Sunt mii si mii de motive pentru care iubesti produsele de machiaj. Iti pun in evidenta cele mai frumoase trasaturi, iti mascheaza imperfectiunile tenului si de multe ori ne ajuta sa avem mai multa incredere in propria persoana. Cu toate acestea, trebuie sa iti spunem sincer ca machiajul nu este chiar cel mai sanatos lucru pe care sa il aplici zilnic pe ten.
De fapt, medicii dermatologi avertizeaza in repetate randuri ca folosirea zilnica a produselor de machiaj iti poate expune tenul la o cantitate considerabila de toxine si chimicale care se gasesc in multe rujuri, eyelinere, mascara si care pot cauza probleme grave de sanatate.
Din fericire a uita (din cand in cand) de machiaj poate face minuni pentru pielea ta. Iata ce se intampla cu tenul tau cand renunti la machiaj:
Porii se micsoreaza
Fondul de ten, blush-ul si pudra bronzanta iti pot imbunatati look-ul insa particulele mici de machiaj se vor acumula in pori de fiecare data. Daca iei in considerare si factorii poluanti din mediu, la care pielea ta este expusa zilnic, acestea pot cauza marirea porilor. Renuntarea pentru o perioada la machiaj le poate modifica pozitiv aspectul si in acelasi timp reduce formarea de riduri. Nu uita insa sa folosesti produse demachiante in fiecare dimineata si seara, chiar daca nu te-ai machiat.
Mai putina acnee
Cu cat folosesti mai mult machiaj, cu atat mai multe toxine ajung pe fata ta – asta ca sa nu mai vorbim de bacteriile care se acumuleaza pe pensulele de machiaj atunci cand nu le cureti corespunzator. Aceste bacterii nu numai ca iti astupa porii dar si pot cauza inflamatii ceea ce poate conduce la aparitia acneei, un aspect pe care vom incerca sa il ascundem folosind, bineinteles, machiaj. Este un cerc vicios iar multi doctori avertizeaza ca machiajul este una dintre cele mai des intalnite cauze ale aparitiei acneei.
Mai putine infectii la nivelul ochilor
Multe mascara fac mult mai mult decat sa te ajute sa obtii gene lungi, curbate si cu volum. Din nefericire, multe dintre produsele destinate machiajului ochilor contin ingrediente care pot duce la aparitia unor infectii la nivelul ochilor, dar si roseata, senzatia de ochi uscati si mancarime. Nu este o idee buna nici sa imparti cu o prietena sau o colega produsele de machiaj pe care le folosesti pentru zona ochilor deoarece poate duce la raspandirea bacteriilor. Potrivit doctorilor oftalmologi cele mai serioase rani cauzate de machiaj la nivelul ochilor sunt cele ale corneei, usor de zgariat atunci cand aplici mascara sau eyeliner.
Citeste si:
Cum sa iti faci sprancenele sa creasca
Tenul uscat nu mai este o problema
Machiajul iti afecteaza si procesul natural de reinnoire a celulelor pielii iar acest lucru iti poate afecta grav tenul in special in acele nopti in care esti prea obosita pentru a te demachia. Cele mai multe probleme ale tenului apar atunci cand nu iti cureti fata inainte de a te culca si in acest fel impiedici ca celulele moarte sa fie inlocuite cu noi celule. Acumularea de celule moarte duce la un ten uscat, fara stralucire.
Mai putine reactii alergice
Parabeni, sulfati, metale – toate acestea pot fi intalnite in produsele de machiaj pe care le folosim zilnic si in produsele pentru ingrijirea tenului. In caz ca nu stiai, oamenii de stiinta au demonstrat ca exista peste 3700 de substante la care pielea noastra este alergica. Doctorii avertizeaza ca alergiile cauzate de produsele de machiaj sunt cel mai des intalnite sub forma de dermatita de contact. Aceasta se manifesta sub forma de zone rosii, uscate, inflamatie a tegumentului, mancarime. Daca observi ca folosesti un produs care iti afecteaza tenul cel mai bine este sa renunti la el, indiferent cat de costisitor a fost. In plus, o perioada in care nu te machiezi deloc poate fi raspunsul pentru aceasta problema.
O stare mai buna de sanatate
In afara de efectele evidente – un ten uniformizat, sanatos, fara probleme – renuntarea la machiaj poate avea efecte pozitive si asupra intregului tau corp. Substantele cancerigene intalnite in anumite rujuri sau farduri de pleoape cresc riscurile la care iti supui inutil sanatatea si pot duce la cresterea presiunii arteriale si la afectarea fertilitatii.
Citeste si:
Cum sa iti vopsesti parul in mod natural
Foto: Imaxtree