Stresul în mod repetat supus foliculilor de păr printr-un coc prea strâns, o coadă de cal sau codițe împletite, poate cauza alopecia de tracțiune. Printre cauzele care duc la alopecia de tracțiune se numără extensiile de păr, accesorii pentru cap, precum o cască necesară la diferite activități sportive, folosirea unor elastice de păr mult prea strânse, părul foarte lung care, fiind prea greu, poate trage de foliculii părului sau tratamentele chimice. Atât copiii, cât și adulții sunt afectați de acest tip de cădere a părului, însă îl întâlnim mult mai frecvent la persoanele vârstnice, după ce foliculii părului se slăbesc considerabil din cauza trecerii timpului.
Ce este alopecia de tracțiune?
Alopecia de tracțiune este un tip de cădere a părului, cauzat de stresul repetat și tensiunea supusă asupra foliculilor părului. Având în vedere că distrugerea este cumulativă, s-ar putea să treacă ceva timp până să observi simptomele. Vestea bună este că depistată devreme, orice formă de pierdere a părului sau subțiere a firului de păr este reversibilă. Dacă nu este tratat, însă, efectele pot fi permanente.
Care sunt semnele pe care trebuie să le ai în vedere?
Firele de păr despicate din partea din față a capului și din părți (mai ales în jurul urechilor), roșeața și scalpul uscat, iar în anumite cazuri, mici puncte albe care se sparg atunci când sunt supuse unei presiuni semnificative, se numără printre semnele alopeciei de tracțiune. Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă ai constatat că te confrunți cu această afecțiune este să-i oferi părului tău timp să respire. Ia o pauză de la a-l coafa și optează pentru o stilizare ușoară, lăsându-ți părul pe spate. După câteva săptămâni, poți încerca să urmezi un tratament recomandat de dermatolog, pentru a te ajuta să completezi locurile care au rămas goale în urma pierderii părului. Amintește-ți să nu tragi de păr atunci când îl perii și niciodată să nu îl piepteni imediat după ce a fost spălat, cât este ud.
Citește și:
Tot ce trebuie să știi despre masajul facial
Foto: PR