Botoxul, explicat pe indelete

Se vorbeste atat de mult despre injectiile cu botox, incat ai crede ca e a fost materie obligatorie in clasele primare, cand, de fapt, putina lume intelege procedura. Si dovada o fac persoanele care au impresia ca buzele sa maresc cu botox.

Iata tot ce trebuie sa stii despre toxina botulinica!


Ce face botoxul?

Toxina botulinica este un agent terapeutic ce actioneaza la nivelul teminatiilor nervoase din regiunea muschilor, si ii relaxeaza. In mod obisnuit, creierul trimite semnale catre muschi asa incat ei sa se poata contracta si misca si astfel apar ridurile. Semnalul electric este trimis prin intermediul unei substante numita acetilcolina.

Toxina botulinica blocheaza (dar nu pentru totdeauna) actiunea acesteia, producandu-se o dezinervare cosmetica. In cadrul tratamentului se foloseste o toxina purificata, produsa de bacteria clostridium botulinum. Prin blocarea acetilcolinei (un neurotransmitator al sistemului nervos), muschii nu se mai pot contracta deoarece nu mai pot sa primeasca semnalul de la creier. Astfel, pielea ramane neteda, senina.


Ce riduri se pot trata?

Tratamentul se poate utiliza pentru ridurile de pe frunte, cele dintre sprancene, de la coltul ochiului, de pe gat si dintre sani.

In cazul ridurilor verticale din jurul buzelor exista riscul afectarii zambetului si aparitiei salivatiei necontrolate.

Ridurile din zona gurii cauzate de caderea obrajilor se trateaza doar prin lasere, fillere, lifting facial sau alte metode.

Cum se face interventia?

Procedura este simpla. Substanta se injecteaza cu un ac foarte subtire in zona cu probleme. In functie de zona tratata sunt necesare intre 4-10 injectii. Durerea e moderata datorita acului fin si a cantitatii mici de substanta care se injecteaza. Nu este necesara anestezia locala si nici sedarea.

Ce trebuie sa stii dupa injectarea cu botox?

– Nu te apleca, nu te intinde pe pat si  nu spriijini capul pe perna timp de cateva ore dupa injectare.
– La locul intepaturii poate sa apara o usoara umflatura care va disparea in aceeasi zi.
– Lasa sa treaca cel putin 4 ore inainte sa te atingi, sa te masezi sau sa presezi zonele tratate.
– Timp de cateva zile, sunt contraindicate baine fierbinti sau sedintele de sauna
– Dupa procedura totul revine la normal, iti poti urma programul obisnuit, este permis efortul fizic moderat
– Rezultatele nu apar imediat. Primele semne apar dupa 3-5 zile, iar efectele complete se pot observa abia la 2 saptamani.


Efectul substantei dureaza cateva in jur de sase luni, apoi trebuie sa se faca o noua injectare pentru a mentine efectul. Dupa aceasta a doua interventie, procedura se repeta apoi anual.

Cine poate sa urmeze tratamentul cu botox?

Specialistii au obseravat ca cele mai bune rezultate sunt obtinute de persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, cu pielea subtire si riduri nu foarte adanci. Tratamentul nu este indicat actorilor, speakerilor, reprezentantilor in vanzari sau altor persoane pentru care expresivitatea este echivalenta cu succesul profesional. Rezultate mai slabe au fost obtinute la pacientii cu pielea mai groasa si sebacee, cu riduri foarte adanci sau cauzate de pierderea elasticitatii tenului, deoarece tratamentul se adreseaza ridurilor de expresie care apar printr-o contractura musculara prelungita.


Riscuri

Dintre cele mai frecvente efecte secundare ale procedurii enumeram: cefalee (durere de cap), infectii respiratorii, sindrom gripal, caderea sprancenei peste ochi, greata.

Reactiile adverse legate de locul injectarii sunt: durere, roseata, tumefiere, sangerare, ameteala si slabiciune musculara. Uneori, mai ales in cazul tratarii ridurilor de la coada ochiului, pot aparea vanatai, asa ca e bine sa nu-ti programezi nici o intalnire importanta in aceeasi zi. Toate acestea in general dispar la cateva zile dupa injectare. Daca suferiti de vreo alergie (mai ales la oua) sau de vreo afectiune neuromusculara, trebuie sa consultati un specialist inainte de procedura. E important de mentionat fapul ca injectiile cu toxina botulinica contribuie si ele la aparitia ridurilor, insa nu in locurile tratate, ci in cele invecinate zonei, prin contractia compensatorie exagerata a muschilor adiacenti, in incercarea a crea expresia dorita.

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty