Adevarul despre celulita

Se pare ca o viata sexuala regulata este una dintre solutiile cele mai eficiente (si placute) pentru prevenirea si combaterea celulitei. Merita incercat!

Adevarul despre celulita

90% din populatia feminina a planetei are sau va avea celulita dupa pubertate. Celulita nu este re­zervata doar supraponderalilor si obezilor. Ne poate afecta pe oricare dintre noi, fara exceptie. Deci, arunca pe fereastra toate prejudecatile si miturile pe care le-ai auzit pana acum si citeste cu atentie: verisoara ta subtirica si plapanda, de 19 ani, poate avea celulita; vecina care tocmai si-a facut lipoaspiratie poate avea celulita; doamna grasa de la supermarket poate avea celulita; femeia aceea plina de muschi si obsedata de cardio, de la gym, e posibil sa nu aiba celulita (dar cui ii pasa de ea?).

Tu ai aceasta pro­blema? Eu da! Si o urasc, o urasc, o urasc! In ciuda faptului ca am o viata echilibrata (sau cel putin asta incerc), o dieta sanatoasa (sau aproape) si… O.K., recunosc, nu fac chiar atat de mult sport pe cat ar trebui (dar in nici un caz nu sunt o sedentara), ma declar o victima a celulitei. In fine, vestea buna este ca (te-ai ase­zat?) celulita se poate trata. Cum? Exista nenumarate metode.

1. Celulita este un termen neme­dical, popular, pentru aspectul inestetic si neregulat al pielii, datorat conditiei stratului adipos de dedesubt. Celulita nu este un tip de grasime, ci o afectare tisulara, determinata de un complex de evenimente: incarcerarea foliculilor adiposi de catre fibrele verticale, cresterea in volum a adipocitelor, acumulare locala de lichid, tesut adipos in exces.

2. Se manifesta preferential la nivelul coapselor, soldurilor, fe­selor, genunchilor, bratelor si afecteaza, intr-o proportie de 99,9%, femeile. Atentie, insa, nu confunda grasimea normala, neteda (necesara pentru func­tionarea organismului), cu celulita (cine are nevoie de ea?).

3. Unii medici considera ca formarea celulitei e determinata de probleme de circulatie sanguina si limfatica; naturopatii spun ca acumularea de toxine este cauza principala; unii zic ca un aport prea mare de apa duce la acumularea ei in adipocite, in vreme ce altii, dimpotriva, cred ca celulita e determinata tocmai de un aport insuficient de lichide; majoritatea specialistilor, insa, sunt de acord ca celulita se datorea­za unui cumul al acestor factori, plus ereditate, hormoni, sedentarism, stres, fumat (de ce nu si soarelui care rasare?)…

4. Vestea buna e ca celulita se trateaza. Iata unele optiuni de pe piata:

Endermologie: este o masinarie inventata in Franta, la inceputul anilor ‘80. E un procedeu non-invaziv, non-chirurgical, pentru reconturarea corporala, printr-un masaj subdermal profund si constant. Procedura este oarecum neplacuta, dar garanteaza o imbunatatire a aspectului celulitei, poate reduce dimensiunile corporale cu citiva centimetri, asigura o buna tonifiere a pielii. O sedinta dureaza 30-45 de mi­nute, rezultatele incep sa se vada dupa a sa­sea sedinta, iar un tratament complet include 10-12 sedinte. In tot acest timp trebuie sa bei multa apa, pentru a „spala' to­xine­le. Rezultatul nu e permanent. Deci, daca iti permite bugetul, go for it!

Lipoaspiratia si micro­li­po­­­­­­­­sculp­­­tura: e un subiect con­troversat, care suna bine in teo­rie, dar poate fi un dezastru, da­ca nimeresti pe mai­ni­le unui chirurg ne­pri­ceput. Metoda consta in introdu­ce­rea de ca­nu­le (tuburi sub­tiri) cu diametrul de cativa milimetri, prin mici incizii, pentru a extrage tesutul adipos in exces. E o procedura care poate im­buna­tati in multe cazuri aspectul celuli­tei, dar implica anumite riscuri (ne­regularitati permanente ale pielii, decolorari sau chiar necroze), deloc de neglijat.

Terapii combinate: (electroterapia, masajul, impachetarile cu alge, namol sau extrac­te de plante, periajul uscat, exfolie­rea etc.) Teoria spune ca fiecare din­tre aceste proceduri ajuta la re­ducerea nivelului de stres, oxige­narea tesutului, drenaj limfatic, sti­mu­larea producerii de colagen si eli­minarea toxinelor, dar rezulta­tele (nu definitive) apar numai daca sunt folosite complementar. Sunt proceduri nedure­roa­se, luxoase, dar care necesita insa multa consecventa, timp si trebuie insotite de o dieta corespunza­toa­re (multe fibre, fructe, vegetale, evi­ta­rea alimentelor procesate, conservate, sarate, a cofeinei si tutu­nu­lui).

Exercitiul fizic: Este pro­babil cea mai naturala solutie impotriva celulitei, cu rezultate pe termen lung, dar trebuie sa muncesti din greu, sa transpiri mult si sa ai o dieta echilibrata. Inoata, alearga, dezvolta-ti si tonifica-ti musculatura prin antrenament cu greutati. La un moment dat o sa constati o crestere a circumferintelor corpului, datorata cres­terii masei musculare (in detrimentul tesutului adipos). Nu te ingrijora, e un fenomen pasager.

Concluzii. Inca nu am gasit nici un ser sau lotiune care sa elimine miraculos celulita (exista cateva care pot sa- i imbunata­teasca aspectul), dar noi inca speram, nu- i asa? Cat despre Endermologie, da, am vazut cazuri cu rezultate remarcabile, dar, dupa ce s-a intrerupt tratamentul, celulita a reaparut. Metodele chirurgicale? Folo­ses­te-le numai daca esti convinsa ca nu ai alta solutie si deschide bine ochii cand iti alegi medicul. Oricum, daca te-ai hotarat sa ataci celulita, nu da inapoi: schimba-ti stilul de viata, rezerva-ti un buget lunar pentru te­rapii corporale, fa mult sport si asi­gura-te ca ai o viata sexuala impli­nita. Asta da, chiar functioneaza!

Arhiva revistei ELLE

 

Foto:Booty in sports pants with orange peel from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty