Foarte puțini ne putem lăuda cu un ten lipsit de imperfecțiuni, dar iată că există soluții și pentru cei mai puțini norocoși la acest capitol.
Aproape cu toții am trecut la un moment dat prin faza aceea a adolescenței în care coșurile nu ne dădeau pace. Părinții și prietenii încearcă să ne liniștească și ne spun că este o perioadă care va trece și că tenul ni se va curăța odată ce devenim adulți. Numai că lucrurile nu stau chiar așa. În multe cazuri, acneea poate persista și se poate agrava chiar și după perioada adolescenței. Acneea hormonală la adulți este poate unul dintre cele mai frustrante lucruri.
Cum ai putea să ai încredere maximă în tine când tenul tău se comportă ca pe vremea când aveai 16 ani? Și, indiferent ce ai încerca să faci, coșurile nu încetează să apară. Cu toții ne-am dori să batem din palme și să ne trezim cu un chip fin și luminos ca cel al vedetelor de la Hollywood. Dar, din păcate, asta nu prea e posibil. Ceea ce putem face însă, este să ne informăm mai mult asupra acestei probleme și să încercăm să înțelegem care este cauza imperfecțiunilor care se încăpățânează să dispară, și cum o putem trata. Citește lista următoare ca să vezi despre ce e vorba:
În mod normal asociem acneea cu perioada adolescenței, dar studiile arată că aproximativ 50% din populația cu vârstă de 20 de ani, respectiv 25% din cei de 30 de ani se confruntă cu problema coșurilor. Așa că stai liniștit, nu ești singura/ul!
Acneea specifică pubertății apare de obicei în zona T (frunte, nas, bărbie), dar acneea hormonală se formează în special în zona de jos a feței, pe bărbie, mandibulă și în jurul buzelor.
Hormonii androgeni, care sunt hormoni masculini ce se găsesc atât la bărbați, cât și la femei, pot avea o mare contribuție la apariția acneei la adulți. În cazul acneei hormonale, nivelul androgenilor poate fi crescut sau în limite normale. În ambele cazuri, ei pot stimula glandele sebacee care contribuie la apariția coșurilor.
Dacă ai parte de niște imperfecțiuni dureroase, cu aspect chistic, atunci probabil este din cauza hormonilor. Acneea hormonală se manifestă de obicei prin coșuri profunde, dureroase și inflamate. Cel mai bine este să lași în pace coșurile de genul asta, altfel te-ai putea trezi cu niște cicatrici care vor trece mai greu decât coșul în sine.
În multe cazuri de acnee hormonală, cremele și tratamentele locale nu își fac efectul, decât poate pe termen scurt. Asta se întâmplă din cauză că problema vine din interiorul corpului tău și se reflectă la suprafață, pe piele. În cazul în care nu se îmbunătățește situația tenului cu anumite produse cosmetice, cel mai bine ar fi să vizitezi un dermatolog.
Dacă ai simptome precum păr facial și corporal în exces, menstruație neregulată și probleme legate de greutate, atunci sindromul ovarelor polichistice ar putea fi una dintre cauze. Ovarele polichistice reprezintă un dezechilibru hormonal care adesea formează mici chisturi pe suprafețele ovarelor. Dacă ți se pare că ai avea câteva din simptomele enumerate, atunci ar fi indicat să mergi cât mai repede la un control.
O metodă foarte comună de a regla nivelul hormonilor și de a scăpa de coșuri este să faci o cură de anticoncepționale. Luând aceste pastile, va scădea nivelul de testosteron din corpul tău, care contribuie la producția de sebum și, implicit, a coșurilor. Reducând nivelul testosteronului din corp, acneea de obicei dispare de tot sau se reduce considerabil.
Spironolactona este un medicament folosit în general pentru tensiunea arterială crescută, dar administrat în combinație cu contraceptivele, poate fi o formulă aproape sigură pentru limpezirea tenului. Medicamentul este anti-androgen, însemnând că blochează hormonii masculini din corp. Astfel, hormonii nu vor mai fluctua atât de mult, iar acneea va dispărea.
Dezechilibrele hormonale sunt de obicei cauza acneei la adulți. Poți verifica cum stai cu nivelul hormonilor făcând niște dozări hormonale, iar rezultatele pot fi interpretate de către medicul tău ca să hotărâți dacă este nevoie de vreun tratament.
Dacă analizele hormonale au ieșit în limite normale și nu mai știi ce să faci, atunci poate ar fi cazul să îți revizuiești obiceiurile alimentare. De exemplu, deși nu a fost aprobat științific, au fost câteva corelații între consumul de lactate și acnee. Asta din cauză că produsele lactate ar conține niște hormoni care ne pot da organismul peste cap. Dacă poți, încearcă să elimini anumite alimente pentru o perioadă de timp și vezi cum reacționezi la aceste schimbări. Cred că este de la sine înțeles că e bine să consumăm cât mai multe fructe și legume proaspete și alimente cât mai puțin procesate.
Foto: Arhiva ELLE