Daca ai trecut de 25 de ani, dar nu ai implinit inca 35, priveste-te in oglinda si savureaza momentul: tenul iti e catifelat, stralucitor, plin de vitalitate. Vestea rea e ca, desi nu observi (inca) nici un rid in coltul ochilor si nici pe frunte, ele exista, asteptind sa-si faca debutul. „Efectele gravitatiei si razelor solare au nevoie de timp ca sa apara, spune Dennis Gross, un celebru dermatolog din New York. „Da, vor aparea. Odata ce te apropii de 30 de ani, poti considera ca a inceput sfirsitul (cind productia de elastin si colagen incepe sa scada, regenerarea celulara incetineste, iar protectia naturala a pielii slabeste).
Vestea buna? Exista o multime de solutii pentru a stopa aparitia inevitabilelor semne de batrinete. Dermatologii si companiile cosmetice recomanda folosirea produselor anti-aging (odinioara destinate doar femeilor in virsta) incepind cu virsta de 20-30 de ani. „Femeile in jur de 20-30 de ani raspund mai repede si mai complet unui tratament, oricare ar fi el, decit cele in jur de 40 de ani, explica Dr. Gross. „Dar nu are nici un sens sa folosesti ceva de care nu ai nevoie, completeaza Véronique Delvigne, director international pentru comunicare stiintifica la Lancôme. „E ca si cum ai lua aspirina fara sa ai dureri de cap. Protejarea pielii de UV si mentinerea barierei de protectie in buna stare de functionare, cu ajutorul unei creme hidratante, incarcata de antioxidanti, este probabil cea mai buna metoda pentru a opri timpul in loc, incheie ea.
Ce trebuie sa intelegem de aici: ca daca stii cum sa alegi produsul potrivit (care sa contina ingredientul potrivit), ai toate sansele sa-ti implinesti visul de tinerete vesnica… ma rog, intr-o oarecare masura. Care sint ingredientii potriviti? Dermatologii vorbesc despre antioxi/danti, acele substante active care impiedica formarea radicalilor liberi (principalii vinovati pentru toate relele, de la riduri pina la cancer). „Antioxidantii sint niste substante care inhiba oxigenul. Cum s-a ajuns sa fie utilizati in industria cosmetica? S-a pornit de la niste observatii practice: orice produs viu – o salata, de exemplu, sau o legatura de patrunjel – se usuca daca e lasat la aer. In schimb, daca e tinut in pungi vidate se pastreaza proaspat mai multa vreme, explica Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. Pina nu demult, superstarurile erau vitaminele A si C. Mai nou, insa, suprematia lor e amenintata serios de o noua generatie de antioxidanti.
Cu ajutorul unor specialisti in dermatologie am alcatuit o selectie a celor mai noi luptatori impotriva batrinetii. „Atentie, insa, cele mai multe calitati atribuite antioxidantilor au fost descoperite in studii legate de cancerul de piele, avertizeaza Dr. Leventer. „S-ar putea sa nu fie la fel de eficienti aplicati pe piele, in tratamentele impotriva imbatrinirii. Exista mult prea putine studii in domeniu si mult prea multe intrebari. Totusi, noi avem sperante.
Soia (Genisteina)
Dr. Leventer: „Genisteina este un derivat din vitamina E cu efect antioxidant. Scade eritemele si edemele si in mod implicit impiedica formarea ridurilor.
Dr. Iordache: „Soia contine izoflavone (genisteina, daidzeina) substante cu efect antioxidant, oarecum inrudite cu vitamina B2. Aceste substante contribuie la productia de estrogeni, previn imbatrinirea si imbunatatesc circulatia capilara. Topic, are efect antirid, antiinflamator, antiseboreic si hidratant.
Dr. Spencer: „Studiile au aratat ca rozatoarele tratate cu genisteina, o substanta extrasa din boabele de soia, au dezvoltat mai putine riduri decit cele netratate. Aceasta demonstreaza ca soia are actiune asupra enzimei care produce ridarea pielii.
Dr. Dover: „Din cercetarile mele, care se bazeaza in mod special pe soia si ceai verde, am observat ca soia poate functiona ca un agent depigmentant foarte bun.
Dr. Brandt: „Soia are anumite proprietati care ajuta la refacerea tesutului afectat de soare.
Dovezile sugereaza: Soia poate reduce si preveni ridurile, protejeaza (si reface) tesutul de efectele nocive ale expunerii la soare, decoloreaza petele pigmentare.
Ceai verde
Dr. Leventer: „Ceaiul verde are un continut mare de vitamine C si A. Face parte dintre acele produse care se recomanda a fi consumate zilnic. Un studiu facut pe 50 de voluntari, bolnavi de cancer de piele, a demonstrat ameliorarea leziunilor canceroase in 39 de cazuri. Pina la ora actuala, insa, nu exista studii concrete care sa dovedeasca eficacitatea aplicarii sale pe piele.
