Ai avut o vacanta relaxanta, dar excesele de soare, mare si nisip au lasat urme grave asupra parului si a corpului tau? ELLE a pregatit pentru tine un ghid de recuperare, pentru a repara daunele provocate, in asa fel incat tu sa pastrezi un bronz ciocolatiu si stralucitor pentru cat mai mult timp.
Stau la birou, in fata calculatorului, incercand sa-mi adun gandurile pentru a scrie un articol. E greu. Chiar foarte greu. In loc de produsele cosmetice potrivite pentru acest material, visez la plaja, la marea cu valuri spumoase si la o vacanta exotica (intotdeauna prea scurta). Este cat se poate de clar: trebuie sa intru intr-un tratament de recuperare, atat mental, cit si fizic. Cu partea mentala, nu voi avea incotro, va trebui sa ma mobilizez pentru ca deadline-ul bate la usa, dar cu partea fizica a problemei e mai complicat.
Probabil ai citit articolul despre cum sa obtii un bronz perfect, in care am scris despre modul corect de a te bronza (cel pe care ni-l recomanda specialistii).
Ei bine, in primele zile am facut totul ca la carte: am facut plaja doar intre orele permise (adica 7-11 si 16-19), am folosit creme cu factor de protectie mare (aveam un arsenal de lotiuni de plaja, pentru fiecare parte a corpului altceva: pentru abdomen si picioare cu efect de slimming, pentru fata cu proprietati antiaging, pentru bust si decolteu creme care dau fermitate), mi-am protejat parul cu serumuri cu SPF si palarii… Ce mai, dermatologul meu ar fi fost foarte mandru de mine. Insa, la un moment dat, devenise frustrant sa vad ca prietenii mei faceau baie in mare la ora 12, jucau scrabble pe plaja la 14, iar eu pierdeam toata distractia fugand repede in camera de hotel pentru siesta, nu care cumva sa ma atinga „razele nocive'. Si uite asa, am ajuns sa mai trisez cate putin si sa imi mai scape cate un beauty no-no. Stiind ca nimeni nu e perfect, ma gandesc ca nici tu, draga mea, nu mi-ai ascultat sfaturile intru totul si ai mai avut mici scapari. In aceasta idee, am pregatit un ghid de recuperare dupa vacanta.
Ce factor de protectie ai folosit pentru fata in aceasta vara? Nu vreau sa ma gandesc la raspunsul pe care mi l-ai putea da (colega mea tocmai m-a socat cu faptul ca prefera la plaja o crema cu SPF 8). „Pentru o protectie optima impotriva radiatiilor UV si, implicit, impotriva ridurilor si a imbatranirii premature a pielii, trebuie sa folosesti o crema cu factor de protectie total, 50+, cu filtre UVA si UVB', ne recomanda dermatologul celebritatilor, Dr. Frederic Brandt.
Nu stiu cate dintre voi au folosit o crema cu SPF 50, sper din tot sufletul ca nu ati coborat sub 30. Chiar si asa, dupa atatea expuneri la soare, sare si exces de sebum (datorita transpiratiei si caldurii), probabil ca porii tai sunt foarte incarcati si pielea extrem de uscata.
Incepe tratamentul de recuperare cu un peeling chimic delicat sau o sedinta de microdermoabraziune, o alternativa eficienta la procedeele invazive si costisitoare ale esteticii traditionale. Cel mai expus factorilor agresivi este, bineinteles, stratul superficial al pielii, si anume epiderma, care e alcatuita din mai multe randuri de celule. „Cel mai important este stratul de baza, care are rolul de a sintetiza noi celule care ascensioneaza spre suprafata si inlocuiesc celulele degradate', explica Dr. Daniela Popoiu, medic specialist dermatolog. Cu alte cuvinte, are rolul de a reinnoi pielea.
La suprafata epidermei se afla stratul cornos – bariera dintre mediul extern si organism –, pe care se gasesc celule moarte, degradate, impuritati, particule de praf, toate acestea conferind tenului un aspect tern, obosit, deshidratat. Microdermabraziunea este un termen generic care denumeste procedura de indepartare a stratului superficial al pielii prin abrazarea cu microcristale. Fisurarea si indepartarea stratului cornos este interpretata de organism ca o ranire, drept urmare se stimuleaza sintetizarea unor celule noi pentru refacerea epidermei. Precedeul curata pielea (nu te speria, bronzul ramane) si indeparteaza impuritatile si celulele moarte, atenueaza ridurile fine si petele superficiale, imbunatateste tonusul si elasticitatea cutanata, stimuleaza diviziunea celulara si sinteza de colagen si reactiveaza functiile pielii.
Dupa un astfel de tratament, pielea este pregatita sa primeasca toate ingredientele active din cremele si serumurile pe care le folosesti. Aplica pe pielea curata (iti recomand gelul spumant pentru purifierea tenului Bioderma Sebium), in fiecare dimineata si seara, un serum precum Laser in a bottle de la Dr. Brandt, care protejeza moleculele de proteina de fenomenul de glicatie, prevenind astfel deteriorarea fibrelor de colagen si elastina.
Pentru zi, alege o crema hidratanta cu textura lejera ca Biotherm Aquasource, care, datorita formulei cu plancton termal, este una dintre cele mai hidratante creme pe care le-am incercat vreodata. Pentru seara, iti recomand o doza de apa termala pe care sa o pulverizezi pe tenul curat, care calmeaza si improspateaza tenul, urmat de serum si de o crema nutritiva reparatoare cum ar fi Capture Total de la Dior (aceste tratamente se aplica si pe zona gatului si a decolteului). Ti-as recomanda si un tratament pentru zona ochilor pentru hidratarea pielii si eliminarea ridurilor.
Exista doua variante de a te intoarce din vacanta: una, cu un bronz aramiu superb, cu o piele stralucitoare si hidratata (asta daca ai folosit cremele de plaja cu factori de protectie in functie de intensitatea bronzului) si a doua, mult mai putin placuta, cu piele bronzata, dar patata (mai ceva ca un dalmatian), datorita arsurilor si deshidratarii pielii.
Daca faci parte din prima categorie (si, probabil, acum ai parte de admiratia prietenelor), trebuie sa te concentrezi pe hidratarea constanta a pielii, pentru a mentine bronzul stralucitor cat mai mult timp. Dupa o exfoliere delicata (iti recomand gelul de dus cu acizi AHA de la Artistry, Amway, care te scapa de celulele moarte fara a avea o actiune abraziva asupra pielii), foloseste in fiecare dimineata si seara o crema de corp care sa refaca filmul hidrolipidic al pielii si sa repare degradarea ADN-ului celular cauzat de expunerile prelungite la soare.
Daca faci parte din a doua categorie si ai suferit arsuri solare care au lasat urme pe pielea ta, apeleaza la tratamente cu aloe vera (de preferat un gel 100%), care repara imediat tesutul afectat (dar aplica-l constant timp de cateva zile). De asemenea, programeaza-te la cateva tratamente profesionale, cu produse pline de oligoelemente nutritive, care hranesc pielea in profunzime si mentin bronzul pentru mai mult timp.
Daca la capitolul bronz stai mai mult sau mai putin bine, la capitolul par sigur arati dezastruos. Si asta pentru ca foarte multa lume ignora importanta produselor de protejare a parului, fapt care lasa urme serioase. Acum, ca te-ai intors din vacanta, vei putea incepe procesul de recuperare cu un tuns. Da, draga mea, macar varfurile trebuie sa le tunzi pentru a nu arata ca un pudel expandat.
Apoi, apeleaza la un tratament profesional de hidratare. Apeleaza de asemenea la fiole reparatoare precum cele pline de vitamine de la Wella Professional, si la masti nutritive ca Intense Repair de la Nivea sau Absolut Repair de la LOréal Professionnel. Daca vrei ceva cu adevarat hidratant, aplica pe parul umed cateva linguri de ulei de masline, apoi inveleste-l intr-un prosop cald si stai cu el peste noapte. Vei ramine uimita de rezultate.
Uita de produse de styling, perii si uscator de par, cel putin citeva saptamini, pina cind parul se regenereaza, si foloseste doar un serum pentru hidratare ca sa-l mai cumintesti putin.
Se spune ca bronzul ne face sa parem mai tinere si mai suple. Paradoxal, o piele bronzata inseamna o piele ranita, agresata de razele solare. Una peste alta, este cat se poate de evident ca ne place pielea ciocolatie si, odata obtinuta, vom face totul sa o pastram asa cat mai mult timp. Iata cateva trucuri care te vor face sa arati ca o beach babe chiar si in lunile posomorate de toamna:
Arhiva revistei ELLE
Foto: Guliver