. Apoi, un medic ar trebui să aibă minimum 7 ani de experiență în chirurgie plastică pentru a crește șansele unui rezultat favorabil. Însă și noi, chirurgii, suntem oameni, și probabil că avem și noi erorile noastre. Trebuie însă să fim foarte atenți la rezultatele pe care le avem întrucât ele „umblă pe stradă” și reprezintă semnătura noastră. Apoi, odată cu studiile medicale (care se extind pe ani de zile) și cu experiența acumulată, ne străduim să obținem rezultatele dorite.

Când vine vorba de estetică în sine, noi, ca popor, mai avem de învațat, însă cred că suntem pe calea cea bună. Noi, medicii, avem rolul de a educa acest gust. Iar când un pacient își dorește ceva de proporții exagerate, avem dreptul de a-l refuza. Piața medicinei estetice și a procedurilor dermatologice este în creștere, pentru că aspectul fizic influențează chiar și șansele la interviuri de angajare, însă pacienții trebuie la rândul lor să ia decizii informate atunci când apelează la o anumită intervenție sau la un anumit medic”.

Gabriela Albu, medic specialist în dermatoestetică și dermatologie

„Vreau să subliniez de la început faptul că estetica nu este permisivă, dar, din păcate, nu toată lumea este deschisă să accepte indicații medicale, oricât de avizate ar fi ele. În orice populație există oameni opaci la sfaturi și explicații logice. Din păcate, „pe spatele‘” acestor oameni există apariția șarlatanilor, a industriei materialelor medicale periculoase etc. Pentru o piață mai sigură a medicinei estetice, cred că Ministerul Sănătății, prin departamentele de control, ar trebui să sporească eficiența și asprimea pedepsirii unor cazuri, cum au fost cele discutate în ultima vreme. Apoi, pe persoanele care își doresc să fie precaute le sfătuiesc să nu alerge după prețul cel mai bun sau după un decor baroc (nu în aceste lucruri se reflectă calitatea serviciului medical). Produsele sigure sunt mai costisitoare. Și să nu accepte injectări decât în cabinetele medicale acreditate de DSP (Direcția de Sănătate Publică). Cu toții știm că nu trăim într-o lume perfectă, însă putem schimba balanța în favoarea siguranței, a armoniei, a frumosului”.

Citește și:
Despre trenduri fără filtru – confesiunea unui beauty editor

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty