Capcanele din trusa de make-up

Iti place sa arati perfect in fiecare zi. Dar cu ce pret? Mai nou, oamenii de stiinta considera ca ingredientele din cosmeticele pe care le folosesti cu reli­giozitate iti pot afecta – si inca foarte mult! – organismul.

Sunt unele lucruri la care pur si simplu nu poti renunta: la casa, la job, la spatiul tau de parcare si la trusa de cosmetice si produse de ingrijire personala pentru care cheltuiesti lunar o treime din prima. Nu te poti desparti de ele, oricat ti-ar spune ceilalti ca ar trebui sa te inveti cu o viata fara lux, acum, ca tot e criza financiara. Insa, oricat de ne­i­nsem­­nate ar putea parea vorbele celorlalti, sa stii ca e uneori e bine sa-i asculti, sa revizuiesti cu atentie trusa ta de make-up si sa te desparti fara nici un regret de toate cosmeticele care ar putea sa-ti provoace alergii si eruptii cutanate.


Nu stii cum ai contractat o iritatie de toata frumusetea pe omoplati? E posibil ca principala cauza sa fie tocmai gelul de dus preferat, cu aroma de iasomie. Trist, dar adevarat: unele cosmetice nu-ti garanteaza o frumusete neasemuita, ci din contra, ar putea chiar sa fie cauza principala a acneei adulte, a pruritului si eritemului. Din ce motiv? Cercetatorii din domeniu considera ca exista o puternica legatura intre ingredientele sin­tetice folosite in cosmetice cu scopul prezervarii lor si diferitele forme de alergii prezentate de cei care le utilizeaza si rapor­teaza probleme cutanate. si, in plus, recomanda folosirea lor cu precautie. Aflati de cealalta parte a baricadei, producatorii sustin ca ingredientele sintetice nu traverseaza bariera cutanata si deci nu afec­tea­za organismul consumatorului.


Asadar, parerile sunt impartite. Ar trebui sa avem re­zerve fata de orice produs cosmetic primit in dar sau cum­parat? Si, in consecinta, sa revenim la mijloacele traditionale de ingrijire (printre care si anevoioasa procedura de exfoliere cu malai imprastiat prin toata baia)? Nu stiu daca e cazul sa trecem la masuri atat de radicale, cu atat mai mult cu cat studii­le care au pus in discutie efectele nocive ale ingredientelor sinte­ti­ce din cosmetice nu au fost extrem de concludente.

Ceea ce vreau sa-ti spun este sa nu incepi sa-ti arunci toata trusa de farduri de pleoape, mascara, creme, sampoane si geluri de dus care iti fac ziua mai placuta, ci sa incepi sa te interesezi mai indeaproape de firma producatoare a cosme­ticelor tale, de ingredientele produselor tale de ingrijire si sa re­nun­ti la orice produs care iti provoaca o stare de disconfort fizic. Si acum, du­pa aceasta pledoarie, hai sa trecem in revista lista catorva ingrediente sin­tetice care i-au alarmat, printre altii, si pe cercetatorii de la Harvard School of Public Health.


Pe „lista neagra’ se numara: acizii (acid lactic, acid glycolic, stearic acid, AHA – alpha hydroxy acid; acrylamide, alcohol Denat – o petro­chimicala ce poate cauza eczema sistemica sau dermatita de contact, alkyl­phenol ethoxylates (nonylphenol sau octyphenol) – folosit in sampoane, nua­ntatoare, geluri de ras. Aceste ingrediente sunt banuite ca ar fi cancerigene si perturbatori hormonali. Aluminiul poate cauza boli de plamani si chiar Alzheimer. Ar­gireline este un compus anti-aging blamat adesea pentru efectul sau de ac­celerare a fenomenului de lasare a fetei si de imbatranire, si nicicum de rein­ti­nerire a pie­lii. Urmeaza in „marea familie a ingredientelor sintetice:


  •  BHA (Butylated Hydroxyanisole), BHT (Butylated Hyd­roxytoluene), cocamidopropyl, colorantii si vopselurile sintetice ( pot fi recunoscute pe eticheta deoarece sunt ins­criptionate cu literele FDC sau DC, urmate de o culoare sau de un nu­mar). Sunt conside­rate a fi cancerigene si pot cauza acnee si alte iritatii. Pot contine si aluminiu.
  •  DEA (diethanolamine), MEA (monoethanolamine) si TEA (trie­tha­­nola­mi­ne) sunt adesea folosite pentru obtinerea unui pH neutru. Pot provoca reactii aler­gice, incluzind probleme ale ochilor, uscarea pielii si a parului.
  •  Ingredientele cu terminatiile myreth, oleth, laureth, ceteareth pot perturba sistemul nervos; DMAE – dimethylaminoethanol: paralizeaza temporar muschii fetei, dand impresia ca ridurile sunt mai putin vizibile.
  •  Formaldehida este un conservant chimic folosit in produsele low-cost de frumusete. Poate pro­vo­ca alergii, dermatite, oboseala cronica.
  •  Ftalatii (phthalates) – cum ar fi DBP (dibutyl pthalate), DEP (diethyl phthalate), DEHP (di-(2-ethylhexyl) pht­ha­late sau Bis (2-ethylhexyl) phthalate), BzBP (benzylbutyl phthalate), DMP (di­methyl phthalate) – sunt toxine ce pot provoca infertilitate la femei, pot reduce nivelul tes­tos­teronului si pot afec­ta or­ga­nele genitale mascu­line. Se gasesc in numeroase produse cosmeti­ce si de uz casnic si sunt folositi pentru a pastra culoarea si mirosul cosmeticelor. Au fost interzisi in UE si SUA.
  • Hydroquinone: poate cauza hiper-pigmentare.
  • Imidazolidinyl urea si diazoli­dinyl urea: sunt cele mai frecvent utilizate substante conservante, du­pa parabeni. Academia Americana de Dermatologie le-a etichetat drept principala cauza care determina aparitia dermatitei.
  • Isopropyl alcohol: acest compus chimic altereaza structura pielii, permitand altor chimicale si bacterii sa intre mai adanc in epiderma, crescand astfel nivelul celor care ajung in sange. Provoaca iritatii precum dermatite si eczeme, are efect deshidratant, poate produce pete maronii si imbatranirea prematura a pielii. Se gaseste si in antigelul pentru masini.
  • Lanolina: emolient obtinut din lana oilor. Este folosita in compozitia rujurilor si a cremelor si poate provoca forme grave de acnee.
  • Ingredientele cu extensiile laureth sau lauryl: sunt substante sintetice folosite in sampoane, geluri de dus, spumante pentru baie si sapunuri. Pot cauza iritatii, caderea parului, eczeme. In combinatie cu alte substante formeaza nitrati, recunoscuti ca substante cancerigene. Pot provoca acnee.
  • Methyl(chloro)isothiazolinone: agent antimicrobian daunator pentru dezvoltarea sistemului nervos.
  • Octyl stearate: cauzeaza acnee, dermatita de contact, reactii alergice.
  • Parabeni – methyl/propyl/butyl/ethyl/isobutyl paraben: com­­pu­si sintetici, petrochimicale toxice ce pot produce probleme de fertilitate. Sunt folositi in ge­ne­re pentru inhibarea bacteriilor si pentru prelungirea valabilitatii produsului.
  • Ingrediente PEG (propylene glycol, poliethylene glycol): sunt considerate a fi cancerigene, cauzatoare de ancee si dermatita de contact.
  • Parfum: parfumurile sintetice pot contine mari cantitati de toxine si de chimicale, putand avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor. Afecteaza siste­mul nervos, cauzeaza migrene, ameteala, iritatii ale pielii, hi­per­pigmentare.
  • Petroleum, petrolatum, ulei mineral (mineral oil), vaselina, parafina (paraffi­num liquidum) si alte petrochimicale: sunt produse obtinute din procesarea pet­ro­lului. Pot provoca acnee, sunt comedogene si cauzeaza deshidratarea pielii.
  • Sodium dehydroacetate: se considera ca provoaca mutatii in aparatele reproductiv, endocrin si neurologic.
  • Talc: numeroase studii stiintifice au descoperit ca o aplicare frecventa a pudrei de talc in zona genitala este asocia­ta cu o crestere a riscului de aparitie a cancerului ovarian. Poate contine azbest.
  • Toluene: provoaca iritatii ale pielii si ale sistemului respirator. Inhalat poate fi chiar fatal.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty