Invatam de la specialisti care este cea mai utila recuzita pentru ca machiajul sa fie optimizat. Alice Bursuc a aflat multe detalii despre accesoriile de care ai nevoie! Esti curioasa? Atunci te invit la lectura!
Machiajul face parte din rutina zilnica, dar trebuie sa te intrebi daca il aplici asa cum trebuie sau, mai bine spus, cu ce trebuie. Accesoriile, de la buretei la ondulator de gene, pensule sau diverse forme de aplicatoare si pana la dischetele sau betisoarele cu bumbac, toate joaca un rol mult mai important decat realizam. Admiram treaba pe care o fac artistii nostri in machiaj si ne uitam lung la pictorialele de beauty, dar crede-ma ca si machiajul tau poate fi cu muuult imbunatatit, daca tii cont de anumite reguli (nici macar nu sunt multe).
Este o diferenta de la cer la pamant intre cum arata un fond de ten bine aplicat si un strat trantit la repezeala si, eventual, la lumina becului de baie. In primul rand, obisnuieste-te sa te aranjezi in lumina naturala, iar in al doilea rand, foloseste cat mai eficient fardurile in care investesti. Chiar si cel mai bun fond de ten, daca nu este aplicat corect, nu iti poate demonstra de ce e in stare! Iar ca sa nu spui ca sunt circotasa si vreau musai sa iti complic viata, am stat de vorba cu cei mai activi make-up artisti si am strans informatii la obiect care te pot lamuri de ce ai nevoie, care sunt cele mai importante pensule, ce buretei sa folosesti si ce anume nu trebuie sa-ti lipseasca din trusa de machiaj, in materie de accesorii.
In primul rand, care e treaba cu multitudinea de buretei? M-a sunat o prietena din Sephora sa-mi spuna ca, pur si simplu, nu stie ce sa-si aleaga pentru ca ea crede ca ii trebuie toti! Sunt multi, asa este, dar ii putem clasifica in: cei naturali din mediul marin, cei din latex sau non-latex. Sunt disponibili in diverse forme – rotunzi, ovali, colturosi, patrati, cei care imita forma de creion etc. Las teoria deoparte si uite ce ne explica Alexandru Abagiu, make-up artist LOréal Paris: „In mare, pentru uzul comercial, vorbim de compozitia ce incorporeaza latexul sau nu. Eu ii prefer pe cei hidrofili (non-latex) pentru ca elimin din start eventualele alergii la latex. Latexul este mai dur si mai poros ca tipologie de burete, pe cand cel hidrofil abia daca isi face vizibila textura. Buretii de latex nu isi modifica volumul la contactul cu apa, pe cand cei hidrofili aproape se dubleaza. Daca ar fi sa fac o impartire pe utilizari, cei de latex sunt ideali pentru fondurile de ten pudrate, compacte, minerale, pancake sau cremoase si cei hidrofili pentru bazele fluide cu acoperire medie spre usoara, care suporta diluarea cu apa, in procesul de aplicare'.
Cert este ca trebuie sa-ti alegi aplicatorul in functie de ce texturi de fond de ten folosesti si te sfatuiesc sa-i iei de la brand-urile profesionale, pentru ca ai certitudinea, cel putin, ca sunt folositi de profesionisti. Apoi, mai exista varianta de aplicare manuala, la propriu, cu degetele, o aplicare devenita populara datorita lui Pat McGrath – director global de creatie si design Max Factor & Cover Girl si un nume rasunator in industrie.
Pensulele! Si ele te pot ajuta sa obtii o acoperire naturala sau compacta, in functie de nevoie. Adriana Haloiu, make-up artist Dior Romania, spune: „Prefer sa folosesc pensula Dior Fluid Foundation pentru ca pot aplica fondul de ten intr-o cantitate mai mica, iar rezultatul este mai natural decat cel obtinut cu buretele de latex'. Eu, personal, ador pensulele, motiv pentru care, nu stiu cum, am reusit sa strang cateva zeci bune, ceea ce mi-a dat de gandit! Sigur nu am nevoie de toate; asadar care sunt acelea de care chiar ma folosesc? Am pregatit un top cu cele cinci care chiar te ajuta. Bineinteles ca poti avea mai multe, dar ideea este tocmai de a ne eficientiza ritualul de machiaj.
Top 5 pensule
Igienizare permanenta
Ceea ce uitam sa facem, atat in ce priveste pensulele, cat si bureteii sau alte tipuri de accesorii este curatarea lor frecventa. Acestea se incarca cu reziduuri pe care le transporti direct pe piele si risti sa-ti apara tot felul de „minuni'. Andra Manea, make-up artist freelancer, spune ca „pentru dezinfectarea pensulelor este foarte important sa folosim produse speciale. Recomand M.A.C. Brush Cleaner care curata, dezinfecteaza si hidrateaza firele pensulei, astfel incat creste durata de viata si calitatea acestora. Pensulele capata un miros proaspat si solutia ajuta la scurtarea timpului de uscare a acestora. Accesoriile murdare nu doar ca raspandesc bacterii, ci pot duce la aparitia cosurilor si chiar a infectiilor oculare. Pentru a le preveni, recomand curatarea dupa fiecare utilizare'.
O alta varianta, sugerata de Miki Puran, make-up artist freelancer, si la care recurg si eu, este folosirea samponului si a balsamului pentru par uscat. Trebuie doar sa tii cont ca dupa curatare trebuie sa le lasi sa se „usuce peste noapte pe un prosop de bumbac curat si sa le modelezi in forma lor standard', adauga Alexandru Abagiu. Deci nu uita de acest detaliu!
Ce accesorii trebuie sa avem la indemana?
Recuzita este foarte importanta, asa ca iti fac o recapitulare! Nu uita ca orice trusa are nevoie de cleste de intors genele, foite matifiante, penseta, ascutitoare si Q-tips-uri. Nu te asteptai la betisoare, nu? Dupa ce am citit raspunsurile lui Alexandru Abagiu la intrebarile mele, am notat cu rosu sa-ti transmit utilitatea „banalelor' betisoare: „pot retusa machiajul scurs al ochilor, pot sterge acumularile de fond de ten din pliurile nasolabiale, pot corecta un gloss intins de o suvita de par sau un contur imperfect si, nu in ultimul rand, sterg sau redistribuie fardul de pleoape acumulat in pliul pleoapei, dupa o zi lunga de birou. Sa nu uitam ca pot fi oricand folosite si pe post de aplicatoare de fard. Apropo, Sephora tocmai a lansat betisoare imbibate pentru a curata in zonele mai greu accesibile; Targeted Eye Remover Swabs sunt de luat!
Cea mai inutila pensula?
I-am intrebat pe toti colaboratorii acestui material care este cea mai putin folosita pensula din portofoliul lor vast. Raspuns unitar: pensula aplicatoare cu buretel pentru ochi! Mi-am dat seama ca nici eu nu am folosit-o pe a mea de o vesnicie, asa ca am pus-o la reciclat. Iar in weekend imi voi face curat si imi voi detoxifia toate accesoriile. Poate te tentez si pe tine!
Hi-tech tools!
In materie de accesorii, viitorul apropiat ne va permite folosirea airbrush-ului, chiar la domiciliu, iar acesta permite aplicarea fondului de ten fara cusur! De fapt, airbrush-ul este foarte des folosit de make-up artisti pentru realizarea pictorialelor de beauty deoarece confera o finisare impecabila. Am intrebat-o pe Dana Argesan, initiatoarea Visio Automake-up, daca aceasta metoda de aplicare a fondului de ten este si rezistenta, deci optima pentru femeia care lucreaza de dimineata pana seara si care nu are timp de retusuri. Ea imi spune ca „multe companii au inceput sa produca tipuri practice de ustensile airbrush, ce pot fi folosite cu usurinta acasa. Este important, insa, ca textura de fond de ten aleasa pentru aplicarea airbrush sa fie water-based pentru ca rezista mai mult, iar efectul este mat; asta, cu conditia ca tenul sa fie bine hidratat in prealabil. Ca variante, totusi, pana ce vom avea acces la aceasta ustensila avansata, ramanem la buretei, pensule sau aplicarea manuala.
Ok, dar este un truc care face ca fondul de ten sa reziste mai mult? Dana spune ca „cea mai eficienta tehnica de aplicare este utilizarea buretelului umezit, din material non-latex', cu mentiunea ca fondul de ten sa fie ales in functie de tipul de piele. „Pentru tenurile grase, recomand textura oil-free, iar pentru tenurile uscate, una mai emolienta', completeaza Dana. Concluzia este ca nu ai nevoie de multe ustensile, dar un minimum de pensule si accesorii de calitate (in acest caz, cele profesionale sunt mai sigure) iti usureaza treaba si distribuie texturile de machiaj mult mai bine. Nu uita sa le cureti frecvent si nu le imprumuta niciodata!
Foto: Guliver