Dr. Iordache: „Ceaiul verde (camelia simensis) are molecule cu proprietati antioxidante si energizante. Topic, prin taninuri si minerale este antiseptic, cicatrizant, calmant si hidratant.
Dr. Spencer: „Ceaiul verde este considerat a fi favoritul numarul unu pentru prevenirea cancerului de piele, provocat de radiatiile ultraviolete. Poate reface tesutul afectat de lumina, adica poate reduce ridurile si poate reface textura pielii.
Dr. Dover: „Asiaticele, care de obicei au o piele tinara si fara hiperpigmentatii, folosesc ceaiul verde in ingrijirea pielii, dintotdeauna. (In acelasi timp, e foarte adevarat ca ele se expun mult mai putin la soare, ceea ce ar putea avea o influenta.) Asta dovedeste ca ceaiul verde poate avea rezultate reale.
Dovezile sugereaza: Ceaiul verde reduce ridurile, retextureaza pielea si uniformizeaza coloratia pielii.
Alge marine (Silimarina)
Dr. Iordache: „Algele contin ioduri (anticelulitice), proteine, fibre si minerale (hidratante ). Nu cunosc amanunte despre proprietatile lor ca antioxidanti. In plus, au potential alergen.
Dr. Brandt: „Se crede ca algele marine au capacitatea de a regenera pielea, deoarece, daca sint ingerate, pot reface ficatul.
Dr. Spencer: „ In studiile facute pe soareci, s-a observat ca silimarina asigura o protectie eficienta impotriva razelor UV, care determina aparitia cancerului de piele. Asta inseamna ca ar putea diminua si chiar repara daunele produse de lumina asupra pielii (riduri si textura neuniforma).
Dovezile sugereaza: Pot preveni si repara efectele nocive ale razelor solare.
Seminte de struguri
Dr. Iordache: „Semintele de struguri contin polifenoli care distrug radicalii liberi rezultati din peroxidarea lipidelor (vinul din fermentatie directa foloseste in cancere, boli de cord, artrita, cataracta). Topic, polifenolii au efect antioxidant, antiseptic si de luminare a tenului.
Dr. Spencer: „Semintele de struguri au fost studiate in prevenirea cancerului, dar sint putine dovezi ca ar putea reduce problemele cauzate de lumina soarelui.
Dr. Brandt: „Studiile sugereaza ca previn distrugerea fibrelor de colagen. Dar eu cred ca reduc considerabil petele provocate de soare.
Dovezile sugereaza: S-ar parea ca marea putere a semintelor de struguri este reducerea ridurilor.
Masline
Dr. Iordache: „Uleiul de masline, presat la rece, contine grasimi monosaturate. Topic, se foloseste pentru pielea uscata si pentru atopici, fiind o substanta foarte hidratanta.
Dr. Spenghea: „Uleiul de masline, ca orice preparat gras, poate fi folosit ca emolient. Dar cine poate garanta siguranta folosirii lui topice, cind se tinde spre folosirea unor preparate purificate, hipoalergenice?
Dr. Dover: „Uleiul de masline este o grasime monosaturata si exista dovezi ca, daca este ingerat, poate reduce riscul bolilor de inima. Dar e un mare pas de aici pina la folosirea maslinelor in ingrijirea pielii. Dr. Gordon: „Uleiul de masline e o lipida, deci poate fi emolient.
Dovezile sugereaza: E un emolient excelent, care asigura o hidratare de lunga durata.
Tomate (Licofena)
Dr. Leventer: „Exista citeva studii care sustin ca licofena, un antioxidant continut in tomate, are un efect antiinflamator si anticanceros. Nu stiu ce efecte are aplicat pe piele.
Dr. Iordache: „Tomatele contin fenoli si carotenoizi (beta-caroten, licofena), unii dintre cei mai eficienti antioxidanti prin protectie (nu permit formarea de radicali liberi, protejeaza de UV – fotoprotectie interna). Topic, se foloseste ca antiseboreic (sucul este acid), fotoprotectie, antirid (prin antioxidanti).
Dr. Dover: „Nu stiu prea multe despre licofena, cu exceptia citorva studii oncologice, dar e o mare distanta pina la ingrijirea pielii.
Dr. Gordon: „Cercetatorii sustin ca o dieta bogata in licofena – o substanta ce se gaseste in vegetalele rosii si portocalii – poate reduce riscul imbolnavirii de cancer.
Dovezile sugereaza: E noul venit in clasa antioxidantilor si de aceea sint putini cei care ii sustin eficacitatea reala in ingrijirea pielii.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro