Cum să previi acneea hormonală – secretul pentru o piele perfectă

Acneea hormonală este rezultatul unui dezechilibru endocrin serios, iar majoritatea femeilor experimentează efectele la mijlocul ciclului menstrual, când sunt la ovulație, dar și înainte de menstruație.

Pentru femeile cu sisteme endocrine funcționale optim, valurile hormonale nu au efecte semnificative, din acest motiv nu se confruntă cu acneea hormonală. Însă, pentru femeile ai căror hormoni nu sunt procesați în mod corect, estrogenul și testosteronul se acumulează în organism, neputând fi eliminați corespunzător.


Acneea hormonală este o problemă serioasă, și nu se referă la ocazionalele coșuri care ne apar după ce am exagerat cu dulciurile. Organismul femeilor care se confruntă cu această problemă nu poate completa procesul de detoxifiere, iar acest lucru va duce la menținerea nivelului crescut de estrogen care inflamează pielea, în timp ce extra testosteronul determină glandele sebacee să producă mai mult ulei.

Acest efect poate fi chiar și mai pronunțat imediat după ciclul menstrual, pentru că, în această perioadă, sângele este mai aproape de suprafața pielii, intensificând acneea și roșeața. Tot în această perioadă ai putea fi predispusă creșterii firelor de păr nedorite sau din contră, pierderea lor, din cauza testosteronului care interacționează cu foliculii.


Drumul către o piele perfectă

Pielea este cel mai mare organ responsabil de eliminare și funcționează în tandem cu alte organe importante responsabile cu eliminarea, precum ficatul, sistemul limfatic și intestinul gros. Din momentul în care realizezi cât de conectate sunt aceste organe unul de celălalt, începi să înțelegi de ce aplicarea unei soluții pentru uscarea fiecărui coș nu îți va arăta rezultatele pe care le dorești, problema fiind mult mai complexă.

Modul în care îți îngrijești organismul determină aspectul pielii tale. Alimentele pe care le consumi, produsele pe care le folosești, chiar și substanțele de curățare trebuie să fie eliminate corespunzător. Experții sunt de părere că rețetele de pastile sau creme scumpe nu îți vor vindeca acneea hormonală. Se pare că poți preveni această problemă mult mai simplu și eficient, prin alimentație și alegeri de îngrijire personală.

Iată ce ar trebui să eviți și ce anume ar trebui să incluzi în programul tău zilnic pentru a avea o piele fără coșuri:


Alimente la care trebuie să renunți pentru a scăpa de acneea hormonală:

  • Lactate – o mulțime de lactate conțin hormoni sintetici care se acumulează la excesul hormonal al organismului nostru
  • Soia – dacă deja ai o sensibilitate la hormoni, fitoestrogenii din soia agravează problema și contribuie la erupțiile agresive pe piele
  • Gluten – la fel ca și lactatele, glutenul contribuie la inflamarea intestinului
  • Alune – chiar și persoanele care nu sunt alergice la alune pot experimenta reacții adverse după consumul lor, inclusiv inflamarea pielii
  • Ulei vegetal, de floarea soarelui sau de șofrănel – aceste uleiuri pentru gătit au mai mult omega 6 decât acizii grași din omega 3, care produc inflamarea pielii
  • Cafeină – poate elimina vitaminele esențiale din corp precum vitamina B, magneziu și zinc, care afectează răspunsul imun al pielii

Alimente pe care trebuie să le consumi și produse pe care trebuie să le folosești:

  • Alege nutrienții corecți – încearcă sucurile naturale verzi
  • Bacteriile bune – probioticele sunt importante pentru sănătatea intestinelor, iar buna digestie este cheia echilibrului hormonal. Pentru a te asigura că ai suficiente bacterii bune în organism, începe să iei un supliment zilnic de probiotice.
  • Folosește produse organice de frumusețe – asigură-te că eviți orice produs care conține parabeni sau sulfați. Poți găsi o mulțime de alternative naturale care sunt sigure pentru piele și mai mult decât atât, sunt și eficiente.

Citește și:
Beneficiile surprinzătoare ale consumului de banane

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty