Se pare ca o viata sexuala regulata este una dintre solutiile cele mai eficiente (si placute) pentru prevenirea si combaterea celulitei. Merita incercat!
90% din populatia feminina a planetei are sau va avea celulita dupa pubertate. Celulita nu este rezervata doar supraponderalilor si obezilor. Ne poate afecta pe oricare dintre noi, fara exceptie. Deci, arunca pe fereastra toate prejudecatile si miturile pe care le-ai auzit pana acum si citeste cu atentie: verisoara ta subtirica si plapanda, de 19 ani, poate avea celulita; vecina care tocmai si-a facut lipoaspiratie poate avea celulita; doamna grasa de la supermarket poate avea celulita; femeia aceea plina de muschi si obsedata de cardio, de la gym, e posibil sa nu aiba celulita (dar cui ii pasa de ea?).
Tu ai aceasta problema? Eu da! Si o urasc, o urasc, o urasc! In ciuda faptului ca am o viata echilibrata (sau cel putin asta incerc), o dieta sanatoasa (sau aproape) si… O.K., recunosc, nu fac chiar atat de mult sport pe cat ar trebui (dar in nici un caz nu sunt o sedentara), ma declar o victima a celulitei. In fine, vestea buna este ca (te-ai asezat?) celulita se poate trata. Cum? Exista nenumarate metode.
1. Celulita este un termen nemedical, popular, pentru aspectul inestetic si neregulat al pielii, datorat conditiei stratului adipos de dedesubt. Celulita nu este un tip de grasime, ci o afectare tisulara, determinata de un complex de evenimente: incarcerarea foliculilor adiposi de catre fibrele verticale, cresterea in volum a adipocitelor, acumulare locala de lichid, tesut adipos in exces.
2. Se manifesta preferential la nivelul coapselor, soldurilor, feselor, genunchilor, bratelor si afecteaza, intr-o proportie de 99,9%, femeile. Atentie, insa, nu confunda grasimea normala, neteda (necesara pentru functionarea organismului), cu celulita (cine are nevoie de ea?).
3. Unii medici considera ca formarea celulitei e determinata de probleme de circulatie sanguina si limfatica; naturopatii spun ca acumularea de toxine este cauza principala; unii zic ca un aport prea mare de apa duce la acumularea ei in adipocite, in vreme ce altii, dimpotriva, cred ca celulita e determinata tocmai de un aport insuficient de lichide; majoritatea specialistilor, insa, sunt de acord ca celulita se datoreaza unui cumul al acestor factori, plus ereditate, hormoni, sedentarism, stres, fumat (de ce nu si soarelui care rasare?)…
4. Vestea buna e ca celulita se trateaza. Iata unele optiuni de pe piata:
Endermologie: este o masinarie inventata in Franta, la inceputul anilor ‘80. E un procedeu non-invaziv, non-chirurgical, pentru reconturarea corporala, printr-un masaj subdermal profund si constant. Procedura este oarecum neplacuta, dar garanteaza o imbunatatire a aspectului celulitei, poate reduce dimensiunile corporale cu citiva centimetri, asigura o buna tonifiere a pielii. O sedinta dureaza 30-45 de minute, rezultatele incep sa se vada dupa a sasea sedinta, iar un tratament complet include 10-12 sedinte. In tot acest timp trebuie sa bei multa apa, pentru a „spala' toxinele. Rezultatul nu e permanent. Deci, daca iti permite bugetul, go for it!
Lipoaspiratia si microliposculptura: e un subiect controversat, care suna bine in teorie, dar poate fi un dezastru, daca nimeresti pe mainile unui chirurg nepriceput. Metoda consta in introducerea de canule (tuburi subtiri) cu diametrul de cativa milimetri, prin mici incizii, pentru a extrage tesutul adipos in exces. E o procedura care poate imbunatati in multe cazuri aspectul celulitei, dar implica anumite riscuri (neregularitati permanente ale pielii, decolorari sau chiar necroze), deloc de neglijat.
Terapii combinate: (electroterapia, masajul, impachetarile cu alge, namol sau extracte de plante, periajul uscat, exfolierea etc.) Teoria spune ca fiecare dintre aceste proceduri ajuta la reducerea nivelului de stres, oxigenarea tesutului, drenaj limfatic, stimularea producerii de colagen si eliminarea toxinelor, dar rezultatele (nu definitive) apar numai daca sunt folosite complementar. Sunt proceduri nedureroase, luxoase, dar care necesita insa multa consecventa, timp si trebuie insotite de o dieta corespunzatoare (multe fibre, fructe, vegetale, evitarea alimentelor procesate, conservate, sarate, a cofeinei si tutunului).
Exercitiul fizic: Este probabil cea mai naturala solutie impotriva celulitei, cu rezultate pe termen lung, dar trebuie sa muncesti din greu, sa transpiri mult si sa ai o dieta echilibrata. Inoata, alearga, dezvolta-ti si tonifica-ti musculatura prin antrenament cu greutati. La un moment dat o sa constati o crestere a circumferintelor corpului, datorata cresterii masei musculare (in detrimentul tesutului adipos). Nu te ingrijora, e un fenomen pasager.
Concluzii. Inca nu am gasit nici un ser sau lotiune care sa elimine miraculos celulita (exista cateva care pot sa- i imbunatateasca aspectul), dar noi inca speram, nu- i asa? Cat despre Endermologie, da, am vazut cazuri cu rezultate remarcabile, dar, dupa ce s-a intrerupt tratamentul, celulita a reaparut. Metodele chirurgicale? Foloseste-le numai daca esti convinsa ca nu ai alta solutie si deschide bine ochii cand iti alegi medicul. Oricum, daca te-ai hotarat sa ataci celulita, nu da inapoi: schimba-ti stilul de viata, rezerva-ti un buget lunar pentru terapii corporale, fa mult sport si asigura-te ca ai o viata sexuala implinita. Asta da, chiar functioneaza!
Arhiva revistei ELLE
Foto:Booty in sports pants with orange peel from Shutterstock