O femeie care isi tunde parul este pe cale sa-si schimbe viata, spunea Coco Chanel. De fapt, e replica lui Audrey Tautou din filmul Coco Chanel, deci nu stim daca e veritabil sau nu citatul. Insa aceasta afirmatie este adevarata! Daca decizi sa te alaturi pleiadei de vedete care au optat pentru trend-ul bob-ului sexy, in mod sigur te vei simti alta persoana avand o coafura fresh, actuala. Dar si o tunsoare nefericita iti poate transforma viata – si anume, intr-un calvar!
„Cand vine vorba de tunsoare, nu se poate generaliza. Se tine cont de proportiile corpului, de densitatea si de conditia parului, dar si de personalitate, astfel incat tunsoarea sa creeze si sa emane armonie. Hairstylist-ul trebuie sa aleaga forma perfecta pentru fiecare femeie in parte in functie de chip, de firul de par si de cum se aranjeaza podoaba capilara atunci cand parul este uscat, spune hairstylist-ul Catalin Lungu, unul dintre cei mai solicitati trainer-i pe tunsoare de la noi (www.catalinlungu.ro). Si sunt perfect de acord.
Insa ce as putea adauga este ca, pentru mine, dupa multe lacrimi si esecuri, tunsoarea ideala este acel procedeu magic prin care este pusa in valoare frumusetea parului tau, care se asaza de la sine dupa spalare, fara sa fie nevoie sa il usuci cu peria, sa il coafezi in vreun fel sau sa il domolesti cu produse de styling. Si tot experienta imi sugereaza ca textura parului joca un rol foarte important atunci cand vine vorba de tunsoare. Spre exemplu, un par drept (excesiv de drept, in mod natural) si fin nu va capata in veci volum atunci cand este tuns in scari. Si pun accent pe aceasta informatie, pentru ca mi-a luat multi ani pana cand am fost capabila sa o diger. Deci trebuie sa stii ca, indiferent cat de dificil ai considera ca e parul tau (prea degradat, prea cret, prea gros, prea fin etc.), daca esti nevoita sa-l coafezi non-stop sau sa il prinzi cu diverse accesorii pentru a camufla a bad hair day, sunt sanse mari ca parul tau sa aiba o tunsoare si o lungime care nu te avantajeaza.
Parul fin
Moale, fin, casabil… parul fin este unul dintre cele mai problematice tipuri de par. Si, de obicei, dimineata cand te trezesti iti dai seama ca pe parcursul noptii a luat forma pernei. „Daca ai parul fin si subtire, scurtarea parului este intotdeauna o idee buna. Tunsoarea bob este una moderna si foarte sic – te avantajeaza deoarece ofera volum. Poti opta pentru un bob clasic, cu parul mai lung in fata si mai scurt la spate, sau usor gradual. Si tunsoarea pixie are numeroase avantaje: parul tau se va regenera si va parea mult mai des decat este in realitate. O idee buna pentru a oferi impresia unui par cat mai des este bretonul (cu cat mai gros, cu atat mai bine) cu un usor aspect neingrijit, ne sfatuieste Laura Plesea, Hair Specialist Topline.
Parul drept
Parul care e perfect intins de la mama natura are avantajele lui, pentru ca pare mereu lucios, ca intins cu placa. Insa, pe de alta parte, duce lipsa de textura si de volum. „Cand parul este drept, iar textura e fina, ideal ar fi ca parul sa fie tuns intr-o linie perfect dreapta. Astfel obtinem iluzia unei podoabe capilare bogate, cu greutate, si usor de aranjat. Iar cand parul este drept, dar gros, cea mai buna solutie este sa fie tuns intr-o forma patrata, rotunda sau triunghiulara, tinand cont de trasaturi. De asemenea, pentru a reduce din greutate, parul poate fi tuns in trepte. Astfel capata textura si fluiditate, spune Lucian Busuioc, Top Artist Team Global Wella Professionals.
Parul aspru
„Parului aspru si greu ii lipseste, in majoritatea cazurilor, supletea. Este vorba despre acea miscare naturala, fluida, care sa il puna in valoare si care pune in evidenta trasaturile chipului, explica Cristian Scutaru, Director of Education J Beverly Hills Romania si hairstylist la 1 Concept. „Cele mai potrivite tunsori pentru acest tip de par sunt cele cu graduare (precum bobul), care permit construirea volumului sau diminuarea acestuia. Tehnica utilizata se numeste Masaki si a fost dezvoltata de Art Director-ul brand-ului J Beverly Hills, Inoue Masaki. Avantajul utilizarii unei asemenea tehnici in tunsoare consta in gradul ridicat de adaptare la tipul de par al fiecarei femei. Spre exemplu, pentru parul greu si drept, graduarea trebuie realizata in interior, pentru a adauga densitate, in timp ce parul ondulat necesita o domolire a volumului printr-un undercut, completeaza hairstylist-ul.
Parul cret
Probabil esti foarte invidiata datorita parului tau cret, insa doar tu stii cata ingrijire si atentie necesita pentru a arata sanatos. Acest tip de par este de obicei foarte uscat si poros. „Farmecul unei tunsori pixie creste exponential atunci cand este purtata de o femeie cu parul cret. Inspira-te din look-urile frumoaselor Halle Berry sau Keri Hilson. Insa, pentru a pune in valoare volumul specific parului inelat, iti recomand tunsorile french carré si bob, pentru un look proaspat, mereu usor de intretinut. Dar daca esti adepta parului lung, afla ca tunsoarea in scari va oferi un aspect regal parului cret, deoarece pune in evidenta fiecare bucla in parte. Parul cret prin natura lui este uscat si este foarte importanta ingrijirea lui cu produse speciale dedicate parului cret, ne sfatuieste Irina Curtu, hairstylist la Tribute by George Soare si tehnician Kérastase. „Pentru a mentine forma buclelor, trebuie evitat filatul excesiv. Parul cret se usuca cel mai bine in starea lui naturala, cu ajutorul difuzorului setat la viteza mica si temperatura ridicata.
Par nehotarat
In timp ce fetele cu par cret si-l doresc cat se poate de drept, si invers, parul tau s-a hotarat sa te impace si sa-ti ofere, pe alocuri, si suvite ondulate, si din cele cuminti. Astfel, atunci cand trebuie sa-ti alegi o tunsoare, esti pusa in dificultate. „Ai fi surprinsa sa constati ca poate parul tau «pe jumatate ondulat» are nevoie de o ingrijire specifica, si anume necesita o hidratare mai intensa, de aceea masca si uleiul de ingrijire sunt obligatorii. Dupa aceasta mentiune, pot spune ca tunsoarea ideala pentru acest tip de par poate fi una graduata sau in scari, in functie de modul in care se formeaza onduleurile si eventualele vartejuri. Insa unghiul de taiere poate fi stabilit doar de hairstylist, in urma unui diagnostic personalizat, spune Mihaela Stanila, hairstylist la salonul Centro Donna.
Foto: Imaxtree