Adevarul gol-golut despre bronz

E adevarat ca pentru „un look de un milion de dolari“ trebuie sa ai un bronz frumos. Din pacate, insa, acest lucru te poate costa mult prea scump.

Adevarul gol-golut despre bronz

„In sfarsit! A venit vremea sa lepadam hainele groase si plicticoase. Am pus la pastrare puloverele de lana si – evrika! – putem sa ramanem numai in bretele. Pardon, bretelute. Mai ramane o singura problema de rezolvat: bronzul. Hainele de vara, decoltate, sumare si sexy isi pierd farmecul pe o piele alba si palida. Asa ca primul pas pentru un look frumos e sa te lungesti la soare, imbracata in… aproape nimic si sa zaci acolo ore in sir. Cam asa incepe un articol despre soare intr-o revista oarecare pentru femei. Ei bine, ELLE nu e o revista oarecare si te sfatuim sa nu iei in seama un astfel de indemn. Suntem de acord ca pielea bronzata e mult mai aratoasa, dar, din pacate, cand vine vorba de soare, nu ne putem ascunde capul in nisip, prefacandu-ne ca totul e in ordine.

Majoritatea specialistilor sustin ca asezarea deliberata in focul razelor e o prostie. Imbatranirea accelerata si ridurile premature sunt principalele efecte ale expunerii la soare, ca sa nu mai amintim spectrul sumbru al cancerului de piele. Ultimele statistici arata ca unul din zece europeni se va imbolnavi de cancer de piele datorita expunerii prelungite la radiatiile ultraviolete ale soarelui. Iti mai vine sa te bronzezi? Daca da, atunci e important sa alegi o modalitate sigura.

Oare exista asa ceva? „Cuvantul sigur implica o calitate absoluta si nu cred ca exista un mod sigur de a sta la soare, spune profesorul Brian Diffey, seful departamentului medical regional din Newcastle, care de ani de zile studiaza efectul devastator al razelor solare asupra pielii. „Cand pielea e expusa asaltului razelor de soare, se ingroasa si se innegreste. Bronzul nu e altceva decat o modalitate naturala a pielii de a se apara. Un bronz sigur e numai acela cu care te-ai nascut sau cel pe care l-ai aplicat, insista el. Cu alte cuvinte, daca avem pielea alba, suntem expusi riscului de a muri de cancer de piele, de a ne umple prematur de riduri si de a ni se tabaci pielea? Suna terifiant.

Ce e de facut? Chiar trebuie sa ne acoperim din cap pana in picioare cu filtre de protectie ori de cate ori ne aventuram afara din casa? Nu tocmai. Expertii dermatologi, inclusiv pesimistul profesor Diffey, recomanda multa atentie, maxima protectie, dar in nici un caz paranoia. „Nimeni nu spune sa nu mai vezi lumina soarelui. Problema e sa pastrezi un echilibru rezonabil. Riscul unui bronz usor e egal cu cel al unui pahar de vin pe zi. Dintr-o asemenea cantitate nimeni nu s-a imbolnavit de ciroza. Dar e absolut interzis sa bei o sticla intreaga pe zi, la fel cum e interzis sa zaci in soare prea mult timp. „Dar daca ai parul roscat sau blond, sau pielea alba cu pistrui, orice incercare de a sta la soare poate duce la stricaciuni ireparabile, spune Nicholas Lowe, profesor de dermatologie la UCLA School of Medicine din Los Angeles. In cazul acesta, vrei, nu vrei, trebuie sa accepti ca esti „alba si frumoasa si sa te protejezi cat poti de bine.

Daca natura te-a inzestrat cu o piele maslinie, considera-te fericita. Un bronz timid e acceptabil, fara a insemna un pericol. „De fapt, pentru o astfel de piele, care se coloreaza usor, e practic imposibil sa se evite bronzarea, orice masuri de protectie s-ar lua, comenteaza Lowe. O astfel de piele contine mai multa melanina, care o protejeaza, absorbind radicalii liberi impreuna cu razele ultraviolete. Cei mai fericiti sunt asiaticii si cei de culoare, care au o protectie naturala de 30 de ori mai mare decat noi. Si totusi nici macar ei nu sunt imuni in fata soarelui. Chiar si ei trebuie sa se protejeze cu un ecran solar cu SPF minim 5, sustin specialistii.

Ce nivel de protectie folosim?

Profesorul Lowe spune ca, exceptand cazurile in care intentionezi sa petreci afara o perioada indelungata de timp, nu e cazul sa exagerezi cu protectia. „Cand singura expunere la soare in cursul unei zile e o plimbare din casa la masina si din parcare la birou, iar pauza de masa o petreci tot in spatii inchise, nu ai nevoie de un factor mai mare de 15. Cei mai multi specialisti recomanda ca, in timpul verii, sa nu se coboare niciodata sub acest nivel.

Ce inseamna acest SPF 15? Simplu: daca in mod normal te arzi la soare in primele zece minute fara a folosi protectie, cu SPF 15 iti vei permite sa stai fara probleme de 15 ori mai mult, adica 2 ore si jumatate. Suna bine. Problema e ca acest SPF isi face datoria numai daca e aplicat in cantitatea corecta. Daca esti dintre cele carora o sticla de lotiune le ajunge o vara intreaga, probabil vei fi uimita sa afli ca atunci cand esti la plaja, in costum de baie, trebuie sa consumi intre un sfert si o treime din sticla la o aplicare.

„Asta inseamna ca pentru a avea protectia reala de SPF15, asa cum scrie pe ambalaj, intr-o singura zi de plaja, trebuie sa utilizezi intreaga sticla. Altminteri nu obtii o protectie mai mare de 5, spune profesorul Diffey. Ce sa-i faci, bronzul costa scump, din toate punctele de vedere. Iata un calcul simplu. O crema solara eficienta costa in jur de 30 lei. Intr-o saptamana de vacanta, toata aceasta distractie se ridica la minunata suma de 210 lei. Iar in trei luni de vara, inseamna… Cu toate acestea, nu cumva sa incerci sa folosesti ce ti-a ramas de anul trecut. O crema solara garanteaza factorul de protectie numai un an de zile, indiferent daca a fost desfacuta sau nu. Asa ca, atentie: SPF15 de anul trecut, anul acesta inseamna un SPF 5, in cel mai fericit caz. Distractie placuta!

Prea mult soare strica

Majoritatea stim deja acest lucru, dar, de dragul unei pieli aramii, se pare ca-l uitam. Exista doua tipuri de raze periculoase: UVB si UVA.

UVB sunt cauza arsurilor si cancerului de piele. Cat despre razele UVA, desi pana nu de mult au fost considerate inofensive, s-a demonstrat ca sunt vinovate de imbatranirea prematura a celulelor. Asa ca, daca vrei o protectie reala, trebuie sa alegi un ecran complet. Cum? De cele mai multe ori vei gasi inscris pe ambalaj tipul de protectie pe care-l garanteaza. Daca nu, citeste lista ingredientilor. Majoritatea cremelor ecran contin Parsol, un ingredient care protejeaza impotriva UVA si UVB, deopotriva. Exista si produse cu un continut mare de zinc, ideale pentru pielea sensibila.

Sa nu crezi ca saloanele de bronzat sunt o alternativa mai sanatoasa. „In opinia mea, spune profesorul Penford, daca doresti un bronz sanatos, solarul e ultima optiune. Genereaza doze uriase de raze UVA, adica razele care imbatranesc, asa ca nu prea gasesc cuvinte de lauda pentru ele. Spre fericirea noastra, in ultimii ani firmele cosmetice au inteles, in sfarsit, ca vrem un bronz frumos, dar ferit de toate aceste primej­dii.

Noile produse solare sunt incarcate de ingredienti care sa protejeze si chiar sa hraneasca pielea. Cele mai multe contin antioxi­danti, care anihileaza radicalii liberi si extracte botanice pentru a preveni iritatiile. Persoanelor a caror piele nu tolereaza compusii chimici le recomandam produsele Laboratoires Garnier, Clarins, Lancaster. Toate contin formule noncomedogenice, care lasa pielea sa respire, fara a bloca porii. Expertii Lancôme sustin ca gama lor solara ar contine cea mai sigura protectie UVA si UVB atinsa vreodata, fiind in acelasi timp hipoalergenica, complet lipsita de coloranti sau conservanti. Estée Lauder nu se lasa mai prejos si lanseaza o gama completa cu tripla protectie UVA, UVB si IR (infrarosii), cu dioxid de titaniu, filtre solare si antioxidanti. Dupa cum vezi, ai de unde alege.

Cel mai bine e sa trisezi

Dar numai in materie de bronz. Studiile recente au aratat ca produsele autobronzante contin cel putin 5% DHA (dihidroxiacetona), un ingredient activ de bronzare care reduce efectele UVA si protejeaza pielea. Sigur ca pana nu demult, pentru a beneficia de acest avantaj, trebuia sa induri cateva inconveniente: culoarea instabila care dupa cateva zile devenea portocalie, efectul lipicios si mirosul de ciuperci. Din fericire, lucrurile s-au schimbat radi­cal, pentru ca s-a descoperit erythruloza, un alt zahar, obtinut prin biotehnologie, care, datorita faptului ca are o molecula mai mare decat cea de DHA, e mai stabil si asigura o acoperire uniforma. Firmele Clarins, Lancaster, Estée Lauder, Lancôme, Christian Dior au autobronzante care asigura o culoare frumoasa, uniforma si de lunga durata, in numai o ora.

Sa incheiem cu o veste buna

Se pare ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, problemele legate de soare (cancer de piele, arsuri, riduri, imbatranire prematura) nu ne vor mai distruge vacantele. O echipa australiana pregateste un ingredient activ care, adaugat in detergentul pentru rufe, creste gradul de protectie al hainelor. Mecanismul e simplu: fibrele textile se imbiba cu un ecran solar. El a fost conceput in special pentru protectia persoanelor cu piele hipersensibila si a copiilor, dar nimeni nu ne va impiedica sa-l folosim. Poate doar pretul la care va fi comercializat.

Dar cea mai uluitoare descoperire in materie de bronz a fost facuta de oamenii de stiinta germani: o crema care poate reface in proportie de 50% stricaciunile produse de UVB. In prezent, companiile cosmetice cerceteaza posibilitatea de a include acest produs in toate liniile lor solare. Declaratia lui Jean Krutmann, profesor la Universitatea „Heinrich Heine din Düsseldorf, ne da o speran­ta. „O crema care poate repara efectele negative ale razelor UVB, inainte sa se transforme intr-o problema mai serioasa, inseamna un pas esential in prevenirea cancerului de piele si a imbatranirii. O astfel de minune se va putea cumpara din magazine peste aproximativ un an. Happy end!

Arhiva revistei ELLE

 

Foto: Gabi Hirit

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty